Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 08:49

Κέντρο Παρακολούθησης Δεδομένων Κλιματικής Αλλαγής στην Καλαμάτα

Κέντρο Παρακολούθησης Δεδομένων Κλιματικής Αλλαγής στην Καλαμάτα

Το Κέντρο Παρακολούθησης Δεδομένων Κλιματικής Αλλαγής που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών θα λειτουργεί στην Καλαμάτα.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή» που διοργάνωσε Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Ο κ. Πτωχός ανακοίνωσε επίσης ότι ο διαγωνισμός για το Μιναγιώτικο Φράγμα θα εξελιχθεί την επόμενη εβδομάδα και ότι το αρδευτικό δίκτυο του Φιλιατρινού Φράγματος θα δημοπρατηθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Πτωχός είπε ότι πρέπει να παραμείνουμε αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σχεδιάζοντας ένα «μπουκέτο δράσεων». «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ο κ. Πτωχός είπε ότι αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία στην Πελοπόννησο από 1,5 μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου (μέχρι το 2050), να μειωθούν οι θερινές βροχές κατά 20%, να αυξηθούν οι μέρες καύσωνα κατά 25% και να αυξηθεί η συχνότητα των πλημυρών κατά 15% (μέχρι το 2060)

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ο κ. Πτωχός είπε ότι απαιτείται α) ολιστική προσέγγιση, β) σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και γ) αυξημένη χρηματοδότηση.

Ο κ. Πτώχος χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Κορινθίας και μίλησε για τα προβλήματα διάβρωσης της ακτής στη Μικρή Μαντίνεια του Δήμου Καλαμάτας στην ενότητα Αίπειας του Δήμου Μεσσήνης, στο Δήμο Δυτικής Μάνης και στο Δήμο Ερμιονίδας

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κλείνοντας την παρουσίασή του, σημείωσε πως: «Η προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κλιματική αλλαγή απαιτεί συντονισμένες δράσεις, ενίσχυση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να προωθήσει μια οικονομικά βιώσιμη, περιβαλλοντικά φιλική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της».

Η πρώτη ενότητα της ημερίδας ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τους Δημήτρη Πτωχό (περιφερειάρχη Πελοποννήσου), Νεκτάριο Φαρμάκη, (περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Εκπρόσωπος ΕΝ.Π.Ε.), Ιωάννη Ανδρουλάκη, (πρόεδρο ΔΣ Πράσινου Ταμείου), Θανάση Βασιλόπουλο, (δήμαρχος Καλαμάτας, πρόεδρος ΠΕΔ Πελοποννήσου, ενώ ο Δημήτρης Καφαντάρης (γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ, πρώην δήμαρχος Πύλου – Νέστορος), έστειλε τον χαιρετισμό του για την επιτυχία της ημερίδας του Προγράμματος LifeIP AdaptIn Gr στην Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, συζήτησε για το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και την ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική κρίση, η εκπρόσωπος της ΕΥ ΔΑΜ, Όλγα Καρβελά, παρουσίασε τον Κόμβο Βιοικονομίας Μεγαλόπολης και τη στρατηγική για τον οικονομικό και παραγωγικό μετασχηματισμό της περιοχής, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, μίλησε για τις Πολιτικές Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρθηκε στα έργα προστασίας ακτών και στη διάβρωση και η Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π, Μαρία Παπαδοπούλου παρουσίασε τον ρόλο του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Εποχή της Κλιματικής Κρίσης.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, παρουσίασε Πετυχημένα Παραδείγματα Καλών Πρακτικών για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση, ο Πρόεδρος ΔΣ ΑΕΣ-ΟΠ ΝΗΛΕΑΣ, Γεώργιος Κόκκινος, συζήτησε για την καλλιέργεια της Ελιάς σε Συνθήκες Κλιματικής Κρίσης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στον Τουρισμό.

Η δεύτερη ενότητα περιλάμβανε προβολές και παρουσιάσεις που εστίασαν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά.

Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν αποσπάσματα video σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Τέλος, η Κατερίνα Βαρβαρίγγου, Γεωπόνος MSc, παρουσίασε την προσαρμογή τοπίου, χρήσεων γης και πολιτιστικής κληρονομιάς στην περίπτωση της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος προβλήθηκε η μικρού μήκους ταινία «Κλιματική Συνείδηση», η οποία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο στο Μαθητικό Διαγωνισμό του 2021.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, πολλοί δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι της αυτοδιοίκησης.

Θ.Λ.