Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 08:51

Σκάνδαλο η καταβολή αποζημίωσης για το Τζάνε - Καλαμάκι καταγγέλλει ο Πετράκος

Γράφτηκε από τον

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αποφάσισε να ανασταλεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την καταβολή αποζημίωσης 2,1 εκ. ευρώ στον εργολάβο του έργου κατασκευής του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι με τις ψήφους των παρατάξεων του Θανάση Πετράκου, του Γιώργου Δέδε και του Πέτρου Τατούλη.

Ο εισηγητής της πρότασης Θανάσης Πετράκος χαρακτήρισε την καταβολή σκάνδαλο γιατί "είναι ψέμα ο ισχυρισμός ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να βρει από πιο κοντινά λατομεία αδρανή", καθώς "τα περισσότερα έργα στη Μεσσηνία και την επίμαχη περίοδο 2013 - 2020 αλλά και σήμερα, προμηθεύονται αδρανή υλικά είτε από τα αποθέματα αδρανών του κ. Ντέρου στο Κατσαρού είτε από του κ. Μαλλίρη στο Γαρδίκι". Απαντώντας ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες τόνισαν ότι η απόφαση λήφθηκε το 2018 και κρίθηκε νόμιμη από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε ότι οι καταγγελίες για το δήθεν σκάνδαλο είναι προεκλογικές και στοχεύουν στη βουλευτική έδρα. Ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Πετράκος ανεβάζει τους τόνους με στόχο την εκλογή του στη Βουλή. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νίκας παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα με τα δημόσια έργα τονίζοντας πως καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το λύσει. Υπενθύμισε μάλιστα ότι πρόβλημα με τα δημόσια έργα υπήρχε και όταν ήταν γραμματέας στο υπουργείο Υποδομών ο επικεφαλής των "Νέων Δρόμων" Γιώργος Δέδες.

Ο κ. Νίκας δήλωσε πως τα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου θα σταλούν στην Αρχή Διαφάνειας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην Εισαγγελία για να εξεταστούν η νομιμότητα των αποφάσεων και οι καταγγελίες των μειοψηφιών. Ο περιφερειάρχης κατήγγειλε επίσης ότι αρχαιολογικές υπηρεσίες κάνουν "αγώνα κάρπωσης πόρων" θέτοντας πολλά δημόσια έργα σε κίνδυνο.

Η εκπρόσωπος της «Νέας Πελοποννήσου» Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις εργολαβίες των δημόσιων έργων και υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των αποφάσεων της περιφερειακής αρχής Τατούλη. Η κ. Νικολάκου είπε ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν μπορεί να ανακληθεί και πρότεινε να μην καταβληθούν τα χρήματα μέχρι να εξεταστούν ενδελεχώς όλα τα στοιχεία των καταγγελιών.

Ο επικεφαλής των «Νέων Δρόμων» Γιώργος Δέδες πρότεινε να επανυπολογιστεί με νέα τεκμηρίωση η αποζημίωση της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Κελάρης αφού τόνισε ότι όλες οι κυβερνήσεις ευνοούν τους εργολάβους επανέλαβε την πρόταση της παράταξης για υλοποίηση όλων των έργων από δημόσιο φορέα.

Θ.Λ.