Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 15:03

Πατσαρίνος: "Ξεφτιλίζονται οι θεσμοί με τις εξελίξεις για τα απορρίμματα"

Πατσαρίνος: "Ξεφτιλίζονται οι θεσμοί με τις εξελίξεις για τα απορρίμματα"

Για εξευτελισμό των θεσμών αναφορικά με τις εξελίξεις με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο κάνει λόγο μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" Νίκος Πατσαρίνος.

 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Έχει κατατεθεί πάνω από 1 εβδομάδα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της προσωρινής αναδόχου εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» στο ΥΠΕΚΑ που περιλαμβάνει την πρόταση χωροθέτησης των χώρων χωρίς να υπάρχει ακόμα πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση.

Θυμίζουμε ότι μέχρι χθες ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης και η Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, ήταν λαλίστατοι, υπερήφανοι για τον τρόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, παρουσιάζονταν σαν πρωτοπόροι στην Ελλάδα και ήταν σίγουροι για την επιτυχή κατάληξή του. Συγχρόνως ο πρωθυπουργός, στηρίζοντας τις επιλογές και διαδικασίες, είχε στείλει το μισό Υπουργικό Συμβούλιο στην Τρίπολη όταν ανακηρύχθηκε ο προσωρινός ανάδοχος, για να «καρπωθεί» τη δόξα.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας είναι αυτοί που κατά το νόμο, σαν κύριοι του έργου, διαχειρίζονταν τον διαγωνισμό από την πλευρά της συντεταγμένης υποτίθεται πολιτείας. Όμως όλα αυτά με αδιαφάνεια, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες, τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σήμερα βλέπουμε ότι στα δύσκολα, με την ανακοίνωση των χώρων χωροθέτησης, όλοι οι υπεύθυνοι από κυβέρνηση μέχρι Διοίκηση Περιφέρειας τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στην εταιρεία με την οποία μέχρι χθες συνεργάζονταν άψογα.

Έχουμε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη ότι δεν έχουμε ευθύνη για την πρόταση χωροθέτησης των χώρων και πως «δεν μιλάμε με την εταιρεία, είναι ο αντίδικός μας». Η κ. Νικολάκου έχει «καταπιεί» τη γλώσσα της και το ΥΠΕΚΑ μέσω της κ. Γιαννακοπούλου (σαν Γενική Γραμματέας) δηλώνει ότι δεν υπογράφει τη μελέτη γιατί δεν περιλαμβάνει τις εναλλακτικές λύσεις;!!

Πρόκειται για σκάνδαλο εξελίξεων μιας και η Περιφέρεια, μακριά από τις Υπηρεσίες της, έχει προσλάβει ακριβοπληρωμένο Τεχνικό Σύμβουλο για τη διασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Εννοείται ότι το Α και το Ω σε περιβαλλοντικές μελέτες είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Θεωρούμε απαράδεκτη τη δήλωση περί μη ευθύνης για οποιαδήποτε εξέλιξη και πρόταση όταν από την πλευρά της «συντεταγμένης» πολιτείας «κουμάντο» κάνει η Περιφέρεια και ακόμα το γεγονός ότι δεν έχουν κατατεθεί εναλλακτικές λύσεις. Δηλαδή τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε σ’ αυτό τον τόπο;

Επιλέξατε μια μορφή διαγωνισμού που μέχρι χθες τη στηρίζατε όλοι σας, ενώ εμείς ήμασταν αντίθετοι και είχατε παραχωρήσει βασικά σημαντικά θέματα στις ιδιωτικές εταιρείες (χωροθέτηση, ποσότητες, κόστος, προσωρινή διαχείριση). Τώρα «σφυρίζετε αδιάφορα», με κίνδυνο να τιναχτεί ο διαγωνισμός στον αέρα, να πάμε στον 2ο ανάδοχο και όλα αυτά θα εκφραστούν με επιβάρυνση της τσέπης των δημοτών.

Δυστυχώς με τη στάση σας αποδεικνύετε πόσο λίγοι είστε να διαχειριστείτε σοβαρά θέματα και πόσο παρασκήνιο πιθανόν να υπάρχει στις αδιαφανείς διαδικασίες σας.

Το άσχημο όμως είναι ότι ξεφτιλίζετε τους θεσμούς και τα συλλογικά όργανα στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία".

 

16/10/2013

Για την

«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