Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 17:15

Πυρκαγιές στη Μεσσηνία: Εκτίμηση ζημιών από επιτροπές (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Για τις πρόσφατες πυρκαγιές μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, εκτιμώντας ότι “οδεύουμε προς το τέλος, παρόλο που κάποιες εστίες παραμένουν ενεργές”.

Παρατήρησε δε ότι “αυτό δεν εγκυμονεί ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς στα σημεία βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ιδιαίτερα πεζοπόρα τμήματα τα οποία επιχειρούν”.

Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε επίσης ότι χθες, "μετά από τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη, οριστικοποιήθηκαν οι απαιτούμενες τριμελείς επιτροπές για την εκτίμηση των ζημιών που έχουν προκληθεί στους Δήμους Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Καλαμάτας. Πρόκειται για επιτροπές που έχουν έργο -για τα αγροτικά θέματα- τον εντοπισμό, την καταγραφή και την αποτίμηση ζημιών στην αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, καθώς και στις εγκαταστάσεις αυτών. Οσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, το έργο της επιτροπής αφορά την καταγραφή και αποτίμηση ζημιών των επιχειρήσεων (εμπορικών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών, κλπ) στις πληγείσες περιοχές. Ακόμα συστήθηκε και επιτροπή υποδομών, η οποία έχει ως κύριο έργο τον έλεγχο των οδικών, τεχνικών έργων, λοιπών δικτύων και δημοσίων κτηρίων, καθώς και την εκτίμηση των μέσων που θα απαιτηθούν αλλά και του κόστους για την αποκατάστασή τους".

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη “στην ανάγκη για εξασφάλιση ζωοτροφών προς ενίσχυση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου”, ενημερώνοντας ότι “ήδη από προχθές 9 Αυγούστου, έχει υπολογιστεί από την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ο αριθμός των ζώων που εκτρέφονται στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές των Δήμων Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος και Καλαμάτας, ο οποίος ανέρχεται σε 4.050 αιγοπρόβατα”. Επίσης τόνισε πως “ο περιφερειάρχης προώθησε ήδη στο αρμόδιο υπουργείο όλα τα δεδομένα και τις ανάγκες σε ζωοτροφές που προκύπτουν για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ υπήρξε δέσμευση του υπουργού για άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων”.

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα αποσταλούν μέχρι την προσεχή Παρασκευή στη Μεσσηνία ζωοτροφές για την εξυπηρέτηση των αναγκών του νομού.