Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013 07:49

Νίκας καλεί Τατούλη σε ντιμπέιτ για τα σκουπίδια

Νίκας καλεί Τατούλη σε  ντιμπέιτ για τα σκουπίδια

Σε δημόσια τηλεοπτική συζήτηση καλεί τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας. Σημειώνει πως "η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει τις δικές της καθοριστικές ευθύνες όσον αφορά τη δυσώδη κατάσταση που κυριαρχεί στην Πελοπόννησο με τα απορρίμματα". Εκφράζει τη διαφωνία του με την Καλλιρρόη και ζητεί σταθμό μεταφόρτωσης στην Καλαμάτα και να ξεκαθαριστεί το ακριβές κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η πρό(σ)κληση και η επίθεση Νίκα προς Τατούλη, έγινε χθες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για αιχμές - υπονοούμενα του περιφερειάρχη για τη μεταφορά των σκουπιδιών, στη συνέντευξή του στον BEST.

"Θα ήταν καλό να είχα μια δημόσια συζήτηση, τηλεοπτική, με τον κύριο περιφερειάρχη", σχολίασε αρχικά ο δήμαρχος. Ανέφερε ότι 

"οι ενέργειες που κάνει ο Δήμος Καλαμάτας είναι απόλυτα συμβατές με τη νομιμότητα" και παρατήρησε: "Οι αποφάσεις μας εγκρίνονται από το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η πληρωμή εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον επίτροπο. Δε φαντάζομαι να υπονοεί ότι ο κ. Αγγελάκας και ο επίτροπος βρίσκονται σε ένα κύκλο παρανομίας". 

Ο κ. Νίκας εκτίμησε πως "δε θεωρώ ότι τα λέει μόνο για το Δήμο Καλαμάτας. Πρέπει να τα λέει και για άλλους δήμους που μεταφέρουν απορρίμματα, -δε λέω για κοντινό μεσσηνιακό δήμο-, αλλά για το Δήμο Τρίπολης, ο οποίος πληρώνει περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι ο Δήμος Καλαμάτας. Ή και το Κρανίδι, δεν ξέρω τι εννοεί ακριβώς".

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με τον κ. Τατούλη, ο κ. Νίκας είπε ότι "δεν είναι η χειρότερη κατάσταση στην Πελοπόννησο. Η χειρότερη Περιφέρεια της Ελλάδας είναι η Αττική". 

Επικρίνοντας ακόμα περισσότερο τον περιφερειάρχη, επεσήμανε ότι "όταν φθάνει σε αδιέξοδο μια ολόκληρη Περιφέρεια και αντί να δίνεται διέξοδος, γίνεται κριτική -για να μην πω και υπονόμευση-, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν".

Υπεραμυνόμενος της κατάστασης στο δήμο, παρατήρησε πως "ο Δήμος Καλαμάτας ίδρωσε και έχει φέρει τα πράγματα σε μια κατάσταση αξιοπρέπειας, την καλύτερη κατάσταση από ολόκληρη την Πελοπόννησο". 

Ο δήμαρχος επέκρινε τον περιφερειάρχη και για την ενδιάμεση διαχείριση, σημειώνοντας: "Οσοι πολέμησαν την προσπάθειά μας για την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων, και είναι συγκεκριμένοι, αυτοί δεν μπορούν να μας κατηγορούν για οτιδήποτε". Και διευκρίνισε πως "οι δήμαρχοι ομόφωνα ζητούσαμε ενδιάμεση διαχείριση με κομποστοποίηση, η οποία δεν προχώρησε παρά τις ομόφωνες αποφάσεις που λαμβάνονταν στο ΥΠΕΚΑ. Κάπου περιέργως σκόνταφτε". 

ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ εκτίμησε ότι "η ιστορία με τα απορρίμματα έχει δρόμο ακόμα και έχει πάρα πολλά σενάρια. Αυτά θα τα δούμε στην πορεία και για την Καλλιρρόη και για άλλες περιοχές και για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων". Για τη στήριξη στο διαγωνισμό ανέφερε: "Εμείς ούτε το διαγωνισμό θέλουμε να υπονομεύσουμε. Αντίθετα δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να πάμε με αυτό το διαγωνισμό. Θέλουμε να βοηθήσουμε, να συνεννοηθούμε. Και ούτε πετάμε τις ευθύνες από δω και από κει". 

Για τις ευθύνες του υπουργείου παρατήρησε: "Εγώ εκλιπαρώ και χθες είχα πάει στο ΥΠΕΚΑ να μας δώσουν κάποια μηχανήματα να κατεβάσουμε το κόστος. Υπάρχουν χρήματα από την Ε.Ε., τα έχει το ΕΠΠΕΡΑΑ και παρότι έχουμε κάνει προτάσεις, δεν έχουν συγκροτηθεί ούτε οι επιτροπές αξιολόγησης των προτάσεων ακόμα, παρά τις συσκέψεις στο υπουργείο". 

Με όλα αυτά ο κ. Νίκας εκτίμησε ότι "μάλλον ο κ. περιφερειάρχης μάλλον δεν εννοεί με τις δηλώσεις του την Καλαμάτα. Προφανώς θα εννοεί γειτονικό μας δήμο ή την Τρίπολη ή την Ερμιονίδα. Εμείς ιδρώσαμε και κάνουμε το καλύτερο". 

Ο δήμαρχος εξέφρασε τη διαφωνία του με την Καλλιρρόη και ζήτησε σταθμό μεταφόρτωσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας: "Η Καλαμάτα δεν εξυπηρετείται από την Καλλιρρόη, ούτε θέτουμε εμείς ζήτημα Καλλιρρόης. Σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ έπρεπε να γίνουν 10 σταθμοί μεταφόρτωσης. Εμείς θέλουμε το σταθμό μεταφόρτωσης εδώ, για τα δικά μας απορρίμματα. Δε θέλουμε να τα φορτώσουμε σε κανέναν".

Τέλος, έκανε και πάλι ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του κόστους, ζητώντας να ξεκαθαριστεί το ακριβές κόστος, επισημαίνοντας: "Και προφανώς να συζητήσουμε ποιος θα πληρώνει από το σταθμό μεταφόρτωσης και μετά. Οταν μιλάμε για κόστος απορριμμάτων εννοούμε δύο πράγματα, το κόστος στην πόρτα που είναι 61 - 62 ευρώ, αλλά και το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από το σταθμό μεταφόρτωσης προς το εργοστάσιο".