Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 15:32

"Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου" για διαχείριση απορριμμάτων: "Κυβέρνηση και Περιφέρεια παραπλανούν και εμπαίζουν το λαό".

Γράφτηκε από την

 

Παραπλάνηση και εμπαιγμό των πολιτών από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων καταγγέλλει η "Λαϊκή Συσπείρωση" κάνοντας μάλιστα λόγο για "παράδοση διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ".

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Μετά από δύο χρόνια αδιαφανών διαδικασιών, συζητήσεων, διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων μεταξύ διοίκησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, κατέληξαν στην παράδοση διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Όλο αυτό το διάστημα στερήθηκαν την ενημέρωση σε όλα τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας ακόμη και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής.

Αρνήθηκαν να ενημερώσουν για:

  • τη Σύμβαση της Σύμπραξης του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα,

  • τα τεύχη δημοπράτησης,

  • τα πρακτικά περαίωσης της διαδικασίας, κ.α.

Την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στους επιχειρηματικούς ομίλους θα την πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με πανάκριβα τέλη και διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων επικίνδυνες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Προειδοποιούμε τους κατοίκους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ότι η αθλιότητα που επικρατεί στα Δίδυμα Ερμιονίδας στο χώρο του δεματοποιητή, που αποτελεί ανοιχτή χωματερή, θα γενικευτεί, αφού θα εγκατασταθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 12 συνολικά δεματοποιητές για να συγκεντρώνουν απορρίμματα. Δηλαδή πρώτη ύλη που θα παραδοθεί στους καπιταλιστές που πήραν τη δουλειά, όταν ολοκληρώσουν τις εγκαταστάσεις τους για να κερδοσκοπήσουν. Οι προβλέψεις τους είναι για το 2016, συνήθως δεν επιβεβαιώνονται και η εκτέλεση των έργων κρατάει πολύ περισσότερο, είναι πολύ πιθανό η συσσώρευση απορριμμάτων να φτάσει ή να ξεπεράσει το 2018.

Τα λαϊκά στρώματα να κλείσουν τ’ αυτιά τους στα κούφια λόγια τα μεγάλα.

Λίγη ώρα μετά την υπερψήφιση της επιλογής αναδόχων (30/7/2013) από τις δυνάμεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομική Επιτροπή, στήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φιέστα με συμμετοχή τεσσάρων (4) Υπουργών, άλλων κυβερνητικών παραγόντων και των δυνάμεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, για να πανηγυρίσουν το γεγονός της παράδοσης των απορριμμάτων στους καπιταλιστές και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Το κόστος των 60 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που ανακοίνωσαν αφορά μόνο την επεξεργασία (από την πύλη του εργοστασίου και μέσα). Δεν περιλαμβάνονται:

  • το κόστος αποκομιδής και μεταφοράς στους χώρους μεταφόρτωσης (ΣΜΑ),

  • το κόστος μεταφόρτωσης και μεταφοράς στο εργοστάσιο,

  • το κόστος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και

  • ο Φ.Π.Α.

Είναι βέβαιο ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες διαμορφώνουν ένα χαράτσι (τέλος) γύρω στα 150 € ανά τόνο από τα 25 – 30 € που ήταν μέχρι πέρσι.

Επιπλέον ο παραχωρησιούχος έχει την ευχέρεια να αυξάνει το τέλος όταν και όσο κρίνει αναγκαίο για την κερδοφορία του όπως γίνεται και με τα διόδια αφού από τη σύμβαση αυτός αποφασίζει για την τεχνολογία, τις μεθόδους διαχείρισης, τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, τη διαμόρφωση του τέλους.

Επιβεβαιώνεται από αυτές τις εξελίξεις η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι ήταν προδιαγεγραμμένο το έγκλημα, ήταν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, των συγκυβερνήσεών τους να οδηγήσουν σε ακραίο αδιέξοδο τη διαχείριση για να έρθει ο «Σωτήρας» καπιταλιστής να κερδοσκοπήσει εγγυημένα.

Όμως η πραγματικότητα είναι εδώ, τα σκουπίδια είναι εδώ. Τα Δίδυμα και οι φωτιές στη χωματερή του Άργους, του Ναυπλίου και αλλού, όσα έζησαν οι κάτοικοι του Δήμου Τρίπολης το προηγούμενο διάστημα, θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παραμείνει ανοιχτή χωματερή για πολύ ακόμα".