Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 08:03

Μέσα από το Χωροταξικό Σχέδιο: "Παράθυρο" Τατούλη για το λιγνιτωρυχείο

Γράφτηκε από τον
Μέσα από το Χωροταξικό Σχέδιο: "Παράθυρο" Τατούλη για το λιγνιτωρυχείο

Τον εφιάλτη της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην Πυλία προσπαθεί να επαναφέρει μέσω του Χωροταξικού ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης ζήτησε να γίνει "ζωνοποίηση των γνωστών κοιτασμάτων λιγνίτη, μαρμάρου και πέτρας με ταυτόχρονη διατύπωση των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν την εκμετάλλευσή τους". Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Δεν είναι λογικό να μένουν ανεκμετάλλευτα μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρου (πχ λευκό Πάρνωνα), ή λιγνίτη με αξία κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ όταν η χώρα καταρρέει". Είναι προφανές ότι ο κ. Τατούλης έχει μείνει στην εποχή του… λιγνίτη και δεν μπορεί να αντιληφθεί τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη εντύπωση είναι γιατί οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ τον ακολουθούν στην… "μαύρη ανάπτυξη" του λιγνίτη, ενώ στο παρελθόν υπερασπίζονταν με πάθος την "πράσινη ανάπτυξη" των ΑΠΕ.


Κατά τα άλλα η εισήγηση του κ. Τατούλη για το Χωροταξικό Σχέδιο της Πελοποννήσου ήταν ένα κείμενο αρχών και γενικών διατυπώσεων που αφήνει υποσχέσεις σε όλους. Οταν η αντιπολίτευση ζήτησε περισσότερα στοιχεία από τους μελετητές που παρουσίασαν τις βασικές κατευθύνσεις, η περιφερειακή αρχή υποσχέθηκε ότι θα δοθούν. Τελικώς η Α' φάση του Χωροταξικού Περιφερειακού Σχεδίου ψηφίστηκε… νύχτα και η αντιπολίτευση θα λάβει το CD  με τα στοιχεία κατόπιν εορτής.
Σε κάθε περίπτωση η αντιπολίτευση φοβάται ότι -σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Τατούλης- το Χωροταξικό Σχέδιο θα είναι ένα κείμενο αρχών και γενικών διατυπώσεων που θα αφήνει ανοικτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης με την περιφερειακή αρχή. Με άλλα λόγια η αντιπολίτευση φοβάται ότι και το Χωροταξικό μπορεί να γίνει μέσο άσκησης πολιτικής για την επίτευξη των παραταξιακών στόχων της πλειοψηφίας.
Στην εισήγησή του ο κ. Τατούλης μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει: "Το Χωροταξικό να μην παραμείνει ένα κείμενο αρχών και γενικών διατυπώσεων αλλά να προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα φθάσουν σε επίπεδο ζωνοποίησης.
Το Χωροταξικό να συνοδευτεί από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα διαμορφώνει ένα πολύ καθαρό τοπίο για τον υποψήφιο επενδυτή αλλά και για την κατασκευή των υποδομών της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
Το Χωροταξικό να ενσωματώσει και να υποστηρίξει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας τόσο στις υποδομές όσο και στην δημιουργία Περιφερειακής Οικονομίας με δικά της χαρακτηριστικά. Ο Ανατολικός Αξονας αποτελεί κεντρικό στόχο του σχεδιασμού μας και ως τέτοιος θα ενταχτεί στο νέο Χωροταξικό.
Το Χωροταξικό να υποστηρίξει την θεσμοθέτηση και λειτουργία Ε.Ο.Ζ. (Ειδική Οικονομική Ζώνη) που αποτελούν κεντρικό στόχο και εργαλείο για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι ΕΟΖ εκλαμβάνονται ως ένα εργαλείο που μέσα σε προσδιορισμένη ζώνη θα επιτρέψει την λειτουργία μιας κατηγορίας επιχειρήσεων που θα έχουν σταθερό φορολογικό συντελεστή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και άμεση αδειοδότηση, τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο. Επιδιώκουμε μια ΕΟΖ για ναυτιλιακές δραστηριότητες και μια ΕΟΖ για ενέργεια.
Το Χωροταξικό να υποστηρίξει τα μεγάλα αρδευτικά που έχουν κατασκευαστεί ή είναι σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο.     
Το Χωροταξικό να υποστηρίξει την εκμετάλλευση των φυσικών διαθεσίμων της Πελοποννήσου.
Το Χωροταξικό να υποστηρίξει την θεσμοθέτηση θαλάσσιων πάρκων αναψυχής και καταδύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Περιφέρεια και μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην δημιουργία θεματικού τουρισμού υψηλού κόστους.
Το Χωροταξικό να υποστηρίξει την θεσμοθέτηση ζωνών όπως:
Ζ.Υ.Σ. η μη ύπαρξη των οποίων ακυρώνει την εφαρμογή του νόμου για την μεταφορά του συντελεστή δόμησης.
Ζώνες τουριστικών δραστηριοτήτων
Ζώνες μεταφορών και Logistics
Ζώνες ανάπτυξης ΑΠΕ
Ζώνες Βοσκοτόπων και ανάπτυξης Κτηνοτροφίας.
Το Χωροταξικό να υποστηρίξει την αδειοδότηση των ρεμάτων ως αποδέκτες επεξεργασμένων αποβλήτων, με προσδιορισμό για κάθε ρέμα α) των μέγιστων επιτρεπτών οργανικών φορτίων που μπορούν να έχουν τα επεξεργασμένα απόβλητα που θα πέσουν σ’ αυτό και β) της μέγιστης ποσότητας επεξεργασμένων αποβλήτων που μπορεί να παραλάβει".
Θ.Λ.



NEWSLETTER