Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 09:23

Ο Τατούλης φτιάχνει κλίμα επιστροφής

Γράφτηκε από την

 

Διπλό ακροατήριο, το εκλογικό σώμα και τον... ιστορικό του μέλλοντος, έχει η πρωτόγνωρη σύγκρουση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τον προκάτοχό του Πέτρο Τατούλη, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι δύο άνδρες επιχείρησαν να ερμηνεύσουν την πολιτική τους πορεία εμπλέκοντας τους πάντες και τα πάντα στη διαδρομή τους. Η παράταξη Τατούλη μέσω της συμβούλου Ντίνας Νικολάκου πέταξε το γάντι στον κ. Νίκα ζητώντας ολική αναμέτρηση στις επόμενες εκλογές, αλλά ο περιφερειάρχης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας ότι θα αποφασίσει η ομάδα του και το κόμμα που τον στήριξε. Ουσιαστικά ο κ. Τατούλης επιλέγει ως αντίπαλο τον κ. Νίκα γιατί γνωρίζει ότι έχει ελπίδα να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών μόνο αν συσπειρώσει τους εχθρούς που έχει κάνει ο νυν περιφερειάρχης στην τριακονταετή θητεία του στην αυτοδιοίκηση.

Ταυτόχρονα ο κ. Τατούλης μέσα από τη σύγκρουση επιχειρεί να σμιλέψει το ιστορικό του προφίλ, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι ενδέχεται να μην έχει άλλη ευκαιρία, ειδικά σε περίπτωση που ο κ. Νίκας αποφασίσει να αποσυρθεί από την πολιτική δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τατούλης παρουσίασε τον εαυτό του ως αδικημένο πολιτικά, που αν πολιτευόταν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε υψηλότερο ρόλο. Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Νίκα ότι χρειάζεται πάντα κομματικά δεκανίκια γιατί δεν μπορεί να περπατήσει μόνος του. Στην απέναντι όχθη ο κ. Νίκας ουσιαστικά κατηγόρησε τον κ. Τατούλη για οπορτουνισμό και ιδιοτέλεια, λέγοντάς του μεταξύ άλλων ότι η παράταξή του κατηγορεί ως “προδότες” όσους αντιπεριφερειάρχες αποχώρησαν από αυτή, ενώ ο επικεφαλής της είχε αποχωρήσει από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ

Η φράση του κ. Νίκα που πυροδότησε τη σύγκρουση ήταν η εξής: "Για να μη σας θυμίσω ότι και στο προηγούμενο Συμβούλιο, με την πλειοψηφία και τη μειοψηφία... θυμόσαστε το τι γινότανε εδώ, εξαιτίας του ότι δεν ανταποκρίθηκε η περιφερειακή αρχή στις δεσμεύσεις τις οποίες είχε προς πολιτικά κόμματα, και τα αξιώματα τα οποία είχε υποχρεωθεί να δώσει".

 

ΧΕΙΡΟΦΙΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΥΚΛΙΣΙΕΣ

Απαντώντας ο κ. Τατούλης είπε, μεταξύ άλλων: “...Να έρθω πάλι σε ένα κρίσιμο θέμα το οποίο συνεχώς λέγεται. Ο,τι και να κάνει, ό,τι και να λέει η Ερινύα θα τον κυνηγάει συνεχώς. Η εικόνα στην πλατεία, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, όπου ο υπερήφανος αυτοδιοικητικός και δήμαρχος έχει γονατίσει στα πόδια για να πιάσει το χεράκι του τέως πρωθυπουργού και να το χειροφιλήσει, θα μένει στο διηνεκές. Αυτή είναι ακριβώς η αντίληψη, αυτή είναι η άποψη, αυτή είναι η μεγάλη τραγωδοποίηση του θεσμού, είναι η μεγάλη τραγωδία στον θεσμό. Και επειδή ακούστηκε και πριν λίγο, έχει ακουστεί πολλές φορές, θέλω να πω ότι δεν κάναμε καμία συμφωνία με κανένα κόμμα, δεν πήραμε χρίσμα από κανένα κόμμα ποτέ. Πήραμε στήριξη. Στήριξη το 2010 στην πιο κρίσιμη περίοδο, όπου κληθήκαμε να υλοποιήσουμε έναν πρωτόγνωρο θεσμό για τη χώρα, και το 2014 όταν ο τέως πρωθυπουργός βγήκε δημόσια και είπε ότι «στηρίζω αυτή την παράταξη για το μεγάλο έργο που έχει κάνει». Το πρόβλημα είναι ότι δεν ήρθε ποτέ κανένα πολιτικό πρόσωπο να μας πάρει από το χεράκι, να μας πάει μέσα στα χαλάσματα και μέσα στις πλημμύρες για να μας ανακηρύξει ως τον εκλεκτό υποψήφιο περιφερειάρχη. Δεν είδαμε ποτέ κανέναν πρωθυπουργό να έρχεται πέντε-έξι φορές, επτά φορές, να τρέχει από χωριό σε χωριό για να επιβάλει στους πολίτες δήθεν τον κομματικό εκλεκτό του. Τον κομματικό εκλεκτό ο οποίος έχει απαρνηθεί και την κομματική του ταυτότητα, για να δείτε ότι το παράλογο έχει να κάνει μόνο με έναν λόγο, το πόσος αυταρχισμός διακρίνει όλα αυτά τα πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ πολιτικό ανάστημα”.

 

ΤΟ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΜΕΤΡΟ

Ανταπαντώντας ο κ. Νίκας είπε: "Τώρα ξέρετε όλοι ποιος έχει το δημοκρατικόμετρο σε αυτή την αίθουσα. Ποιος σας μετράει και ποιος σας βαθμολογεί. Ποιος έχρισε τον εαυτό του κήνσορα. Λοιπόν θα μιλήσω για τις Ερινύες και για όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν, πάρα πολύ σύντομα, σεβόμενος το χρόνο και το Όργανο. Εγώ δεν έσκυψα ποτέ. Ημουν τρεις θητείες δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, στην πιο μεγάλη πόλη, με υπονομεύσεις που δεν έχουν προηγούμενο, και σε κάθε δυσκολία να υπάρχει πολιτική αντιπαλότητα. Ηθελα να τελειώσω την κατάσταση στην Περιφέρεια, προφανώς και δούλευα γι’ αυτό, για χρόνια. Έτσι είναι, διότι δεν άντεχα αυτή την κατάσταση η οποία είχε δημιουργηθεί. Προφανώς έχω συγκεκριμένη άποψη και υπέγραψα μαζί με 50 άτομα -εγώ δεν ήμουν στέλεχος, εξ οφίτσιο, δήμαρχος ήμουν- την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Και το έκανα με θάρρος. Αλλο αυτό κι άλλο τα “χειροφιλήματα”. Τι θα πει χειροφιλήματα και όλα αυτά τα πράγματα;

Και μια που μιλάμε: Ένας δήμαρχος με τρεις θητείες στην εποχή των μνημονίων… και μία πόλη να ανεβαίνει στην εποχή των μνημονίων, και με τη συμβολή του δημάρχου. Οταν άλλες πόλεις κατέρρεαν στην εποχή των μνημονίων. Να μην πω παραδείγματα. Κατέρρεαν. Έχουν υπάρξει τηλεοπτικές εκπομπές πάνω σε αυτό το ζήτημα, αν θέλει κάποιος να τις ξαναδεί.

Το 2010, θυμόμαστε τις ύβρεις και τις συκοφαντίες κατά του πρωθυπουργού που παρέδωσε τότε την εξουσία, του Κώστα Καραμανλή. Και πρέπει να θυμόμαστε κάποιοι και το τι έγινε στο διεθνές πεδίο με Ρωσία με Ηνωμένες Πολιτείες, και όλα αυτά τα οποία συνέβησαν τότε. Είναι γνωστά. Το 2010... και τι δεν γράφτηκε τότε και στα πρωτοεμφανιζόμενα τότε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και τι δεν γράφτηκε τότε. Πήγε κι ένα άξιο αυτοδιοικητικό στέλεχος και εντάχθηκε στη συγκεκριμένη παράταξη της πλειοψηφίας. Το κάδρο του κοσμεί την κεντρική αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Πώς έφυγε αυτός ο άνθρωπος, δύο φορές δήμαρχος Καλαμάτας, με τι λόγια έφυγε και με ποια επιθετικότητα; Οταν κάνει ζουμ η κάμερα στο πρόσωπό του, να τον θυμόσαστε, και να θυμάται κυρίως το ΠΑΣΟΚ της Μεσσηνίας, να μην το ξεχνάει αυτό το οποίο συνέβη τότε εναντίον του Χρήστου Μαλαπάνη.

Λοιπόν, ήρθε και το 2014. Εκεί να δείτε συμφωνίες. Εκεί να δείτε γονυκλισίες. Και βέβαια όλες αυτές οι γονυκλισίες και όλες αυτές οι συμφωνίες το 2018 πήγαν περίπατο. Θυμάστε τι έγινε το 2018; Τι έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας; Τι έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας; Είχαμε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, κατηγορίες επί κατηγοριών. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας, αλλά γέλασε το νηστικό αρκούδι με όλα αυτά τα οποία συνέβησαν. Και ερχόμαστε εδώ και μιλάμε για αυτοδιοίκηση, ότι είμαστε αυτοδιοικητικοί, δηλαδή ότι είμαστε διαλλακτικοί, ότι συζητάμε, ότι κουβεντιάζουμε, ότι ρίχνουμε γέφυρες, βρίσκουμε τον κοινό τόπο... Και κάθεσαι και λες: Υπήρξε μια συμφωνία για την τάδε χωρική αντιπεριφέρεια; Εγώ τα  βγάζω από την κοιλιά μου και τα λέω; Ή αυτά τα οποία λέω για τον διατελέσαντα δις δήμαρχο Καλαμάτας (σ.σ. Χρήστο Μαλαπάνη) δεν τα έχουν γράψει οι εφημερίδες; Μήπως θέλετε να κάνω φωτοτυπία για να σας τις φέρω εδώ να τις δείτε; Το τι έγινε; Και μας κάνετε μαθήματα και μας λέτε ότι κρατάτε το δημοκρατόμετρο για να μετράτε έναν-έναν, εσείς που ξέρετε;

Νομίζω, συνάδελφοι, μέρες που είναι, ας συγκρατιόμαστε λίγο, γιατί η αλαζονεία είναι σαφές σε αυτή την αίθουσα προς ποια πλευρά είναι. Αλλά μετά από τρία χρόνια ας τελειώσουμε με τις πίκρες. Ας πάμε στην επόμενη φάση. Εδώ είναι ο λαός για να κρίνει όποιον θέλει να κριθεί”.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νίκας είπε για την υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές: "Εγώ εδώ δεν είμαι μόνος μου. Είμαι εδώ με μια σειρά συνεργατών, με τους οποίους πρέπει να κουβεντιάσουμε. Και με μια σειρά στηριγμάτων. Δεν είμαι εγώ από εκείνους οι οποίοι βγαίνουν μπροστά και λένε «εγώ θα κάνω αυτό ή δεν θα κάνω». Θα κάνω ό,τι επιβάλλει η πολιτική κρίση ή δική μου και των άλλων. Είμαστε ομάδα".

 

ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ: "ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΝ ΜΑΛΑΠΑΝΗ"

Απαντώντας στον κ. Νίκα, η σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου από την παράταξη Τατούλη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ το 2014 είχε προτείνει άλλο πρόσωπο για αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και ότι ο αείμνηστος Χρήστος Μαλαπάνης ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τατούλη: "Θα σας παρακαλούσα κ. περιφερειάρχη, επειδή τα γεγονότα με τον αείμνηστο Χρήστο Μαλαπάνη δεν τα ξέρετε καλά, να μην βγάζετε συμπεράσματα. Η παράταξή μας σεβάστηκε το Χρήστο Μαλαπάνη, Ηταν αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ήταν επιλογή του Πέτρου Τατούλη να είναι αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, και όχι του ΠΑΣΟΚ τότε, το οποίο πρότεινε άλλον για αντιπεριφερειάρχη. Ο Πέτρος Τατούλης λοιπόν τον έθεσε αντιπεριφερειάρχη και ο λόγος της απομάκρυνσής του από την παράταξή μας δεν είχε να κάνει καθόλου με το αν τον τιμούσαμε και τον εκτιμούσαμε. Και η όψιμη συμπάθεια που του έχετε, επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν νομίζω ότι γίνεται πιστευτή στην κοινωνία. Με τις φωτογραφίες εκεί που βάζετε και με όλα αυτά που κάνετε για να δείξετε ότι θυμάστε κάποιον που εμείς δεν τον τιμήσαμε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κόμματα, το εγχείρημα του 2010 ήταν δύσκολο, αγαπητοί συνάδελφοι. Πολύ δύσκολο. Βρεθήκαμε άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών απόψεων μαζί. Η παράταξη λοιπόν του Πέτρου Τατούλη την απλή αναλογική, τη συνεργασία, την υπέρβαση και τη σύνθεση την έκανε πράξη. Επιτυχημένη πράξη, γιατί οι πολίτες το 2014 την επιβράβευσαν με πολύ ισχυρή πλειοψηφία".

 

"ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ"

Συνεχίζοντας η κ. Νικολάκου χαρακτήρισε όσα διαδραματίστηκαν το 2018 ως "εσχάτη προδοσία μιας συμμορίας”: "Το 2018, κ. Νίκα, στη Μεσσηνία... δεν ξέρω τι εννοείτε, εμείς πάντως, αν εννοείτε αυτό που φαντάζομαι, το λέμε εσχάτη προδοσία συκοφαντικής δυσφήμησης μιας συμμορίας εναντίον της παράταξής μας. Ετσι το λέμε εμείς αυτό. Και βέβαια αυτός ο έλεγχος, ο δικαστικός, ο ντόρος, η φασαρία που συντάραξε τότε όλη την Ελλάδα, μετά έπεσε στα τάρταρα. Τι έγινε και έπεσε στα τάρταρα; Σταμάτησε να είναι τόσο σημαντική αυτή η βόμβα; Αυτό λοιπόν αποδεικνύει ότι ήταν μία στημένη υπόθεση. Σε ό,τι αφορά όμως κάτι, θα απαντήσω, γιατί είναι θλιβερό πραγματικά να ζεις από κοντά την προδοσία και την αποστασία ανθρώπων πους τους ανέδειξες, που τους βρήκες στο πουθενά και τους δέχτηκες”.

 

"ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ"

Η κ. Νικολάκου είπε ότι η παράταξη Τατούλη στις εκλογές του 2019 πλήρωσε τις λάθος επιλογές προσώπων: "Και βέβαια τα λάθη πληρώνονται, κ. Νίκα. Όταν αναδεικνύεις ανθρώπους που δεν το αξίζουν, όταν εμπιστεύεσαι ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο μισθός και η καρέκλα, τότε ναι, τα λάθη πληρώνονται. Και σίγουρα τα λάθη του 2019, τις επιλογές προσώπων η παράταξή μας τις πλήρωσε, όπως πληρώνονται όλες οι προδοσίες. Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή το 2019 κερδίσατε υπό συγκυρίες μη κανονικότητας, θέλω πάρα πολύ να είστε υποψήφιος το 2023, όπου εκεί πραγματικά θα υπάρχουν η θητεία σας και η θητεία μας. Τα έργα σας και τα έργα μας. Και οι πολίτες θα μπορέσουν πράγματι να κρίνουν. Γιατί το 2019 όλα αυτά που δημιουργήθηκαν ήταν μία απέραντη συκοφαντία για την παράταξή μας. Και φυσικά, και το ξαναλέω αυτό, όπως και εσείς γνωρίζετε για την παράταξή μας, εμείς γνωρίζουμε ότι πρωτοκλασάτα στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν επιθυμούν να είστε εσείς. Και εμείς γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη μερίδα στη Νέα Δημοκρατία που πιστεύει ότι δεν είσαστε αυτός που πρέπει να είναι υποψήφιος, οπότε θα έχουν πολύ ενδιαφέρον οι επόμενες εκλογές, φυσικά εάν θα είστε εσείς υποψήφιος”.

 

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤ’ ΑΡΦΑΡΑ

Παίρνοντας πάλι το λόγο, ο κ. Νίκας είπε ότι οι δρόμοι τους με τον κ. Τατούλη χώρισαν το 2011, ανήμερα των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Αρφαρά, όταν αντιλήφθηκε πως ο τότε περιφερειάρχης είχε άλλο σχεδιασμό για τα σκουπίδια:

“Λοιπόν εγώ δεν ήθελα σήμερα να βγάλουμε τα εσώψυχά μας και προσπαθώ όσο μπορώ. Εγώ δεν έχω προσωπικά ζητήματα με κανέναν. Με ποιον έχω προσωπικά ζητήματα, αλήθεια; Με κανέναν. Υπάρχουν πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Προέκυψαν το 2011, των Αγίων Θεοδώρων στα Αρφαρά. Τότε προέκυψαν τα ζητήματα αυτά. Ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τότε κατάλαβα ότι εν πάση περιπτώσει είναι άλλοι οι δρόμοι που θα ακολουθηθούν από αυτούς που πίστευα εγώ. Είναι η μοναξιά ενός δημάρχου. Κι άλλοι δήμαρχοι έχουν ζήσει αυτή τη μοναξιά. Επομένως, μη μου βάζετε εμένα προσωπικά ζητήματα. Με τον προηγούμενο περιφερειάρχη είχα συναντηθεί και πριν το 2010 σε διάφορες εκδηλώσεις. Προσωπικό ζήτημα έχει εκείνος ο οποίος δεν χαιρετάει, ο οποίος δεν μιλάει, ο οποίος δεν κάνει καν τα στοιχειώδη τα οποία επιτρέπει μία βασική αστική ευγένεια. Αυτός έχει προσωπικά. Εγώ δεν έχω με κανέναν".

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Για τη συμφωνία του κ. Τατούλη με τη Νέα Δημοκρταία στις εκλογές του 2014, ο κ. Νίκας είπε: "Το δεύτερο το οποίο έχω να σας πω είναι το εξής: Το 2014 προφανώς υπήρξε μία συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Συμφωνία. Έτσι δώσατε τους αντιπεριφερειάρχες. Ετσι δώσατε συγκεκριμένες θέσεις. Το 2014 οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες ήταν μόνιμοι. Δεν μπορούσαν να κινηθούν, δεν εκλέγονταν. Εκλέγονταν μαζί με τον περιφερειάρχη. Δεν δίνεις, προσέξτε μία βασική θέση όπως ήταν το 2014, δεν δίνεις μία μόνιμη θέση ποτέ χωρίς συμφωνία. Εγινε συμφωνία – εκεί ζούσαμε εμείς και ξέρουμε και τα ονόματα και τι συζητείτο, και το ένα και το άλλο. Και στην Κορινθία και στη Μεσσηνία. Η συμφωνία η συγκεκριμένη διερράγη με πάταγο το 2018. Μη μου πείτε εμένα ποιος φταίει και ποιος δε φταίει. Εγώ δεν είμαι ούτε δικαστήριο ούτε εισαγγελέας, και εάν δεν ξεκαθάρισε η συγκεκριμένη υπόθεση εγώ λυπούμαι. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, αλλά εμείς δεν είχαμε καμία εμπλοκή, ούτε προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε το συγκεκριμένο γεγονός.

