Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014 07:44

Νίκος Γόντικας: "Ο Τατούλης πετυχημένος για τα μεγάλα συμφέροντα"

Νίκος Γόντικας: "Ο Τατούλης πετυχημένος για τα μεγάλα συμφέροντα"

«Ο Τατούλης είναι πετυχημένος για τα μεγάλα συμφέροντα, για τους εργολάβους, την ΤΕΡΝΑ και τους ιδιώτες», λέει στην "Ε"  ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Νίκος Γόντικας. Τονίζει ότι «ζητάμε να μάθει ο λαός πού πήγαν όλα αυτά τα αστρονομικά ποσά για την τουριστική προβολή, και ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Το θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα το ξαναθέσουμε και το φωνάζουμε δημόσια».

Ο κ. Γόντικας παρατηρεί πως «το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων», ενώ για τη διαχείριση των σκουπιδιών επισημαίνει ότι «θα πληρώνουμε χρυσό τα σκουπίδια, και το βάρος θα πέσει στον φτωχό που θα του βάλουν φορολογία. Θα πληρώνουμε 67 ευρώ τον τόνο στην πόρτα, όπως λένε, που όμως μαζί με μεταφορικά, τις ρήτρες ποιότητας - ποσότητας και τον ΦΠΑ θα φτάνουν τα 150 ευρώ ο τόνος, από 30 που κοστίζει σήμερα».

Ο κ. Γόντικας επικρίνει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «οι κύριοι Τατούλης και Βουδούρης αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα» και καλεί το λαό «να δει τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων: τι έκαναν, τι στήριξαν και τι προτείνουν πραγματικά και όχι μέσα από τους ψευτοκαβγάδες, τα δήθεν ανεξάρτητα σχήματα και τους παραμορφωτικούς φακούς ορισμένων ΜΜΕ». Υπογραμμίζει, τέλος, πως «η ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα δώσει νέα ώθηση, νέα μεγαλύτερη δύναμη στον ίδιο το λαό να παλέψει από καλύτερες θέσεις για τα δικά του δικαιώματα».

- Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε. Πώς είναι το κλίμα για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και την υποψηφιότητά σας;

«Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τάση ενίσχυσης του ΚΚΕ. Αυτό φαίνεται από τη καθημερινή επαφή μας με το λαό, από τις συγκεντρώσεις, από τη συγκέντρωση με τον σύντροφο Κουτσούμπα στην  Καλαμάτα και από δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν περιθώρια τις μέρες που απομένουν να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί του. Καλούμε το λαό να δει τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων: τι έκαναν, τι στήριξαν και τι προτείνουν πραγματικά και όχι μέσα από τους ψευτοκαβγάδες, τα δήθεν ανεξάρτητα σχήματα και τους παραμορφωτικούς φακούς ορισμένων ΜΜΕ. Είναι ώρα ο λαός να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα αντεπίθεσης και δράσης, να υπερψηφίσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" με σήμα το γαρίφαλο που στηρίζει το ΚΚΕ στους Δήμους και στην Περιφέρεια». 

- Πώς σχολιάζετε τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και τη διοίκηση της περιφερειακής αρχής; Συμφωνείτε με την κριτική για συγκεντρωτισμό και αδιαφάνεια που καταλογίζουν στη διοίκηση Τατούλη;

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αλήθεια ότι παρουσίαζε εικόνα διάλυσης ή και παιδικής χαράς. Σε αυτό συντέλεσαν οι αργοπορημένες συνεδριάσεις, οι πολλές απουσίες συμβούλων, αλλά και οι μακρόσυρτες και πολλές φορές εκτός θέματος τοποθετήσεις του κ. Τατούλη. Φέραμε πολλές φορές ζητήματα αδιαφάνειας ή “δωράκια” σε επιχειρηματίες, π.χ. τα 500.000 ευρώ στην ΕasyJet. Ή για την τουριστική προβολή. Αυτά όμως δεν είναι τα κύρια στην αντιπαράθεσή μας με την παράταξη του κ. Τατούλη, αλλά η συνολικότερη πολιτική του. Η κριτική που του ασκεί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά με αυτά τα στοιχεία, προσπαθεί να κρύψει την ταύτισή τους σε κεντρικά ζητήματα - όπως η ΕΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο τουρισμός και η ενέργεια στην υπηρεσία της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Πρώτη σημασία έχει η πολιτική που ακολουθεί κάθε υποψήφιος και από εκεί κρίνεται ο κάθε σχηματισμός». 

