Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 13:04

Πάνε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι κάτοικοι της Καλλιρρόης

Γράφτηκε από την
Πάνε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι κάτοικοι της Καλλιρρόης

Persona non grata είναι ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης για την περιοχή της Καλλιρρόης και γενικότερα της Οιχαλίας, όπως ανάφεραν οι κάτοικοι στις κινητοποιήσεις τους το Σάββατο το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για την δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών στην Καλλιρρόη. Πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στην περιοχή, προχώρησε σε συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού για μικρά χρονικά διαστήματα, ενημερώνοντας παράλληλα τους διερχόμενους οδηγούς για τις κινητοποιήσεις τους.

 Το χώρο που σχεδιάζεται να γίνει το εργοστάσιο επισκέφθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς ο οποίος έγινε αποδέκτης έντονης κριτικής και αποδοκιμασίας των πρακτικών που ακολουθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ ο ίδιος τάχθηκε στο πλευρό του αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη θέση δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια που απαιτούνται για να γίνει εκεί εργοστάσιο.  

Οι κάτοικοι που σήμερα ετοιμάζουν μαζική παρουσία στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μίλησαν για πρακτικές "αποφασίζουμε και διατάζουμε" χωρίς να ρωτάνε κανένα, ενώ επισήμαναν ότι αφού από την λειτουργία του εργοστασίου δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα, γιατί τότε αυτό δεν πάει στην ΒΙΠΕ της Τρίπολης ή γιατί ο κ. Τατούλης δεν το πάει στο χωριό του. Για ακόμη μια φορά δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν δυναμικά και με κάθε μέσο για να αποτρέψουν την δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών στην περιοχή τους, δίπλα από τα σπίτια τους, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Αλευράς που επισκέφθηκε το χώρο και στην συνέχεια τον κόμβο της Καλλιρρόης μιλώντας στο χώρο που είχαν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρότυπο για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων αφού με επιτυχία ολοκληρώθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός. Μίλησε στην συνέχεια για την διαδικασία που ακολουθείται σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι στο ΥΠΕΚΑ. Τόνισε ότι προς τα εκεί πρέπει να πιέσουν όλοι για να είναι η απόφαση αρνητική. Ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνει για 60 μέρες διαβούλευση και θα πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο για γνωμοδότηση.

Για τέτοιες μονάδες, είπε στην συνέχεια, πρέπει να τηρούνται 4 όροι, να υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες, αντικειμενικότητα, να μην επηρεάζονται άλλες δραστηριότητες της περιοχής και ειδικά κατοικημένες περιοχές, αλλά το κυριότερο να υπάρχει κοινωνική αποδοχή. Εδώ, είπε, δεν ισχύει τίποτα από αυτά ή ελάχιστα. 

Υπογράμμισε επίσης ότι τα σκουπίδια δεν πρέπει να τα εκμεταλλευτεί κανείς για πολιτικούς λόγους ή οτιδήποτε άλλο. Και σημείωσε ότι ο ίδιος θα είναι αλληλέγγυος στον αγώνα τους, για να μην πάει εκεί το εργοστάσιο. Θα πρέπει, ανάφερε, να βρεθεί εναλλακτική λύση που να έχει όλες τις προϋποθέσεις.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που υπάρχει στην περιοχή είναι όσα ανέφερε ο  πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρρόης Αντώνης Διαγούπης, που  μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος δεν θα επιτρέψει να έρθει το σκουπιδοεργοστάσιο που είπε ο κ. Τατούλης στην περιοχή μας, για τους λόγους που γνωρίζουμε όλοι. Θα χρειαστεί να κάνουμε μεγάλες κινητοποιήσεις, γιατί από ό,τι βλέπω ο κ. Τατούλης μας κοροϊδεύει, παίζει παιχνίδι πίσω από την πλάτη μας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και αν χρειαστεί θα μπούμε μπροστά και ας μας πατήσουν οι μπουλντόζες. Δεν κάνουμε πίσω.  Από την στιγμή που ο κ. Τατούλης μας λέει ότι το εργοστάσιο σκουπιδιών είναι ακίνδυνο για ποιο λόγο δεν το πάει στην περιοχή του, σε κάποια ΒΙΠΕ και έρχεται να το τοποθετήσει μέσα στα σπίτια μας, μέσα στις καλλιέργειές μας; Αν δεν αλλάξει αυτό θα έχουν να κάνουν με όλο το Δήμο Οιχαλίας. Κρατάμε μια ψύχραιμη στάση και περιμένουμε τι θέση θα πάρουν στο Περίφερειακό Συμβούλιο».

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Παναγιωτόπουλος ο οποίος είχε μικροεπεισόδιο έντασης με μια κάτοικο που τον αποκάλεσε "λαμόγιο".

Κ.Μπ.


NEWSLETTER