Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012 04:46

Ο Μαν. Αγγελάκας απέρριψε τη ΜΠΕ - "Χαστούκι" στον Τατούλη: Οριστικό "όχι" στα σχέδια για τα λιγνιτωρυχεία

Γράφτηκε από τον



Τέλος στα σχέδια δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και το Χωματερό βάζει με απόφασή του ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαν. Αγγελάκας, απορρίπτοντας τη σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το γεγονός αυτό χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημ. Καφαντάρης, επισημαίνοντας την αντίθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην προοπτική αυτής της επένδυσης. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος με δήλωση του στην "Ε". Σημείωσε ότι "αυτή η απόφαση του κ. Αγγελάκα είναι η σωστή" και τόνισε ότι "αυτή την απόφαση όμως αρνήθηκε να την πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Μήπως ο κ. Τατούλης είχε κάποιες δεσμεύσεις;".
"Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι αποφάσισα σωστά", είπε στην "Ε" ο κ. Αγγελάκας. Ανέφερε ότι η επιχειρούμενη δημιουργία λιγνιτωρυχείων "δε συνάδει με το αναπτυξιακό πρότυπο της περιοχής. Μιας περιοχής ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και με γεωργικές καλλιέργειες". Ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παρατήρησε ότι εξετάζοντας τη μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν: α) Σαφές σχέδιο για τη διάθεση των υπολειμμάτων και β) σχέδιο για την αντιμετώπιση της σοβαρής υποβάθμισης από την καθημερινή μετακίνηση του λιγνίτη με φορτηγά 10 και 20 τόνων, σε περιοχές όπως ο Αγιος Ανδρέας, οι Χράνοι, το Πεταλίδι κ.λπ.
"Η μελέτη δεν έδινε πειστικές απαντήσεις και με οδηγούσε στο να την απορρίψω", εξήγησε ο κ. Αγγελάκας. Παρατήρησε επίσης ότι έλαβε υπόψη του τις αρνητικές απόψεις του κόσμου της περιοχής και της Μεσσηνίας για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
"Δεν καταδιώκουμε, επιθυμούμε την επιχειρηματικότητα", επεσήμανε στη συνέχεια ο γ.γ. και διευκρίνισε: "Ποια επιχειρηματικότητα όμως και σε ποιο χωροθετημένο πλαίσιο; Τι επιδιώκουμε να κάνουμε και τι είδους ανάπτυξη θέλουμε. Κλείνουμε ένα κεφάλαιο που ταλάνιζε τη Μεσσηνία".
Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Πύλου-Νέστορος αναφέρει ότι "ο γ.γ., αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο νόμος, έλαβε υπόψη του τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών, των επιστημονικών φορέων, των θεσμικών φορέων, αλλά κυριότερα την τεκμηριωμένη άποψη της τοπικής κοινωνίας μέσω της δημοτικής αρχής και την πρόθεση της κυβέρνησης, αποφάσισε σχετικά". Και σημειώνει:
"Ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτριος Καφαντάρης, σύσσωμη η δημοτική αρχή και οι θεσμικοί παράγοντες του δήμου εκφράζουν τη βαθιά ικανοποίηση για την έκβαση της υπόθεσης. Ακόμη ο κ. Καφαντάρης αισθάνεται δικαιωμένος για τον τρόπο που η δημοτική αρχή χειρίστηκε την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, καθώς χωρίς ακρότητες αλλά με ψυχραιμία, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και επιστημονικά τεκμηριωμένα, υποστήριξε την αντίθεσή της στην συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Κορώνης είναι ταχέως αναπτυσσόμενη τουριστικά και η δημιουργία ανοιχτών ορυχείων λιγνίτη πρόκειται να την υποβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Πρέπει ιδιαίτερα να τονιστεί η αντίθεση της κυβέρνησης και ειδικότερα του Μεσσήνιου πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στην προοπτική αυτής της επένδυσης καθώς αντιβαίνει στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής. Η αντίθεση αυτή εκφράστηκε μέσω της ανωτέρω απόφασης του κ. Αγγελάκα. Αποδεικνύεται λοιπόν έμπρακτα ότι η λογική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η στήριξη της τουριστικής φυσιογνωμίας, με παράλληλη προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την αύξηση της ποιοτικής αγροτικής παραγωγής.
Παράλληλα η πολιτική ηγεσία της χώρας λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας να έχει λόγο και να αποφασίζει για την προοπτική εξέλιξης του τόπου της. Τέλος, θα πρέπει  να αναφερθεί ότι την αρνητική τους άποψη προς αυτή την επένδυση είχαν εκφράσει και άλλα πολιτικά κόμματα και αυτοδιοικητικοί φορείς".
Γ.Σ.