Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 08:28

Ικανοποίηση Αναστασόπουλου για πορεία της δακοκτονίας στη Μεσσηνία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ικανοποίηση Αναστασόπουλου για πορεία της δακοκτονίας στη Μεσσηνία (βίντεο)

Πάρα πολύ καλή είναι η μέχρι τώρα εικόνα υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στο νομό, επεσήμανε χθες σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι στην καταπολέμηση του δάκου και στους μειωμένους πληθυσμούς που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές, βοηθούν και οι υψηλές θερμοκρασίες. Επιβεβαίωσε ότι οι ψεκασμοί ξεκίνησαν από τις παραλιακές περιοχές, όπου καταγράφηκαν, όπως κάθε χρόνο, αυξημένοι δακοπληθυσμοί, ενώ στην ενδοχώρα τα πράγματα είναι καλύτερα.

Ο κ. Αναστασόπουλος στάθηκε στο πρόβλημα με τις 11 κοινότητες, για τις οποίες δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από εργολάβους ψεκασμών, ενημερώνοντας ότι για τις 4 προχωρά η διαδικασία να βρεθεί εργολάβος και θα ακολουθήσει και για τις υπόλοιπες 7.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής του νομού:

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας ανέφερε: “Οι εργασίες δακοκτονίας έτους 2021 έχουν ξεκινήσει στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας. Εχει πραγματοποιηθεί ο πρώτος ψεκασμός σε 43 τοπικές κοινότητες και έχει καλυφθεί το 70% των παραλιακών τμημάτων των ελαιώνων. Το πρόγραμμα συνεχίζεται βάσει των στοιχείων που συλλέγονται (δακοσυλλήψεις) από τις αναρτημένες παγίδες”.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος ενημέρωσε: “Εχουν ολοκληρωθεί όλοι οι δολωματικοί ψεκασμοί σε όλη την παραλιακή ζώνη και συνεχίζονται στις Δημοτικές Ενότητες Αετού και Δωρίου. Εχει υλοποιηθεί το 85% του πρώτου ψεκασμού. Εχουμε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και πρωτεΐνη για το σύνολο του προγράμματος. Οι παγίδες αναρτήθηκαν 1/6/2021. Γίνεται έλεγχος των δολωματικών ψεκασμών με GPS ή μέσω κινητών τηλεφώνων με GPS και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (real time). Eπιπλέον, γίνεται πιλοτική εφαρμογή νέων τεχνολογιών για παρακολούθηση και έλεγχο των πληθυσμών του δάκου. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που διαμορφώθηκαν τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, δεν είχαμε σημαντική μείωση των δακοσυλλήψεων. Η μείωση ήταν μικρή σε σχέση με την αναμενόμενη. Ο έλεγχος των πληθυσμών είναι πολύ καλός και το πρόγραμμα εξελίσσεται χωρίς προβλήματα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER