Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2013 07:24

Επτασφράγιστο μυστικό τα σκουπιδοεργοστάσια

Επτασφράγιστο μυστικό τα σκουπιδοεργοστάσια

Μυστικές κρατιούνται για την ώρα οι θέσεις των τριών μονάδων και των σταθμών μεταφόρτωσης, που προτείνονται στο πλαίσιο της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Περιφέρεια και ο προσωρινός ανάδοχος, η "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή", ενημέρωσαν την "Ε" ότι τα προτεινόμενα σημεία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη δημόσια διαβούλευση. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο... διαρροής από την Περιφέρεια, σε φιλικά και "πρόθυμα" μέσα ενημέρωσης. 

Η σύμβαση με τον οριστικό ανάδοχο αναμένεται να υπογραφεί Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2014 και η οριστική διαχείριση θα ξεκινήσει ακριβώς 2 χρόνια αργότερα, το 2016. Η ανάδοχος εταιρεία πρόκειται να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση 10 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, Δεκέμβριο του 2014 με Ιανουάριο του 2015. Τα χρονοδιαγράμματα αυτά προβλέπονται από το διαγωνισμό και τη σύμβαση, όπως μας επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤΕΡΝΑ.

Πιο συγκεκριμένα, αναζητώντας ενημέρωση στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μετά την προχθεσινή κατάθεση στην Περιφέρεια του φακέλου με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις προτάσεις των χώρων του έργου, από τον προσωρινό ανάδοχο: 

- Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου μας είπε ότι δεν προβλέπεται καμία ενημέρωση τώρα και πως την επόμενη εβδομάδα θα βγουν οι θέσεις σε δημόσια διαβούλευση. Ανέφερε ότι "η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει καμία εμπλοκή" και πρόσθεσε πως "θα ακουστούν όλες οι απόψεις των δήμων, των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών». Υποστήριξε ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών», και στην παρατήρησή μας πως κανείς δε θέλει τα σκουπίδια, είπε: "Είναι υψηλά τα στάνταρ τα περιβαλλοντικά, γι’ αυτό και θα έχουμε τις λιγότερες από κάθε άλλη φορά αντιπαραθέσεις". Υποστήριξε ακόμα ότι "το έργο ξεπέρασε και τις πιο θετικές προβλέψεις μας, το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε απόλυτα. Μέσα στο 2013 θα έχουμε οριστικοποίηση του ανάδοχου".

- Στέλεχος της "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή" μας πληροφόρησε ότι από το διαγωνισμό επιβάλλεται η κατάθεση προτάσεων και εναλλακτικών προτάσεων για τις θέσεις, όπως και έκαναν. Ανέφερε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα ελέγξουν τη νομιμότητα των στοιχείων, για την οποία δήλωσε βέβαιος, και στη συνέχεια η μελέτη θα δημοσιοποιηθεί για να γνωμοδοτήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. 

"Από τη Δευτέρα 7 ή την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, εκ του νόμου, θα έχουμε την ενημέρωση για τη μελέτη και τις θέσεις", εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ. Παρατήρησε ότι μετά το διάστημα των 45 ημερών της δημόσιας διαβούλευσης αναμένονται η έγκριση της μελέτης και οι αδειοδοτήσεις, η διαμόρφωση του μοντέλου της χρηματοδότησης και η έγκρισή του από την Ε.Ε. Και εκτίμησε πως μετά και την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2014, θα υπογραφεί. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στη σύμβαση, η ανάληψη της προσωρινής διαχείρισης θα γίνει μετά από 10 μήνες, καθώς προβλέπονται επενδύσεις για να είναι σοβαρή και υπεύθυνη η διαχείριση. Η οριστική διαχείριση θα ξεκινήσει μετά από 24 μήνες, Φεβρουάριο - Μάρτιο του 2016.

Ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ παρατήρησε ότι στόχος της εταιρείας είναι η πλήρης ενημέρωση και η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα και σ’ όλη την Περιφέρεια, σε ΤΕΙ - Πανεπιστήμιο, σχολεία, δήμους, οργανώσεις και συλλόγους, σε όλους τους φορείς και τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας. 

 

Π. ΝΙΚΑΣ: "ΝΑ ΤΟ  ΔΟΥΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ"

Για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, είπε χθες ότι δε γνωρίζει ποιες είναι οι θέσεις που προτείνονται και ενημέρωσε ότι από την πλευρά των δήμων έχουν σταλεί τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί. 

 

Ο κ. Νίκας επιβεβαίωσε ότι θα γίνει δημόσια διαβούλευση, ενώ παρατήρησε πως πρέπει να το δούμε δημιουργικά το ζήτημα και να συμφωνήσουμε στη στρατηγική του, «γιατί μ’ αυτό κάτι έχουμε» ως προς τη διαχείριση των σκουπιδιών.