Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 21:45

Τα πρώτα “βήματα” του νέου περιφερειάρχη

Τα πρώτα “βήματα” του νέου περιφερειάρχη

Του Δημήτρη Πλεμμένου

Συμπληρώνεται σήμερα ο πρώτος μήνας του 2024, με τις νέες δημοτικές αρχές να προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους, μαζί και η νέα περιφερειακή αρχή του Δημήτρη Πτωχού.

Ο νέος περιφερειάρχης φαίνεται ότι επιχειρεί από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες να δώσει το στίγμα της δικής του φιλοσοφίας που θέλει να διέπει την περιφερειακή αρχή. Ακόμα φυσικά είναι νωρίς για να γίνουν κρίσεις επί της διαχείρισης των θεμάτων που “τρέχουν”.

Η κίνηση πάντως που φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αξία είναι το κάλεσμα που απηύθυνε ο Δημήτρης Πτωχός στους δημάρχους -νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες- των 26 δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με σκοπό πέρα από τη γνωριμία να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία και μετρήσιμοι δείκτες για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και τις περαιτέρω προοπτικές. Αυτό φαίνεται ότι θα είναι ένα βασικό στοιχείο που θα επιχειρήσει να διατηρήσει στο μοντέλο διοίκησης ο νέος περιφερειάρχης, θέλοντας πιθανόν με αυτόν τον τρόπο να κατευθύνει και τον τρόπο σκέψης των δημάρχων προς μία άλλη λογική. Να ξεφύγουν δηλαδή από την απλή διαχείριση της καθημερινότητας και να δουν με έναν συνολικότερο τρόπο τις παρεμβάσεις και τα έργα τα οποία κάνουν, έχοντας πάντα στο μυαλό τους και το μετρήσιμο αποτέλεσμα που θα έχει καθετί για την ανάπτυξη της περιοχής.

Συναντήσεις με όλους τους δημάρχους, σαν κι αυτή που έγινε στις 25 Ιανουαρίου, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση να γίνονται αρκετά τακτικά -ίσως και μία φορά τον μήνα- κάτι που θα βοηθήσει τους δημάρχους να έρθουν πιο κοντά και να γίνουν πιο πιθανές οι διαδημοτικές συνεργασίες. Ακόμα και η συνεργασία δημάρχων από περιοχές διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σε βάθος χρόνου για το “χτίσιμο” μίας πελοποννησιακής συνείδησης, που μέχρι τώρα μόνο σε θεωρητικό επίπεδο υφίσταται.

Η ανάπτυξη της οδικής συγκοινωνίας μέσω της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου έχει βάλει σοβαρές βάσεις για να μετατραπεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε μία “γειτονιά”, αλλά για να στεριώσει κάτι τέτοιο θα πρέπει και οι “γείτονες” να έχουν πρόθεση όχι απλώς να συνυπάρξουν αλλά να συνεργαστούν με αμοιβαία οφέλη. Iδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν!