Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013 19:38

Ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων κατά του εργοστασίου απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

Γράφτηκε από την
Ο Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίων κατά του εργοστασίου απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

Την πλήρη αντίθεσή τους στην λειτουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη εκφράζουν με ανακοινωσή τους τα μέλη του Συλλόγου των Απανταχού Κωνσταντιναίων "Ο Αγιος Κωνσταντίνος". Απευθύνουν μάλιστα κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη, όπου θα συζητηθεί σχετική ερώτηση των περιφερειακών συμβούλων Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και Αριστείδη Σταθόπουλου. Εκεί σκοπεύουν να επιδώσουν και ψήφισμα.

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου και στη συνέχεια το σχετικό ψήφισμα:

"Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 στις 4μ.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη συζητείται η επείγουσα επερώτηση των Περιφερειακών Συμβούλων Σωτήρη Παναγιωτόπουλου και Αριστείδη Σταθόπουλου προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη με θέμα <<Διαχείριση απορριμμάτων>> , η οποία κατατέθηκε μετά τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ότι στην περιοχή της Καλλιρόης πρόκειται να δημιουργηθεί χώρος αποκομιδής σκουπιδιών. Ήδη τα δημοσιεύματα έχουν επιβεβαιωθεί μετά την τοποθέτηση του κ.Τατούλη ότι στην παραπάνω περιοχή πρόκειται να κατασκευασθεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων με σκοπό την υποδοχή και την επεξεργασία των σκουπιδιών όλης της Μεσσηνίας και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Επειδή πρόκειται για ένα θέμα πολύ σοβαρό και για το οποίο ήδη έχει αντιδράσει όλη η τοπική κοινωνία και η αυριανή συζήτηση θεωρείται πολύ κρίσιμη, ο Σύλλογός μας καλεί:

Τα μέλη, τους συγχωριανούς και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραστούν μαζικά στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο έγκλημα που πρόκειται να γίνει στην περιοχή μας με τη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρόη.

Όλοι αύριο στην Τρίπολη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου

Είναι η ώρα να φωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΤΑ

-ΟΧΙ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΡΟΗ

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

 

-ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Μετά την επίσημη ανακοίνωση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρου Τατούλη (στις 12/10/2013) ότι η Καλλιρόη είναι μία από τις περιοχές που προτείνονται από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ για την δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων με σκοπό την υποδοχή και την επεξεργασία των σκουπιδιών όλης της Μεσσηνίας και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, συνήλθε εκτάκτως το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και με αφορμή την παραπάνω επίσημη τοποθέτηση αποφάσισε τα ακόλουθα:

-Να εκφράσει την αγανάκτησή και την αντίθεσή του στην παραπάνω πρόταση.

-Να δηλώσει την συμπαράσταση και την με οιασδήποτε μορφής στήριξη του στον αγώνα των κατοίκων του γειτονικού τοπικού διαμερίσματος της Καλλιρόης, για την μη πραγματοποίηση της δημιουργίας εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή.

-Να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μορφής κίνηση διαμαρτυρίας προκειμένου να ανατραπεί η παραπάνω πρόταση.

-Να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας :

O Σύλλογος των Απανταχού Κωνσταντιναίιων, διατρανώνει την πλήρη αντίθεσή του στην δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρόης της Άνω Μεσσηνίας.

* Λέμε ΟΧΙ στην Καλλιρόη για σκουπιδότοπο του Ν. Μεσσηνίας, διότι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για το σκοπό αυτό. Πιο συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος χώρος που προτείνεται για τη κατασκευή του εργοστασίου βρίσκεται σε καλλιεργήσιμη περιοχή (ελαιώνες) και πλησίον κατοικήσιμης περιοχής, ήτοι σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από το χωρίο της Καλλιρόης.

* Λέμε ΟΧΙ στην Καλλιρόη, διότι η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών θα μολύνει το περιβάλλον σε όλες του τις μορφές, δηλαδή το έδαφος και τον αέρα.

Η μόλυνση αυτή θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την Καλλιρόη αλλά ολόκληρη την Άνω Μεσσηνία και θα υποθηκεύσει για εκατονταετίες το μέλλον και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής .

* Λέμε ΟΧΙ στην Καλλιρόη, διότι η μόλυνση του εδάφους και μάλιστα σε ευρύτατη έκταση θα επιφέρει και μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Η μόλυνση του εδάφους, αλλά και των υπογείων υδάτων, γίνεται από τα στραγγίδια, που παράγονται κατά την διαδικασία σήψης των οργανικών λυμάτων και, τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά. Επισημαίνεται ότι πλησίον της προτεινόμενης έκτασης ανέγερσης του εργοστασίου, υπάρχουν ήδη γεωτρήσεις άρδευσης της Καλλιρόης και ύδρευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων (ελαιώνες, καλαμπόκια κ.λ.π.).

Το έδαφος επίσης μολύνεται και από τα αιωρούμενα σωματίδια, που διαφεύγουν από το σκουπιδοεργαστάσιο, και με τη βοήθεια του αέρα μεταφέρονται σε πολύ μεγάλη έκταση, και τα οποία είναι επίσης τοξικά. Η μόλυνση του εδάφους μέσω των καλλιεργειών περνά πάντοτε στην διατροφική αλυσίδα.

* Λέμε ΟΧΙ στην Καλλιρόη, διότι θα μολύνεται συνεχώς και ανεπανόρθωτα η ατμόσφαιρα ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας λόγω της φοράς του δυτικού ανέμου (λεγόμενου και καθαρού) ο οποίος είναι και ο κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας αέρας που πνέει στην περιοχή μας .