Υπήρξε συμφωνία το 2014. Εκείνο το οποίο δεν δέχομαι είναι να ερχόμαστε σε αυτή την αίθουσα και να λέμε «εμείς είμαστε του λαού, είμαστε οι άνθρωποι του λαού, δεν κάνουμε συμφωνίες, ο λαός μάς ψηφίζει, διεμβολίζουμε τα κόμματα» είτε είναι ΠΑΣΟΚ, είτε είναι Νέα Δημοκρατία, είτε είναι ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θεωρώ ότι στη διαπάλη των κομμάτων βρήκατε την ευκαιρία να στήνετε γέφυρες ευκαιριακές. Τα παίρνετε από δω κι από κει, να μένουν στελέχη σε σας του κόμματος με το οποίο συνεργαστήκατε το 2010 ή το 2014. Ετσι τα ερμηνεύω αυτά πολιτικά".

 

ΠΡΟΔΟΣΙΑ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ;

Στη συνέχεια ο κ. Νίκας είπε ότι δεν μπορούν να κατηγορούνται για προδοσία όσοι επιλέξουν να εγκαταλείψουν μια παράταξη ή ένα κόμμα: "Σε αυτή την αίθουσα να μη μιλάμε για προδοσίες. Εγώ μιλάω για πολιτικές επιλογές. Και τη συμπεριφορά μας τη βλέπετε και την ξέρετε. Εγώ αναγνωρίζω και το δικαίωμα σε κάποιον να πει «βρε αδερφέ, κοίταξε, αλλιώς πίστεψα ότι θα είσαι και σηκώνομαι και φεύγω». Το κάνω και πράξη και δεν μιλάω. Πώς αλήθεια αντιμετωπίζονται άνθρωποι που έφυγαν από τη δική σας παράταξη; Προδότες είναι; Τι προδότες; Και τι είναι εκείνος ο οποίος εξύβρισε όλους τους αρχηγούς αυτής της παράταξης, όλους, τον έναν μετά τον άλλον; Οι οποίοι τού είχαν δώσει ύψιστα αξιώματα ενώ δεν θα έπρεπε, της Ελληνικής Πολιτείας; Αυτός τι είναι; Πώς μπορεί και πώς πρέπει να χαρακτηριστεί αυτός ο άνθρωπος; Οταν ένας απλός περιφερειακός σύμβουλος λέει «διαφωνώ και κάνω τρία βήματα παραπέρα» είτε από μας είτε από κάποιον άλλον;

Τώρα για τις συγκυρίες και την κανονικότητα... Δεν ξέρω πώς βλέπετε εσείς το 2019, αλλά εμείς το 2019 παλέψαμε με ένα κατεστημένο βουλευτικό δεκαετιών και περιφερειακό εννέα χρόνων. Και το κατεστημένο όπως ξέρετε, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειών, αλλά και δήμων, δημιουργεί ερείσματα εξουσίας. Μοιράζονται χρήματα, υπάρχουν καταστάσεις, άνθρωποι βρίσκουν δουλειά. Εμείς παλέψαμε με αυτό το κατεστημένο. Δεν μας επικουρούσαν. Αυτό είναι η αλήθεια, διότι πολλοί ήλπιζαν – σου λέει, «κάποιοι θα πάνε και με τους άλλους, κοίταξε, ας είμαι κάπου στη μέση να τα έχω καλά και με τον ένα και με τον άλλο».

