Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014 07:28

Διεργασίες στη σκιά «τριπλών εκλογών»

Διεργασίες στη σκιά «τριπλών εκλογών»

Στη σκιά των «τριπλών εκλογών» οι διεργασίες για τη δημοτική και περιφερειακή αναμέτρηση, που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλες που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση. Φαινομενικά το κλίμα δείχνει ακόμη «παγωμένο», όμως οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο είναι έντονες και σύντομα αναμένεται ότι θα αρχίζει να διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο.

Η καθυστέρηση των κομμάτων να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις για τακτική και πρόσωπα έχει δημιουργήσει σύγχυση στις γραμμές τους, τροφοδοτεί εντάσεις και διαφοροποιήσεις, ενώ αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης μηχανισμών που κινούνται στο σκοτάδι του παρασκηνίου.

Από καιρό έχει γίνει φανερό ότι στο Διαδίκτυο έχουν ενεργοποιηθεί διάφορα συστήματα που επιχειρούν να παρέμβουν στις εξελίξεις, να προβοκάρουν υποψηφίους και να χειραγωγήσουν αποφάσεις. Οι αναρτήσεις πυκνώνουν και αγγίζουν τα όρια του εκβιασμού με χτυπήματα κάτω από τη μέση, υποδείξεις και πάσης φύσεως υπαινιγμούς. Γεγονός που προϊδεάζει για προεκλογική περίοδο στην οποία κάποιοι θα μετέλθουν όλα τα μέσα προκειμένου να πλήξουν αντιπάλους.

Σε πολιτικό επίπεδο στην Περιφέρεια επικρατεί το… απόλυτο χάος. Ουσιαστικά κανένα κόμμα δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και γενικώς εμφανίζεται δυστοκία στην επιλογή υποψηφίων ή τακτικής. Η Νέα Δημοκρατία ταλαντεύεται μεταξύ του Πέτρου Τατούλη και δικού της υποψηφίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναζητεί πρόσωπο που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πολιτική του έτσι ώστε να συσπειρώσει τον κόσμο που τον ακολουθεί δημοσκοπικά ή να εκφράσει ευρύτερα στρώματα. Στον ενδιάμεσο χώρο ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και "58" αποδύονται σε ένα παιχνίδι τακτικής που λειτουργεί φυγόκεντρα. Η Χρυσή Αυγή, με τον βουλευτή Δημ. Κουκούτση να δηλώνει υποψήφιος, αποτελεί μεγάλο αίνιγμα καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της δράσης της. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες βρίσκονται σε εσωκομματική περιδίνηση, ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί σταθερά την πολιτική συσπείρωσης της επιρροής του και είναι το μοναδικό που δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσώπων. Σε ένα τέτοιο τοπίο κάθε κίνηση χωράει πολιτική ερμηνεία χωρίς… αντίλογο αφού κανένας δεν έχει αποφασίσει για τίποτε.

Στο επίπεδο των δήμων η Νέα Δημοκρατία δείχνει να βρίσκεται στην καλύτερη θέση από την πλευρά της προετοιμασίας, αλλά σε αρκετούς δήμους αντιμετωπίζει προβλήματα με πολλαπλές υποψηφιότητες (Οιχαλία), πολιτικές διεργασίες (Μεσσήνη) ή εσωκομματική αμφισβήτηση (Τριφυλία), αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης του παράγοντα "Χρυσή Αυγή".

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι δυσκολίες για το ΣΥΡΙΖΑ καθώς καλείται να πάρει αποφάσεις μέσα σε μια πανσπερμία απόψεων σχετικά με την τακτική και κρούσεις υποστήριξης από διάφορες πλευρές καθώς ως κόμμα έχει ελάχιστες προσβάσεις στην αυτοδιοίκηση. Μετέωρο το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση αλλά έχει καταρρεύσει στην κοινωνία, η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να πλασαριστεί στην κούρσα μέσα από ενδεχόμενες συνεργασίες, ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα η κατάσταση είναι ανάλογη με αυτήν που περιγράφηκε για την Περιφέρεια.

Σε αυτό το κλίμα ασφαλώς υπάρχει και το θέμα της παρουσίας εκείνων που επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να κινηθούν «εκτός των τειχών» με πρώτο τον Πέτρο Τατούλη στο ενδεχόμενο που δεν υποστηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Σε δημοτικό επίπεδο υπάρχουν ή επιχειρείται να διαμορφωθούν σχήματα χωρίς βασική κομματική υποστήριξη, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από τις επιλογές των κομμάτων όσο και από την τακτική που θα ακολουθήσουν. Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για μη χρίσματα, όμως στην πράξη θα αποσαφηνιστεί τι ακριβώς εννοούν και ποια περιθώρια δίνουν για κινήσεις «εκτός γραμμής» η οποία θα δοθεί από το κομματικό παρασκήνιο και τους μηχανισμούς του.

Είναι προφανές ότι τόσο στις επιλογές όσο και στις τελικές κινήσεις όλων των ενδιαφερόμενων θα παίξουν ρόλο μια σειρά παράγοντες. Το ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των ευρωεκλογών, για παράδειγμα, παραμένει ανοιχτό και διευρύνεται το μέτωπο αντιδράσεων στη ρύθμιση που θέλει αυτές να γίνονται στο δεύτερο γύρο των δημοτικών. Πολύ πιο σοβαρή όμως επίδραση θα έχει στη διαμόρφωση των συνδυασμών και των κινήσεων το ενδεχόμενο διεξαγωγής και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα. Ενα ενδεχόμενο που θεωρείται όλο και περισσότερο πιθανό, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται στην κοινωνία είναι εκρηκτική. Αν οι κυβερνητικές δυνάμεις ηττηθούν στις ευρωεκλογές (όπως μετά βεβαιότητος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) τότε και οι πιέσεις για πρόωρες εκλογές θα ενταθούν - και θα έχουν οδηγηθεί σε αυτές με την πλάτη στον τοίχο. Βεβαίως εκτός των εκλογών υπάρχουν και άλλα σενάρια ή ενδεχόμενα που δείχνουν ότι η πορεία για τις δημοτικές εκλογές θα αποτελέσει δοκιμασία και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα.