Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 23:16

Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας: Καταψηφίστηκε απο το Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη του "Μορέα"

Αντιπλημμυρικό Καλαμάτας: Καταψηφίστηκε απο το Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη του "Μορέα"

Αρνητικά με 24 ψήφους γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα υπερψηφίζοντας την κοινή πρόταση των παρατάξεων του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» του Θανάση Πετράκου, που τάχθηκαν υπέρ της "Λύσης 2" της έκθεσης Κουτσογιάννη.

Θετικά γνωμοδότησαν 18 σύμβουλοι των παρατάξεων του Πέτρου Τατούλη και του Γιώργου Δέδε, ενώ δική τους πρόταση ψήφισαν οι παρατάξεις του Νίκου Γόντικα, της Δήμητρας Λυμπεροπούλου και του Παναγιώτη Κάτσαρη.

Η απόφαση επιφέρει σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και ταυτόχρονα στέλνει ηχηρό μήνυμα τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών όσο και στην κυβέρνηση πως δεν μπορούν να αποφασίζουν διαρκώς ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Ο καθηγητής Δημήτρης Κουτσογιάννης στην αρχική του εισήγηση είπε ότι η έκθεση περιγράφει όλες τις τεχνικές λύσεις και ότι έλαβε υπόψη του όλα τα δεδομένα και μεταξύ άλλων τη μελέτη του "Μορέα" και τις επισημάνσεις του Τύπου για την όχληση που θα προκαλέσει τοι ξεσκέπασμα του Νέδοντα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση για τις πρόσφατες καταστροφές στην Κρήτη και ότι δεν έπεσαν 1.700 χιλιοστά βροχής σε 4 ώρες αλλά 150 χιλιοστά βροχής.

Ο κ. Κουτσογιάννης χαρακτήρισε πολιτικό εκβιασμό την κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν εντατικοποίηση των βροχοπτώσεων.
Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει απόλυτο επίπεδο ασφαλείας επειδή η φύση δεν έχει όρια ενώ για την εκβάθυνση είπε ότι υπάρχει τεχνική λύση για την προφύλαξη των υποστυλώσεων με πασσάλους

Για τη "Λύση 2" της εκβάθυνσης της κοίτης χωρίς ξήλωμα του σκεπασμένου τμήματος ο κ. Κουτσογιάννης είπε ότι αυξάνει την παροχετευτικότητα κατά 50% από 200 σε 300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Τόνισε ότι κύριο σημείο της "Λύσης 2" είναι η εκβάθυνση με στόχο ενίσχυσης της παροχετευτικότητας και ότι τα συνοδά έργα πρέπει να διερευνηθούν.

Ο κ. Κουτσογιάννης είπε ότι δεν είναι κοστολογημένα τα έργα της "Λύσης 2" γιατί η κοστολόγηση είναι αντικείμενο μελέτης και όχι τεχνικής έκθεσης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η "Λύση 2" είναι φθηνότερη και ότι θα πρέπει να διερευνηθούν τα επιπλέον οφέλη. Για τα φράγματα είπε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εκτίμησε ότι μπορεί να ολοκληρωθούν μετά από μια δεκαετία.

Για τη μηδενική λύση ο κ. Κουτσογιάννης είπε ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Κουτσογιάννης είπε ότι σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η ενίσχυση του εσωτερικού δικτύου ομβρίων και η προστασία των συνοικιών από τα ρέματα ανατολικά και δυτικά του Νέδοντα.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε ότι η ΜΠΕ είναι του υπουργείου και όχι του Μορέα. Η ΜΠΕ έχει θετικές προβλέψεις για τα ρέματα στο ανάντη του έργου είπε ο κ. Νίκας και στη συνέχεια μίλησε για τα μειονεκτήματα της μελέτης τονίζοντας τις επιπτώσεις του ξεσκεπάσματος της κοίτης και της κοπής των δέντρων.