Ή εμείς δεν ξέραμε, έχετε την εντύπωση, και εγώ προσωπικά, ότι αν δεν κερδίζαμε τις εκλογές ενδεχομένως η σύνθεση αυτής της ομάδας να ήταν διαφορετική; Δεν ξέραμε; Ξέρουμε ακριβώς ό,τι έγινε, αλλά ας πούμε μία φορά την αλήθεια, με θάρρος. Δεν μπορεί να είμαστε υποψήφιοι βουλευτές, να είμαστε κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής, και όλα αυτά να τα ξεπερνάμε και να λέμε «εμείς της αυτοδιοίκησης, που είμαστε της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ενέργειας, που κάναμε γέφυρες στο λαό, δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί»...

Αλήθεια, δεν υπάρχουν; Υπάρχουν και παρα-υπάρχουν, γιατί είναι συγκεκριμένες ιδεολογίες για τη ζωή, για την πορεία μας, για το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε εχθροί, αλλά να λέμε με θάρρος ποιοι είμαστε. Να μη θολώνουμε την εικόνα. Έτσι βοηθάμε και τον κόσμο να αποφασίσει. Και δεν λέω εγώ ότι όποιος αποφασίσει, όλη του τη ζωή μένει στα ίδια. Δικαίωμά του είναι να αλλάξει”.

  

ΤΑΤΟΥΛΗΣ: "ΗΜΟΥΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ"

Ζητώντας το λόγο επί προσωπικού, ο κ. Τατούλης ανέφερε: "Ακουσα το ξεφάντωμα και άκουσα αυτή την ανάλγητη άποψη ότι, ναι μεν μας ενδιαφέρει η πολιτική, μιλάμε πολιτικά, αλλά εγώ δεν έχω προσωπικά με κανέναν, δεν έχω πει τίποτα για κανέναν. Ξέρετε, η κοινωνία είναι πολύ μικρή. Η Ιεριχώ είναι μία πόλη πολύ μικρή, που είμαστε όλοι γνωστοί και γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά. Επειδή ακούστηκε πριν λίγο στο επιμύθιο ενός επιμύθιου στην αυτοδιοίκηση ότι καθύβρισα πρώην πρωθυπουργούς, καθύβρισα τον Καραμανλή και όλα αυτά τα πράγματα… Εγώ, ένας ο οποίος γεύτηκα υπέρμετρα φιλοδωρήματα από την εξουσία... Κάνει λάθος, πλανάται πλάνην οικτρά. Ημουν κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι. Ήμουν κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι, έχω εκλεγεί έξι φορές βουλευτής με πάντοτε μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, σε μία περιοχή όπου δεν είχε το πρώτο χέρι η Νέα Δημοκρατία. Και όχι μόνον άλλαξα τα δεδομένα, σταμάτησα τα πράσινα, τα κόκκινα, τα μπλε καφενεία, ένωσα τον κόσμο και γι’ αυτό ο κόσμος με τιμούσε και με τιμάει. Δεν ήμουν αυτός που βγήκε τρεις φορές δήμαρχος. Τιμή, αναγνώριση από τον κόσμο, αναγνώριση της δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά ήμουν ο πολιτικός που όταν είδα τη χώρα μου να καταστρέφεται και την κυβέρνηση που υποστήριζα να έχει ακολουθήσει ένα λαθεμένο δρόμο, βγήκα με παρρησία και δημόσια, με όλο το θάρρος της γνώμης μου, για να πω ότι είναι κακός ο δρόμος που προχωράμε και ότι έπρεπε πολύ γρήγορα να πάρουμε μέτρα για να μην υπάρξουν μνημόνια και οτιδήποτε άλλο.