- Για την παρουσία σας και τη δράση σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τι θα πείτε στον κόσμο;

«Το ΚΚΕ προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε μέσο που συμμετέχει με τη δύναμη που του δίνει ο λαός για να αποκαλύπτει, να ενημερώνει για την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η εκάστοτε εξουσία, αλλά και να παλεύει για να περάσει φιλολαϊκές προτάσεις που θα ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα. Αυτό κάναμε και στο ΠεΣυ. Αποκαλύψαμε τις ιδιωτικοποιήσεις και πού στοχεύουν, εναντιωθήκαμε στα κίνητρα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, παλέψαμε για τα δίκια των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων του τουρισμού. Είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, των σκουπιδιών, στις ΑΠΕ, στις ΣΔΙΤ, στα αγροτικά καλάθια κλπ. Ημασταν μαζί με τους κατοίκους της Καλλιρρόης και των χωριών του Ταΰγετου για τα σκουπίδια, με τους κατοίκους της Ελαίας, ενάντια στο λιγνιτωρυχείο στην Κορώνη, με τους αγρότες που ξεκληρίζονταν. Ημασταν σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η ενίσχυση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα δώσει νέα ώθηση, νέα μεγαλύτερη δύναμη στον ίδιο το λαό να παλέψει από καλύτερες θέσεις για τα δικά του δικαιώματα. Ημασταν η εργατική αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο». 

- Ζητήσατε στοιχεία για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, αλλά δε σας δόθηκαν. Θα επιμείνετε να δοθούν και γιατί;

«Εχουν δοθεί 2 εκ. ευρώ για τουριστική προβολή και ενέταξαν στο ΕΣΠΑ τον Αύγουστο του 2013 άλλα 5.897.200 ευρώ επίσης για τη "Μυθική Πελοπόννησο". Ζητάμε να μάθει ο λαός πού πήγαν όλα αυτά τα αστρονομικά ποσά και ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Το θέσαμε στο ΠεΣυ, θα το ξαναθέσουμε και το φωνάζουμε δημόσια. Να σκεφτεί ο λαός πως ο μονόδρομος του ποιοτικού τουρισμού που υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με τον κ. Τατούλη, και υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βουδούρης, θα έχει και αυτές τις παράπλευρες συνέπειες που είναι απολύτως φυσιολογικές για τον καπιταλισμό. Χρειάζεται να απορρίψει το μονόδρομο που λέει πως ο τουρισμός και η ενέργεια στα χέρια των καπιταλιστών θα μας δώσουν να φάμε με χρυσά κουτάλια. Αραγε σώθηκαν από την κρίση η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα που έχουν τέτοιο τουρισμό;».

- Η περιφερειακή αρχή επαίρεται ότι συνέβαλε σημαντικά με τις προσπάθειές της στην αύξηση του τουρισμού στην Περιφέρεια. Δεν είναι έτσι; 

