Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 12:22

"Μεθοδευμένο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων" καταγγέλει η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Για "μεθοδευμένο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων" κάνουν λόγο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου σε ερώτηση προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση του Νίκου Γόντικα και του Βαγγέλη Γούργαρη:

 

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

 

Για χρόνια οι κυβερνήσεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, οι δυνάμεις τους σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μεθόδευσαν την όξυνση του προβλήματος με στόχο ο κόσμος να αποδεχτεί ευκολότερα την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους «σωτήρες» μονοπωλιακούς ομίλους με λύσεις πανάκριβες, επικίνδυνες, με μεγάλες αυξήσεις δημοτικών τελών και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Την 1 – 7 – 2012 κλείσατε όλους τους χώρους απόθεσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημιουργώντας ακραίο αδιέξοδο αφού δεν υπήρχε ούτε ένας νόμιμος χώρος απόθεσης. Το πάρτυ των συμφερόντων που λυμαίνονται τον τομέα έγινε πιο άγριο, το κόστος των απορριμμάτων από 30 με 35 € τον τόνο έφτασε τα 100 € / τόνο και παράλληλα ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου έγινε ένας απέραντος σκουπιδότοπος.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός πέρα από την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους μονοπωλιακούς ομίλους προβλέπει, με τη χρήση των περιβόητων δεματοποιητών, να συσκευάζει τα σκουπίδια της περιφέρειας και να τα αποθηκεύει για να είναι έτοιμη πρώτη ύλη όταν ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του ιδιώτη.

Η εμπειρία από την ως τώρα χρήση των δεματοποιητών δείχνει ξεκάθαρα ότι η περιοχή που θα εγκατασταθούν πολύ γρήγορα θα γίνει ανοικτή χωματερή. Στην περιοχή δίδυμα Κρανιδίου του Δήμου Ερμιονίδας, που λειτουργεί δύο χρόνια ο δεματοποιητής, η κατάσταση είναι χειρότερη και από χωματερή. Έχουν συσσωρευτεί πάνω από 42000 τόνοι σε δέματα και 35000 τόνοι χύμα. Τώρα ξοδεύονται τεράστια ποσά όχι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά να ανακουφιστεί κάπως, να αποσυμφορηθεί για να μπορούν να ακουμπήσουν τα σκουπίδια από εδώ και πέρα.

Η τρισάθλια κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Τρίπολης και όχι μόνο έχει να κάνει με αυτή τη μεθόδευση. Οι δυνάμεις της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Τρίπολης έχουν συμφωνήσει σ’ αυτή τη λύση ανεξάρτητα από ενστάσεις, διαφωνίες ή τακτικισμούς για το πώς θα εφαρμοστεί. Ανάλογες καταστάσεις ζούμε και θα ζήσουμε πιο έντονα το επόμενο διάστημα σε όλη την Πελοπόννησο.

Για όλα αυτά, εσείς σαν Περιφέρεια από την μία μεριά συνδιαλέγεστε ένα χρόνο τώρα, με τους καπιταλιστικούς ομίλους, για το ποιος θα πάρει τη δουλειά και από την άλλη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, μέχρι ο περιβόητος «σωτήρας» καπιταλιστής πάρει τη δουλειά και μας σώσει, δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά να βάζετε βαριά πρόστιμα στους Δήμους, δηλαδή στο λαό.

Ερωτάσθε κ. Περιφερειάρχα,

  1. Ποιος έχει την ευθύνη για την προσωρινή διαχείριση των αστικών αποβλήτων μέχρι να ολοκληρωθεί το μεγαλεπήβολο έργο σας, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων περιφέρειας Πελοποννήσου, που μπορεί να διαρκέσει και τρία και πέντε χρόνια; Ισχύει η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής με βάση την οποία έχετε την ευθύνη και αν όχι πότε και με ποια απόφαση καταργήθηκε; Ισχύει ή δεν ισχύει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

  2. Ποια άμεσα μέτρα θα πάρετε για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα τώρα στην Τρίπολη;

  3. Υπάρχουν έγγραφα από το ΓΕΕΘΑ και ποια είναι αυτά, σχετικά με τις επιλογές σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Τρίπολη;

  4. Ποια μέτρα παίρνετε ήδη για την προστασία του περιβάλλοντος στην Πελοπόννησο ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ από 1-7-2012;

 

 

Ο ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΕΣ

ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΓΟΥΡΓΑΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