Ο κ. Νίκας υπενθύμισε ότι εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τη ΜΠΕ του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη αλλά αγνοήθηκαν από το υπουργείο Υποδομών. Υπενθύμισε επίσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά και προκάλεσε τη δημοτική αρχή να κάνει νέα συνεδρίαση αν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει η γνωμοδότηση. Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι δεν είναι πολιτικό θέμα αλλά τεχνικό η γνωμοδότηση για το αντιπλημμυρικό.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος υπερασπίστηκε τη θέση της δημοτικής αρχής τονίζοντας ότι η επιλογή της Πολιτείας είναι σωστή και ότι η κοινωνία θέλει το έργο της μελέτης του "Μορέα". Ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι η "Λύση 2" έχει άγνωστο χρονοδιάγραμμα και πιο μεγάλο κόστος.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα της μελέτης "Μορέα" είναι το ξεσκέπασμα του Νέδοντα και η περιβαλλοντική αλλοίωση που θα προκληθεί από τη Νέα Είσοδο μέχρι την εκβολή του ποταμού εξαιτίας της κοπής των δέντρων που απαιτεί η διαπλάτυνση της κοίτης. Ο κ. Τζαμουράνης επεσήμανε ότι η μερική εμβάθυνση ανεβάζει την παροχετευτικότητα από 200 σε 300 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς εισηγήθηκε την ανασύνταξη της ΜΠΕ του Νέδοντα περιγράφοντας χωρίς να κατονομάσει την "Λύση 2". Ο κ.Τσουκαλάς ζήτησε εκβάθυνση της κοίτης του Νέδοντα χωρίς ξεσκέπασμα του ποταμού και έργα στο Ανάντη όπως η κατασκευή του φράγματος ανάσχεσης και η κατασκευή σχάρας συγκράτησης κορμών.

Ο επικεφαλής της Νέας Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε ότι η εισήγηση της περιφερειακής αρχής "είναι ένα ξεκάθαρο όχι στη μελέτη του Μορέα" και πρότεινε τμηματική αποκατάσταση του σκεπασμένου τμήματος του Νέδοντα ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο κ. Τατούλης είπε επίσης ότι η έκθεση Κουτσογιάννη αποκαλύπτει πλήρως τις ευθύνες του τότε δήμαρχου Παναγιώτη Νίκα για τις καταστροφές του 2016. Στη δευτερολογία του ο κ. Τατούλης είπε ότι η παράταξη επιμένει στους 5 άξονες που συμπληρώνουν την μελέτη και ότι δεν ζητά τροποποίηση της μελέτης.

Ο επικεφαλής της Νέας Πελοποννήσου είπε ότι όποιος γνωμοδοτήσει αρνητικά για την ΜΠΕ θα είναι υπόλογος στο λαό της Καλαμάτας.

Ο επικεφαλής των "Νέων Δρόμων" Γιώργος Δέδες είπε ότι τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπάθησαν να ταυτίσουν όσους υποστηρίζουν τη "Λύση 1" με τα συμφέροντα του Μορέα. Είπε ότι ο ίδιος έχει δώσει εξετάσεις στην προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος μειώνοντας με διαπραγματεύσεις τις απαιτήσεις του Μορέα για τον αυτοκινητόδρομο από 330 εκ. ευρώ σε 50 εκ. ευρώ. Ο κ. Δέδες είπε ότι η λύση των φραγμάτων έχει χρονικό ορίζοντα 15ετίας καθώς οι μελέτες είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει ελάχιστους υπαλλήλους.

Ο επικεφαλής της Πελοποννησιακής Συμμαχίας Γιάννης Μπουντρούκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ξεσκέπασμα της σκεπασμένης κοίτης και το κόψιμο των δέντρων εξαιτίας της διαπλάτυνσης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας είπε ότι όλοι αισθάνονται δικαιωμένοι με τη έκθεση Κουτσογιάννη και κανένας δεν μιλά για τις ευθύνες του Μορέα που πλημμύρισε η Καλαμάτα το 2016. Ο κ. Γόντικας τόνισε την έλλειψη του αποχετευτικού δικτύου που οδηγεί σε πλημμύρισμα των δρόμων της Καλαμάτας.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Θανάσης Πετράκος είπε ότι η έκθεση Κουτσογιάνη δικαίωσε την παράταξη που υποστήριξε ότι από τη πρώτη στιγμή πως δεν είναι μονόδρομος η ΜΠΕ του Μορέα. Ο κ. Πετράκος κατηγόρησε το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο πως εξέφρασε τις δικές του απόψεις και ότι απέκρυψε την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Ο κ. Πετράκος είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της "Λύσης 2".

Η επικεφαλής της "Πράσινης Πελοποννήσου" Δήμητρα Λυμπεροπούλου τάχθηκε υπέρ της "Λύσης 3" που προβλέπει επαναφυσικοποίηση της κοίτης του Νέδοντα επειδή είναι η πιο αποτελεσματική και η πιο οικονομική απ’ όλες.

Ο επικεφαλής της "Ανταρσίας στο Μοριά" Παναγιώτης Κάτσαρης τόνισε την απειλή για την Καλαμάτα από φράγμα στο ανάντη της και ότι η Καλαμάτα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει 15 χρόνια τα αντιπλημμυρικά έργα.