Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020 07:50

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Χρηματοδοτείται αρχαιολογική έρευνα στην Ανω Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Χρηματοδοτείται αρχαιολογική έρευνα στην Ανω Μεσσηνία


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα χρηματοδοτήσει αρχαιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ανω Μεσσηνία.

Το αίτημα για την ανασκαφή, που έγινε δεκτό από το υπουργείο Πολιτισμού, υποβλήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, σύμφωνα με την οποία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε: “Τηρήθηκαν οι διαδικασίες, υποβλήθηκε αίτημα προς το υπουργείο, το υπουργείο συναίνεσε και η Περιφέρεια θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της εν λόγω αρχαιολογικής έρευνας στην Ανω Μεσσηνία”.
Η δήλωση - χρησμός του κ. Νίκα δεν ξεκαθαρίζει αν η διαδικασία αυτή πρέπει να ακολουθηθεί και για τα αρχαία του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας ή αν στέλνει μήνυμα σε όσους ζητούν ματαίωση του έργου ανάπλασης της πλατείας Υπαπαντής, με στόχο να τους υπενθυμίσει ότι μόνο η Περιφέρεια έχει διαθέσιμους πόρους για ανασκαφές.
Αξιοσημείωτη πάντως είναι και η σιωπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τα αρχαία της Καλαμάτας, την ώρα που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ανασκαφές του Ιδρύματος. Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών λειτουργεί στην Καλαμάτα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΕ ΝΙΚΑ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου:
«Με ηλεκτρονικό της μήνυμα προς τον περιφερειάρχη, η επικεφαλής της έρευνας Ελένη Ζυμή, επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζει ευχαριστίες για την εξαρχής θετική ανταπόκριση που έτυχε το αίτημά της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
“Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το ΚΑΣ ενέκρινε την Επιφανειακή Ερευνα στην Ανω Μεσσηνία (2020 – 2024) την οποία θα πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας. (…) Σας ευχαριστούμε θερμά για την έγγραφη στήριξή σας σε αυτή την προσπάθειά μας και θα σας ήμουν ευγνώμων για μία τηλεφωνική ή διά ζώσης επικοινωνία προκειμένου να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα και τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης του ερευνητικού προγράμματος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου”».

Η ΕΡΕΥΝΑ
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:
«Το υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει την “χορήγηση άδειας στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για έναρξη, κατά το έτος 2020, αρχαιολογικής έρευνας στην Ανω Μεσσηνία, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος 2020 – 2024”. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η εν λόγω αρχαιολογική έρευνα (επιφανειακή, γεωφυσική, γεωμορφολογική, δοκιμαστικές τομές μικρής κλίμακας, πυρηνοληψίες) θα διενεργηθεί στην Ανω Μεσσηνία -σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας-, υπό τη διεύθυνση της δρος Ελένης Ζυμή επίκουρης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και της δρος Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, προϊσταμένης της ΕΦΑ Μεσσηνίας.
Το πρόγραμμα για τον φετινό χρόνο θα περιλάβει συνολικά τις πιο κάτω εργασίες:
– Eκτεταμένη επιφανειακή επισκόπηση σε ολόκληρη την προς έρευνα περιοχή
– Eργασίες καθαρισμού
– Αποτύπωση αρχαίων καταλοίπων και γεωμορφολογική χαρτογράφηση της
περιοχής με τη χρήση Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΠΣ)
– Aεροφωτογράφιση με τηλεσκοπικές μεθόδους
– Δημιουργία βάσης των αρχαιολογικών δεδομένων και των γεωδεδομένων».
Θ.Λ.


NEWSLETTER