Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2013 08:28

Τραστ και Μεγαλόπολη σενάριο για σκουπίδια

Τραστ και Μεγαλόπολη σενάριο για σκουπίδια

Οι αδιαφανείς χειρισμοί του Πέτρου Τατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών δίνουν έδαφος να γίνονται περισσότερο πιστευτά σενάρια που από καιρό διακινούνται. Αυτό εντείνεται και από τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη στην Καλαμάτα, όπου όχι μόνον δεν ξεκαθάρισε τη θέση του, αλλά συσκότισε πιο πολύ τα πράγματα με τις γενικόλογες… φιλοσοφίζουσες απαντήσεις του.

Το επικρατέστερο σενάριο που διακινείται, φέρει ως πιθανότητα την ανάληψη του έργου σε συνεργασία της ΤΕΡΝΑ με την ΗΛΕΚΤΩΡ και την εγκατάσταση στη Μεγαλόπολη με ενδεχόμενη τεχνολογία την καύση για παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για πληροφορίες που διακινούνται ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους από την πρώτη στιγμή και εντείνονται όσο περνάει ο καιρός και βαθαίνει το χάσμα.

 Μπούμερανγκ λοιπόν για την ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου γυρίζει η υπόθεση της διαχείρισης σκουπιδιών, καθώς εκδηλώνονται πλέον έντονες αντιδράσεις τόσο όσον αφορά στη χωροθέτηση, όσο και στο κόστος για δήμους και πολίτες. Την ίδια ώρα τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις δίνουν και παίρνουν, καθώς μάλιστα τα καλλιεργούν οι παράγοντες της Περιφέρειας.

Οσον αφορά στη χωροθέτηση, έχει γίνει πλέον καθαρό ότι υπάρχει συμπαγές μέτωπο όλων των παραγόντων της Μεσσηνίας γύρω από το θέμα της εγκατάστασης μονάδας στην Καλλιρρόη. Σε αυτό το μέτωπο ουσιαστικά έχουν προσχωρήσει και οι τοπικοί σύμμαχοι του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, καθώς πατώντας σε δύο βάρκες υπολογίζουν περισσότερο την αρνητική θέση του Αντώνη Σαμαρά όπως εκφράστηκε με τις παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας και στελεχών της.

Ο κ. Τατούλης έχει μείνει μόνος του να επιμένει στην εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας στην Καλλιρρόη, γεγονός που αποδυναμώνει την πιθανότητα να υλοποιηθεί η πρόταση της ΤΕΡΝΑ. Από εκεί και ύστερα όμως είναι φανερό ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη μελέτη, γεγονός πρωτοφανές που αναδεικνύει και τις μεγάλες ευθύνες αυτών που διαχειρίστηκαν την υπόθεση από την πλευρά της Περιφέρειας που έκανε την επιλογή εν κρυπτώ και εν αγνοία των ενδιαφερομένων.

Στο καναβάτσο ο περιφερειάρχης αλλά ανυποχώρητος "απείλησε" δημοσίως ότι αν αποχωρήσει η ΤΕΡΝΑ από το έργο θα πάει στο Μπόμπολα, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις προσωπικές του ευθύνες. Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης όμως είναι πως από το καλοκαίρι στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί ως καταγγελία μεθόδευσης αυτό το σενάριο και μάλιστα από κύκλους φιλικά προσκείμενους στον κ. Τατούλη μέχρι πριν από λίγο καιρό. Χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την πλευρά της λαλίστατης κατά τα άλλα ηγετικής ομάδας της Περιφέρειας.

Πέραν της χωροθέτησης όμως εντείνονται οι αντιδράσεις για το κόστος της διαχείρισης, καθώς πλέον «ζώνουν τα φίδια» τους δημάρχους που αντιλαμβάνονται ότι η συμφωνία τους με την όλη μεθόδευση θα φορτώσει ή τους δημότες ή τα ταμεία τους με μεγάλα βάρη. Και το ζήτημα αυτό μπορεί να αποτελέσει κεντρικό θέμα στην αντιπαράθεση των επικείμενων δημοτικών εκλογών. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν μέχρι τώρα μηδενικό κόστος διαχείρισης και η συνειδητοποίηση της κατάστασης εκδηλώθηκε χαρακτηριστικά τον τελευταίο καιρό με δηλώσεις δημοτικών παραγόντων της Μεσσήνης και της Τριφυλίας, ενώ από καιρό είναι γνωστές οι αντιδράσεις από την πλευρά του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα. Οπως όλα δείχνουν, γύρω από τις απόψεις του συντάσσονται πλέον όλο και περισσότεροι δήμαρχοι, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τραβήξουν την κόντρα. Και αυτό τόσο γιατί η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ και έχει στο "αγκίστρι" τους δημάρχους, όσο και γιατί πιέζονται "να κλείσει" ο διαγωνισμός για πολιτικούς λόγους προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των επιλογών και να καλυφθούν ευθύνες των υπουργείων.