Τετάρτη, 29 Μαϊος 2024 21:01

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Οδυρμοί, ευχές και ψήφισμα για τον αγροτικό τομέα

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Οδυρμοί, ευχές και ψήφισμα για τον αγροτικό τομέα

Ψήφισμα για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, καθώς η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια να ασκήσει αγροτική πολιτική, εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Η συνδικαλιστική πρακτική της «βιομηχανίας ψηφισμάτων» που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 από τα φοιτητικά αμφιθέατρα αν και δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας στα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης κυρίως για δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας επισημαίνει την απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος ΕΝΠΕ για στήριξη των παραγωγών Η κυβέρνηση όμως αντί να ενισχύσει τις Περιφερειακές αρμοδιότητες για τον πρωτογενή τομέα εξετάζει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) στον Οργανισμό της κεντρικής διοίκησης.

Κατά της διάρκεια της συζήτησης του θέματος «Στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών και πατάτας στην Πελοπόννησο» για το οποίο εκδόθηκε το ψήφισμα, ακούστηκαν πολλές απόψεις για τα αίτια της αγροτικής υπανάπτυξης. Επειδή όμως η Περιφέρεια είναι αναρμόδια οι περισσότεροι σύμβουλοι αρκέστηκαν να καταγράψουν την ανάγκη ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας χωρίς να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν οι ανάγκες νέων εργατικών χεριών, αύξησης των φυτουγειονομικών ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα, άρδευσης νέων εκτάσεων, παροχής φθηνής ενέργειας στους αγρότες. Η Λαϊκή Συσπείρωση κατάγγειλε ως πηγή όλων των δεινών την ΕΕ και ζήτησε να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενώση.

Με τις ψήφους της παράταξης του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού εγκρίθηκε το εξής ψήφισμα: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά το πρόσφατο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, όπου η στήριξη της αγροτικής παραγωγής αναδείχθηκε σε πρώτη προτεραιότητα όλων των Περιφερειών της χώρας, συντάσσεται με την απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος στην κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών, μείωσης του κόστους παραγωγής, εντατικοποίησης των ελέγχων των εισαγωγών, εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ και απόδοσης και ενίσχυσης των αποζημιώσεων».

“Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση απορριμμάτων”

Ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου δεν έχει διαχειριστική επάρκεια των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας γιατί αν χρειαστεί θα επεκταθεί η προγραμματική σύμβαση της εταιρείας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό δήλωσε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της περιφερειακής συμβούλου Ντίνας Νικολάκου ο κ. Λαμπρόπουλος είπε δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των μονάδων και ότι οι ερωτήσεις που είχαν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Μαρτίου αφορούσαν κυρίως τη διαχειριστική επάρκεια του ΦΟΔΣΑ και τη δέσμευση των δήμων να πηγαίνουν τα απορρίμματα στις μονάδες και να αποδεχθούν την τιμολογιακή πολιτική. Σύμφωνα με το κ. Λαμπρόπουλο ο ΦΟΔΣΑ συνεδρίασε τη προηγούμενη εβδομάδα και οι δήμοι - μέλη του αποφάσισαν ομόφωνα ότι αποδέχονται τόσο τη διαχείριση των απορριμμάτων όσο και την τιμολογιακή πολιτική.

Θ.Λ.