Κυριακή, 14 Μαϊος 2023 19:05

Επερώτηση Μπούζα για αγροτική οδοποιία

Επερώτηση για την αγροτική οδοποιία των δήμων υπέβαλε η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα.

Αναλυτικά η επερώτηση:

"Με όσα μαθαίνουμε καθημερινά από το μπαράζ των δελτίων Τύπου της περιφερειακής αρχής Νίκα, που θεωρούν είδηση ακόμη και τα τετριμμένα και επουσιώδη, έχουμε θορυβηθεί, διότι είναι ξεκάθαρη η απόλυτη καταστρατήγηση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και η παράκαμψη των νομίμων διαδικασιών στις δράσεις που υλοποιεί και ορίζει με σαφήνεια η νομοθεσία.

Ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Περιφέρειας ως διοικητικός θεσμός;

Στην Πελοπόννησο με όσα τραγελαφικά γίνονται σχεδόν καθημερινά, ο περιφερειακός θεσμός, έχει μετατραπεί με την αποδοχή των στελεχών της περιφερειακής αρχής, εκτός από μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και σε υπερδημαρχείο , όπου ή παρακάμπτονται και αγνοούνται εντελώς ή υλοποιούνται αιτήματα μόνο των φίλα προσκείμενων δημοτικών αρχών.

Έτσι σήμερα , όπου ο πρωτογενής τομέας στην Πελοπόννησο έχει εγκαταλειφθεί απόλυτα στην τύχη του από την ανικανότητα της περιφερειακής αρχής Νίκα να διεκδικήσει υπέρ των συμφερόντων των αγροτών μας και να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης τους, βλέπουμε τη στρεβλότητα της πολιτικής πρακτικής της κομματικής περιφερειακής αρχής , να ξεπερνά κάθε ανεκτό όριο.

Οι δημοτικές αρχές ως ορίζεται εκ του νόμου, έχουν επιφορτιστεί με τη συντήρηση και αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων των δήμων τους.

Κάποιοι Δήμοι, προσπαθούν είτε με επιτυχία είτε όχι, παρεμβαίνοντας στους αγροτικούς τους δρόμους, να κρατήσουν ζωντανή την αγροτική τους οικονομία και να διευκολύνουν τους αγρότες για τη συνέχιση των καλλιεργειών τους και τη δυνατότητα μεταφοράς των προϊόντων τους.

Όμως η πληροφόρηση πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμειγνύεται στη διαδικασία αυτή, με εμφανή τον ψηφοθηρικό στόχο, μας οδηγεί στην επερώτηση αυτή, προκειμένου πολλές ασάφειες να απαντηθούν αρμοδίως και δημοσίως.

Ποιο συλλογικό όργανο έχει αποφασίσει την ενεργή παρέμβαση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στο έργο των δήμων για την αγροτική οδοποιία;

Με ποια προτεραιότητα ικανοποιούνται πιθανά αιτήματα δήμων για τσιμέντα στην αγροτική οδοποιία και με ποιο σκεπτικό άλλοι δήμοι αποκλείονται και απορρίπτονται;

Με ποια διαδικασία και με ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο, σήμερα ρίχνονται κυβικά τσιμέντου σε συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες, ενώ άλλες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους;

Έχουν συναφθεί σχετικές προγραμματικές συμβάσεις και με ποιους δήμους της Πελοποννήσου;

Σε ποιους δήμους της Πελοποννήσου, έχουν ήδη πέσει τσιμέντα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ποιος ο προγραμματισμός για τυχόν συνέχεια;».