Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014 08:58

Αλευράς για πυρηνελαιουργεία: "Το νέφος που σκεπάζει τα χωριά είναι εφιάλτης"

Να εγκαταστήσει η ΕΤΒΑ μόνιμα μηχανήματα με σύνδεση online στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, για καταγραφή αέριων ρύπων και αιωρούμενων μικροσωματιδίων από τα πυρηνελαιουργεία, ζήτησε από τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Φίλιππο Κονταξή, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

Ενημερώνοντας για την προχθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα, ο κ. Αλευράς παραδέχτηκε τα τεράστια προβλήματα από τα πυρηνελαιουργεία και χαρακτήρισε «δικαιολογημένη την αγανάκτηση των κατοίκων», καθώς «το νέφος που σκεπάζει τα χωριά είναι εφιάλτης». Πληροφόρησε ότι και φέτος τοποθέτησαν μηχάνημα καταμέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων, και από τις 23 Δεκεμβρίου και μηχάνημα μέτρησης αέριων ρύπων - και ανέφερε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Ενημέρωσε ακόμα ότι η Π.Ε. έχει παραγγείλει και θα προμηθευτεί το επόμενο διάστημα δύο δικά της μηχανήματα μέτρησης. Και ζήτησε η ΒΙΠΕ Μελιγαλά να λειτουργεί με όρους και κανόνες που να σέβονται το ανθρωπογενές και το φυσικό περιβάλλον, και η ΕΤΒΑ να ελέγχει τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες.
Επικρίνοντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση -και «ξεχνώντας» πως η αιρετή Περιφέρεια διοικεί ήδη για 4ο χρόνο φέτος, οπότε έχει σοβαρές ευθύνες- ο κ. Αλευράς είπε ότι «υπήρχε τεράστια αδράνεια τα προηγούμενα χρόνια για ελέγχους στα πυρηνελαιουργεία και γενικά στη ΒΙΠΕ». Ενημέρωσε ότι από την Περιφέρεια έχουν κάνει «6-7 ελέγχους φέτος και ο τελευταίος έδειξε ότι υπήρχε πρόβλημα σε ένα πυρηνελαιουργείο και επιβλήθηκε πρόστιμο».
Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε επίσης από τον γενικό διευθυντή της ΕΤΒΑ τα εξής: Η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά να λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας. Να ολοκληρωθούν τα δίκτυα αποχέτευσης, ομβρίων και ηλεκτροφωτισμού. Να γίνει η σύνδεση του δικτύου ακαθάρτων με τον βιολογικό καθαρισμό Μελιγαλά. Να κατασκευαστεί ο κόμβος σύνδεσης της ΒΙΠΕ με τον αυτοκινητόδρομο.
Επεσήμανε ακόμα την απουσία χωροθέτησης ομοειδών επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ -με αποτέλεσμα πυρηνελαιουργεία να είναι δίπλα σε φωτοβολταϊκά και μονάδα παραγωγής ζυμαρικών-, καθώς και την ανυπαρξία περίφραξης και οργανωμένης δομής στη ΒΙΠΕ.  
Τέλος ο κ. Αλευράς τάχθηκε κατά της εγκατάστασης πολλών φωτοβολταϊκών στη ΒΙΠΕ, αναφέροντας ότι «τέτοιες μονάδες επηρεάζονται από τα πυρηνελαιουργεία», και ζήτησε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον για μικρής και μεσαίας όχλησης μονάδες.