Αυτό, κ. περιφερειάρχη, σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ξέρετε τι θα σήμαινε; Ότι αυτός που είχε το θάρρος, που είχε τη γνώμη και τη γνώση δημόσια να τα πει, του άξιζε μεγαλύτερος ρόλος στα πολιτικά πράγματα, γιατί τότε δεν υπήρξε κανένας άλλος πολιτικός, δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλος καθηγητής πανεπιστημίου, κανένας αυτοδιοικητικός για να θέσει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, επί των πληγών. Αυτήν είναι η ιστορία και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά. Δεν μπορείτε να γίνετε πολιτικός. Δεν θα γίνετε ποτέ στη ζωή σας πολιτικός. Θα είστε ένας υβριστής που θα γυρίζει και θα εκλιπαρεί τον οποιονδήποτε προκειμένου να σας περπατήσει, να σας περπατήσει, να σας περπατήσει, γιατί δεν μπορέσατε ποτέ να περπατήσετε μόνος σας”.

 

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας έκλεισε τη... σύγκρουση λέγοντας: “Συνάδελφοι, θα κάνω τον επίλογο με τον τρόπο που πρέπει. Εγώ ποτέ δεν επιδίωξα και ποτέ δεν μου άρεσε η πολιτική όπως ασκείται στον τόπο μας. Προσπαθώ να είμαι πάντα ήπιος, να χρησιμοποιώ επιχειρήματα. Πολιτικός δεν θα γίνω. Ποτέ δεν ζήτησα να γίνω βουλευτής. Θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος, δεν ξέρω το τι θα αποφασίσει ο λαός. Δεν επέλεξα αυτόν το δρόμο. Είμαι 30 χρόνια αυτοδιοικητικός. Έχω δεκάδες εκλογές στην πλάτη μου, σε αυτό το δρόμο, τον αυτοδιοικητικό, με ό,τι σημαίνει. Και δεν κάνω μαθήματα – αλλά δεν δέχομαι και μαθήματα από αυτούς οι οποίοι περιφέρονται μεταξύ πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής. Ο,τι μας κάτσει. 

Μίλησα με ένταση για το θέμα της προδοσίας. Τι είναι προδοσία, αλήθεια; Δεν μπορείς να κατηγορείς τον οποιοδήποτε για προδοσία, ας πούμε έναν χωρικό αντιπεριφερειάρχη που έφυγε από την αγκαλιά σου για τους Χ λόγους,πολιτικούς, που τους εξήγησε, κι εσύ να έχεις μία συμπεριφορά στη νιοστή σε αυτόν τον τομέα. Γι’ αυτό μίλησα, και προφανώς όταν υπάρχει ένα κόμμα με μία δομή συγκεκριμένη, τουλάχιστον αν δεν σου αρέσει, σηκώνεσαι και φεύγεις και κλείνεις το στόμα σου, και ακολουθείς την πορεία την οποία νομίζεις. Αλλά νομίζω η γλώσσα μας έχει ευπρεπείς χαρακτηρισμούς. Θέλετε να σας φέρω στο επόμενο συμβούλιο τις  αναρτήσεις οι οποίες υπάρχουν; Ή θέλετε να σας φέρω, όσοι δεν θυμόσαστε, το τι έγινε εδώ στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου, όταν προσπαθήσουμε να περάσουμε προς τα κάτω από καμιά 200αριά άτομα οι οποίοι ήταν στημένοι στον συγκεκριμένο χώρο;

Υπάρχει η προδοσία της ιδιοτέλειας. Αυτό είναι το χειρότερο. Εγώ αποδέχομαι την αποστασιοποίηση, όταν δεν ενυπάρχει η ιδιοτέλεια. Οταν όμως υπάρχει ιδιοτέλεια, «α, δεν με θέλετε εσείς, με διαγράψατε, με διώξατε αλλά εγώ θα πάω στο απέναντι μαγαζί και θα δείτε τι έχω να σας σούρω, τι έχω να σας καταλογίσω, και κάτι θα βρεθεί για μένα να προχωρήσω...». Γι’ αυτό σας είπα, αυτά τελειώσανε, ο καθένας πρέπει να κατέβει με το δικό του το σακί. Να κατεβεί στο λαό και να πείσει".