Η μόλυνση του αέρα γίνεται μέσω του βιοαερίου που παράγεται στο σκουπιδοεργοστάσιο κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας των οργανικών λυμάτων και το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό.

*Λέμε ΟΧΙ στην Καλλιρόη και υπό το νέο προσωπείο που επιχειρούν να την επιβάλλουν στους κατοίκους της Περιοχής .

  • Το προσωπείο αυτό λέγεται εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων

  • Ο κ. Τατούλης στην με ημερομηνία 12/10/2013 ανακοίνωσή του, δε δέχθηκε πως πρόκειται για σκουπιδοεργοστάσια και ανέφερε πως "είναι μονάδες επισκέψιμες, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι περιβαλλοντικό το έργο" τόνισε. Επίσης είπε ότι "θα μάθουμε πώς πρέπει να πάρουμε παιδεία για διάθεση αποβλήτων" κι επέμεινε πως "δεν θα υπάρχει καμία οσμή, θα είναι κλειστές εγκαταστάσεις".

  • Σε απάντηση της παραπάνω θέσης του περιφερειάρχη σημειώνουμε ότι:

-Και γνώση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του προτεινόμενου έργου έχουμε και οικολογικές ευαισθησίες έχουμε και την ανάλογη παιδεία για την διάθεση αποβλήτων διαθέτουμε. Ανάλογα μαθήματα δεν δεχόμαστε.

*Τέλος λέμε ΟΧΙ στην Καλλιρόη, διότι με την λειτουργία σκουπιδοεργαστασίου θα καταστραφεί ο πλούσιος αρχαιολογικός χώρος της Καλλιρόης και της ευρύτερης περιοχής (Βυζαντινός ναός Φανερωμένης, υπό εξέλιξη αρχαιολογικές έρευνες για την ανακάλυψη της αρχαίας Ανδανίας, αρχαιολογικός χώρος Πολίχνης, ιερά μονή Ταξιαρχών-το παλαιότερο μοναστήρι της Μητρόπολης Μεσσηνίας-, Ακρόπολη Βασιλικού, το κάστρο του Μήλα, οι Αρχαίες πλάκες με το τελετουργικό των μυστηρίων της Αρχαίας Ανδανίας που υπάρχουν εντοιχισμένες στον Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης στους Κωνσταντίνους, ο χώρος της Αρχαίας Μάλθης, άγαλμα του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ραμοβούνι, κ.λ.π. )

Επιπρόσθετα θέλουμε εδώ να επισημάνουμε και τα παρακάτω :

-1. Δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή οποιουδήποτε έργου που αφορά την διαχείριση των σκουπιδιών το οποίο θα έχει προκριθεί επιστημονικά και με τεκμηριωμένο τρόπο.

-2. Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας, τρόπος επεξεργασίας και διάθεσης των σκουπιδιών, όσο επιστημονικά άρτιος και εξελιγμένος και εάν είναι, που να μηδενίζει τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

- Όλοι οι προτεινόμενοι τρόποι στοχεύουν στην κατά το δυνατόν μείωση της μόλυνσης που θα επιφέρει ούτως ή άλλως η επεξεργασία και η τελική εναπόθεση των διαφόρων σκουπιδιών και των παραγομένων υποπροϊόντων τους .

-Γι' αυτό τίθενται προδιαγραφές σε σχέση με την επιλογή των χώρων που θα προκριθούν, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα των μικρότερων κατά το δυνατόν επιπτώσεων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Παγκόσμια πρακτική, αλλά και αυτονόητη συγχρόνως, που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις είναι η εξής.

Εγκαταστάσεις, που δημιουργούν μεγάλη και δυσμενή επιρροή στον άνθρωπο και το περιβάλλον, τοποθετούνται στις πλέον αραιοκατοικημένες και υποβαθμισμένες περιοχές και μακριά από τα αστικά κέντρα. Δεν τοποθετούνται στις ανεπτυγμένες, πυκνοκατοικημένες και καλλιεργήσιμες περιοχές.

-Με βάση όλα τα ανωτέρω, λέμε απλά και κατανοητά, ότι:

* Η Καλλιρόη δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης (επεξεργασίας) σκουπιδιών .

* Υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι και αυτοί βρίσκονται, αρκεί να υπάρχει θέληση και όχι σκοπιμότητες που σχετίζονται με τα συμφέροντα της εταιρείας. Είναι χρέος της Πολιτείας να αναζητήσει και να εξεύρει τον κατάλληλο χώρο, μακριά από σκοπιμότητες και τοπικισμούς. Είναι αδιανόητο π.χ. να φέρουμε τα σκουπίδια από την Μεγαλόπολη και την Γορτυνία και να μην τα επεξεργαζόμαστε σε εργοστάσιο που μπορεί να δημιουργηθεί στα μη χρησιμοποιούμενα παλαιά ορυχεία της Μεγαλόπολης.

 

-Καλούμε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη, όσο είναι καιρός ακόμη, να ταυτιστεί με τα πραγματικά συμφέροντα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής μας και να εργαστεί με βάση τα συμφέροντα τους και όχι τα συμφέροντα της εταιρείας ΤΕΡΝΑ .

Τέλος δηλώνουμε ότι:

-ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ ΣΕ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ

 

 

Το παρόν ψήφισμα τα επιδοθεί στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου με κοινοποίηση στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Τατούλη


NEWSLETTER