Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2024 08:45

Σύμφωνα με τον Στάθη Αναστασόπουλο: Δεν υπάρχουν λεφτά για καθαρισμό ρεμάτων (βίντεο)

Σύμφωνα με τον Στάθη Αναστασόπουλο: Δεν υπάρχουν λεφτά  για καθαρισμό ρεμάτων (βίντεο)

Για τους καθαρισμούς ρεμάτων και της κοίτης του Νέδοντα που γίνονται στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών εργασιών μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Αναστασόπουλος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα:

Αναλυτικά ο κ. Αναστασόπουλος είπε «Θα ενημερώσω σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται αυτή την περίοδο είτε από υπάρχουσα εργολαβία 320.000 ευρώ είτε από τα δικά μας μηχανήματα.

Σε σχέση με την εργολαβία μπορώ να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουν καθαριστεί ένα μεγάλο τμήμα στο ρέμα Δεσπότης επάνω στον Μελιγαλά, από τη ΒΙΠΕ προς το Τριπόταμο. Επίσης το ρεύμα Μουρτιάς στην Ανάληψη, περίπου 500 μέτρα. Από χθες ξεκίνησε ο καθαρισμός του Νέδοντα από το τμήμα που είναι πάνω από την αγορά, πάνω από το θέατρο και μερικά μέτρα πάνω από τον αυτοκινητόδρομο περί τα 500 μέτρα. Ένα ρέμα το οποίο έχει πάρα πολύ πάρα πολλά δέντρα μέσα στη κοίτη και χρειάζεται αυτή την επέμβαση. Παρεμπιπτόντως, επειδή βρισκόμαστε στο Νέδοντα να πω ότι χθες έγινε αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας, του αασάρχη και την δική μου παρουσία στο ανάντι σημείο αυτού του πεδινού τμήματος του Νέδοντα, το οποίο ξεκινάει με το πρώτο φράγμα στο λατομείο του Μπάκα. Αυτό το φράγμα στο πάνω μέρος του έχει και έναν κορμό, ο οποίος είναι έτοιμος να πέσει προς τα κάτω και μετά να παρασυρθεί από τα νερά με τις συνέπειες που όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχουν για να έχουμε εμπλοκή στο σκεπασμένο τμήμα του του Νέδοντα. Γενικότερα να ενημερώσω, έχουμε έτοιμη την πίστωση για να βγάλουμε στο μεγαλύτερο μέρος, στο κοντινό τουλάχιστον εδώ στις στα χαμηλά του Νέδοντα, όλα τα δέντρα που είναι ξεραμένα, τα πλατάνια, από τον μύκητα. Θα αποτεθούν σε διπλανό σημείο που όρισε και ο δασάρχης, ώστε όταν θα επιτραπεί ή καύση να γίνει σε εκείνον τον τόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάψιμο είναι επιβεβλημένο γιατί πρέπει να μην μεταδίδεται ο συγκεκριμένος μύκητας, ο οποίος ξεραίνει και άλλα πλατάνια. Άρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Και θα τηρηθεί αυτή η διαδικασία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα λοιπόν θα έχουμε τον ανάδοχο και αυτή την εργολαβία που θα απομακρύνει τα επικίνδυνα ξερά πλατάνια που βρίσκονται στην κοίτη του Νέδοντα πάνω από τα φράγματα. Όμως και τα παρακάτω, που δεν είναι πολλά ούτως ή άλλως θα απομακρυνθούν.

Επίσης για τα ρέματα να πω ότι με τα δικά μας μηχανήματα έχουμε καθαρίσει το ρέμα Καλαμίτσι μέσα στην Καλαμάτα, στο ρέμα Αγριλιάς, στη Βέργα, επίσης τη Λιγδου στην Βαλύρα αι σε όλο το ΓΟΕΒ. Σε όλη την περιοχή του ΓΟΕΒ έχουμε καθαρίσει τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα αποστραγγιστικές τάφρους και ρεύματα, τα οποία θα βοηθήσουν να μην γίνει πλημμύρα. Επίσης στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει να να καθαριστούν τα ρέματα, Ελαφογκέμι, το Πολιτέϊκο, το ρέμα της Αγίας Τριάδας και στα Ακοβίτικα.

Με την εργολαβία, όπως είπα, υπάρχει προγραμματισμός να γίνουν εργασίες στο Βέλιουρα επειδή χρειάζεται εργάτες και αυτό θα το κάνει η εργολάβος. Επίσης στον ποταμό Άρι μέχρι το Πήδημα, το τμήμα που ποτέ δεν είχε καθαριστεί και έχει δώσει πλημμύρες στο παρελθόν. Δεν είναι αυτά, μόνο. Ερχονται και άλλα και σε συνεννόηση που είχα και χθες με τον περιφερειάρχη θα βάλουμε επιπλέον χρήματα να κάνουμε και επιπλέον παρεμβάσεις. Σε όλο το νομό για ζητήματα αντιπλημμύρησης».