Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2022 21:00

Πετράκος και Δρούγκας για απόφαση ΣτΕ για την αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την

«Ο κ. Νίκας οφείλει να σεβαστεί την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία γα το νόμο Θεοδωρικάκου» δηλώνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας

Στη κοινή δήλωση τους οι δυ σύμβουλοι αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Με μια απόφαση – κόλαφο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους για τους ΟΤΑ που είχε σπεύσει να ψηφίσει αμέσως μετά από τις εκλογές του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να ακυρώσει την απλή αναλογική. Συγκεκριμένα με την απόφαση 2377/2022 αποφάνθηκε Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι συντελέστηκε νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 αλλά και της λειτουργίας του θεσμού των Συμβουλίων, με τον περιβόητο νόμο Θεοδωρικάκου, το καλοκαίρι του 2019, ένα μήνα μόλις που είχε εκλεγεί κυβέρνηση η ΝΔ. Κρίθηκε δηλαδή ότι οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκροτήσεως της οικονομικής επιτροπής αποτελούν πραξικόπημα.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων συγκεκριμένα στην απόφαση του ΣτΕ, οι διατάξεις:
– Μετέβαλαν εκ των υστέρων το πλαίσιο ασκήσεως του κατοχυρούμενου στο Σύνταγμα δικαιώματος εκλογής των αρχών των Ο.Τ.Α. και
– Κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η ιστορική αυτή απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει την σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 5ης Οκτωβρίου.

Και η δήλωση καταλήγει ως εξής: «Μετά την ιστορική απόφαση 2377/2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ προειδοποιούμε την περιφερειακή Αρχή Νίκα στην Οικονομική Επιτροπή να μην ασκήσει καμία από τις αρμοδιότητες που τις έχουν μεταβιβαστεί με νόμους από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα και ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το ΣτΕ, αποφάσισε το ξήλωμα των αντιδημοκρατικών διατάξεων της ΝΔ και αυτό είναι οριστικό και αμετάκλητο και φυσικά οφείλει αυτονοήτως να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, έτσι ώστε να οδηγηθούμε ομαλά στις νέες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.»