Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 09:19

Πολεοδομία για προστασία ακτών της Μαντίνειας: Άμεση επανεξέταση καθορισμού αιγιαλού (βίντεο)

Πολεοδομία για προστασία ακτών της Μαντίνειας: Άμεση επανεξέταση καθορισμού αιγιαλού (βίντεο)

 

"Είναι επιβεβλημένη η σύνταξη μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας - ευστάθειας πρανών, και χρήζει άμεσης επανεξέτασης ο καθορισμός του αιγιαλού, λόγω των κατολισθήσεων των πρανών που έχουν συντελεστεί, διότι αυτός μπορεί να μην είναι υλοποιήσιμος και να επιβάλλεται η επαναχάραξή του".

Αυτό αναφέρει σε έγγραφό της για τη διάβρωση των ακτών της Μικρής Μαντίνειας η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας. Το έγγραφο συντάχθηκε μετά από εντολή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και το υπογράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Παναγιώτης Μαντζουράνης

Αναλυτικά το έγγραφο:

"Με τα παραπάνω σχετικά έγγραφα που μας αποστείλατε, τέθηκε σε γνώση μας το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Μ. Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας. Από το σχετικό 4 έγγραφο προκύπτει ότι σε τμήμα της εν λόγω περιοχής, ενώ έχει γίνει καθορισμός αιγιαλού, δεν έχει καθοριστεί ζώνη Παραλίας. Για τον οικισμό αυτό εκκρεμεί επίσης η έγκριση πολεοδομικής μελέτης, η οποία ενδέχεται να διαβιβαστεί στην Υπηρεσία μας, για να εισηγηθούμε στο αρμόδιο ΣΥΠΟΘΑ Α της ΠΕ Μεσσηνίας.

Από τα έγγραφα και τις φωτογραφίες που επισυνάπτονταν στο σχετικό 2, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η σύνταξη μελέτης γεωλογικής καταλληλόλητας - ευστάθειας πρανών και χρήζει άμεσης επανεξέτασης ο καθορισμός του αιγιαλού, λόγω των κατολισθήσεων των πρανών που έχουν συντελεστεί, διότι αυτός μπορεί να μην είναι υλοποιήσιμος και να επιβάλλεται η επαναχάραξή του. Σύμφωνα δε με το άρθρο 1 του Ν. 2971/2001 το οποίο τροποποιήθηκε με το άρθρο 23 του Ν. 4607/23-4-2019 ΦΕΚ 65/Α/24-4-2019 καθορίζεται ότι η παραλία είναι η ζώνη της ξηράς, η οποία προστίθεται στον αιγιαλό προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα και για τη διατήρηση και προστασία των ακτών από τη διάβρωση. Το τροποποιημένο νομοθετικό πλαίσιο που αναφέραμε σε ό,τι αφορά τη ζώνη παραλίας είναι ιδιαίτερα αυστηρό και απαιτεί ειδική αιτιολόγηση στην περίπτωση που η γραμμή παραλίας χαραχθεί σε απόσταση μικρότερη των 30μ. από τη γραμμή του αιγιαλού.

Η ζώνη αυτή θα προστάτευε τα πρανή και θα τα είχε απαλλάξει από τις δυνάμεις που ασκούν οι κατασκευές που υπάρχουν σήμερα και συμβάλλουν στα κατολισθητικά και διαβρωτικά φαινόμενα που παρατηρούνται.

Οι απόψεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της ΠΕ Μεσσηνίας μας βρίσκουν σύμφωνους και θεωρούμε πως είναι απολύτως απαραίτητες οι μελέτες που προτείνουν να συνταχθούν, για να αποφευχθούν νέα κατολισθητικά φαινόμενα.

Παρακαλούμε τέλος το Δήμο Καλαμάτας, το αυτοτελές Γραφείο Μεσσηνίας και το αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΕΝ στο οποίο κοινοποιείται το παρόν να μας ενημερώσουν για τις απόψεις τους και τις όποιες ενέργειές τους".