Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013 12:16

Ξεσηκώνονται οι… γλάστρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Γράφτηκε από τον

Η λειτουργία του ίδιου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, είναι που έχει οδηγήσει στην απαξίωσή του και σε τροχιά διάλυσης. Οι σύμβουλοι που δεν πατάνε, πέρα από τους μόνιμους απόντες, απέχουν συνειδητά, δε δέχονται πλέον να είναι "γλάστρες" και η παρουσία τους να περιορίζεται στην καταμέτρηση των ψηφοφοριών.

Δε νιώθουν σύμβουλοι, μέλη μιας συλλογικής προσπάθειας που υπηρετούν ένα θεσμό, με το να σηκώνουν ή να κρατούν χαμηλά το χέρι τους σε κάθε ψηφοφορία.
Οι ευθύνες εντοπίζονται στην ηγετική ομάδα της Περιφέρειας, στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου που έχουν συγκεντρώσει πάνω τους όλες τις εισηγήσεις, τις τοποθετήσεις και τις αρμοδιότητες (άντε και ο αντιπεριφερειάρχης Παπαφωτίου για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Ευθύνη έχει και ο πρόεδρος Γιώργος Πουλοκέφαλος που παρότι έκανε την αυτοκριτική του και δεσμεύτηκε για αλλαγές και τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας, έκανε πίσω, συνεχίζοντας την παθητική και άβουλη στάση των δύο πρώτων χρόνων.
Μεσσήνιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας μας επεσήμαναν πως δε δέχονται το Συμβούλιο να λειτουργεί για επικοινωνιακούς λόγους, για τις εντυπώσεις που θέλουν και νομίζουν πως κερδίζουν ο κ. Τατούλης και η κ. Νικολάκου. Διαφωνούν με τη μη παραγωγή ουσιαστικού έργου και με τον καταμερισμό ρόλων και ευθυνών. Αντιδρούν στο γεγονός ότι ο περιφερειάρχης δεν έχει κανέναν έλεγχο, μιλάει όσο θέλει (45 και πλέον λεπτά κάθε φορά) και αναφέρεται επί παντός επιστητού και για ζητήματα ιδεολογικά - πολιτικά της χώρας και της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας, για τα οποία το Περιφερειακό δεν έχει καμία σχέση. Διαφωνούν με τις επιθέσεις του περιφερειάρχη προς τους εκπροσώπους των παρατάξεων της Αριστεράς, ακόμα και με προσωπικούς, απαξιωτικούς ή ξεπερασμένους παλαιοκομματικούς χαρακτηρισμούς και με τις αντιπαραθέσεις που ακολουθούν και οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το ρόλο και το έργο του Συμβουλίου.
Οι σύμβουλοι δε δέχονται σε μια συνεδρίαση με 30 και 40 θέματα στην ημερήσια διάταξη, να συζητούνται και να προτάσσονται μάλιστα θέματα προ ημερησίας, για τα οποία δεν υπάρχει καν ενημέρωση, ενώ τα πιο πολλά δεν είναι και κατεπείγοντα.
Ευθύνη έχει και η μείζων μειοψηφία που έχει χάσει το ρόλο της -ήταν αμφισβητήσιμος και προβληματικός από την αρχή-, η οποία δεν έδωσε το δικό της στίγμα και αφέθηκε να είναι ουρά των επιλογών και των τακτικών της ηγετικής ομάδας της πλειοψηφίας. Εξαίρεση αποτελεί η παρουσία των μελών της στην Οικονομική Επιτροπή, όπου αντιδρούν και καταψηφίζουν τις αποφάσεις αδιαφάνειας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός στην Περιφέρεια ότι δε λειτουργούν, δεν έχουν συνεδριάσει ούτε μία φορά επιτροπές που έχουν θεσμοθετηθεί με τον "Καλλικράτη", όπως είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης.
Οσον αφορά τους μόνιμα απόντες που θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί και αντικατασταθεί, σύμφωνα με το νόμο, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ολοι ξέρουν, ο πρόεδρος γνωρίζει, αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του πρώην νομάρχη Κορινθίας - βουλευτή σήμερα Νίκου Ταγαρά, που θα έπρεπε να έχει διαγραφεί από τους πρώτους μήνες, αλλά αφέθηκε να υποβάλει την παραίτησή του 1,5 χρόνο μετά και αφού εξελέγη βουλευτής. Με αποτέλεσμα και ο αντικαταστάτης του πλέον να κουραστεί και να είναι από τους πρώτους που πρέπει να πάνε για διαγραφή.
Για να αλλάξει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να επιτελέσει το πραγματικό του ρόλο, θέλει ριζικές αλλαγές, άλλη νοοτροπία, μακριά από επικοινωνιακούς τακτικισμούς και αλαζονικές συμπεριφορές.