«Μπορεί να είχαμε αύξηση των αφίξεων τουριστών σε όλη την Ελλάδα. Τι κέρδισαν όμως οι μικρομεσαίοι εστιάτορες, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ. Ούτε η ανεργία μειώθηκε, και όπου είχαμε νέες θέσεις εργασίας ήταν με τις νέες άθλιες εργασιακές σχέσεις που πέρασε για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση και η ΕΕ, που μεταφράζονται σε πολλές περιπτώσεις σε 12ωρα και 500 ευρώ. Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνουν στο λαό. Τι κέρδισε η Πυλία από το μεγαθήριο που χτίστηκε εκεί; Το Πεταλίδι, η Ανάληψη, από τις κοπέλες που έρχονται από την Αγγλία και την Τσεχία και δουλεύουν σαν σκλάβες εκεί μέσα; Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα του 2014 για 7 στις 10 λαϊκές οικογένειες ο “τουρισμός” είναι άγνωστη λέξη. Αρα η τουριστική ανάπτυξη που μας λένε όσοι υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο, είναι υπέρ του κεφαλαίου. Ο λαός και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, να μη δεχτούν να κάνουν νέες θυσίες για τα κέρδη του κεφαλαίου να ενισχύσουν παντού το ΚΚΕ». 

- Διαφωνήσατε με το διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων, που υλοποιεί η περιφερειακή αρχή. Η διαφωνία σας είναι μόνο για τη διαχείριση από ιδιώτη ή υπάρχουν και άλλα σοβαρά ζητήματα (αδιαφάνεια, χωροθέτηση) που προκαλούν την αντίδραση;

«Στο θέμα των σκουπιδιών ο λαός μπορεί να βγάλει από την πείρα του χρήσιμα συμπεράσματα. Οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους μας έφεραν ως εδώ και τώρα προσπαθούν να βάλουν τους εργαζόμενους στο παιχνίδι ως συνένοχους. Δημιούργησαν Μαραθόλακκες, γέμισε η Καλαμάτα και η Τρίπολη σκουπίδια και τώρα έρχεται ο ιδιώτης ως σωτήρας. Είναι απαράδεκτο το 2014 να μην έχει λυθεί με φιλολαϊκό τρόπο το ζήτημα των σκουπιδιών. Με το ΣΔΙΤ και με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το Δεκέμβρη του 2011, που υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Οικολόγοι, παρέδωσαν τα πάντα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ. Δηλαδή τη μελέτη, την επιλογή μεθόδου διαχείρισης, τη χωροθέτηση, την κατασκευή μονάδων, τη λειτουργία, τη συντήρηση, την τιμολόγηση και τον έλεγχο. Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η χωροθέτηση στην Καλλιρρόη, αφού έτσι βολεύει την ΤΕΡΝΑ».

«Θα πληρώνουν χρυσό τα σκουπίδια»

- Γνωρίζετε πόσο θα πληρώνουν οι δήμοι και οι πολίτες της Πελοποννήσου για τη διαχείριση αυτή με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ;

«Θα πληρώνουμε χρυσό τα σκουπίδια, και το βάρος θα πέσει στον φτωχό που θα του βάλουν φορολογία. Θα πληρώνουμε 67 ευρώ τον τόνο στην πόρτα, όπως λένε, που όμως μαζί με μεταφορικά, τις ρήτρες ποιότητας - ποσότητας και τον ΦΠΑ θα φτάνουν τα 150 ευρώ ο τόνος από 30 που κοστίζει σήμερα. Η δική μας πρόταση είναι να γίνει η διαχείριση από κρατικό φορέα, χωρίς την ανάμειξη επιχειρηματιών, με διαλογή στην πηγή, προτεραιότητα στην ανακύκλωση - κομποστοποίηση, η χωροθέτηση να γίνει από το κράτος με επιστημονικά κριτήρια και να ληφθούν μέτρα για την μείωση των επιπτώσεων σε αυτές τις περιοχές. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πυρόλυση, αλλά και στο σημερινό χάλι με τις χωματερές. Να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι, όπως και ο κ. Βουδούρης που ουσιαστικά συμφωνεί με τον κ. Τατούλη (δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), ότι είναι υπέρ των ΣΔΙΤ, ότι δεν θα ακυρώσει τον διαγωνισμό, αλλά θα δει τα ζητήματα διαφάνειας. Τέτοια λέει και ο κ. Χουντής που απευθύνεται στην ΕΕ. Αυτά εξυπηρετούν τα αιτήματα των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην τοπική διοίκηση, που ζητάνε παράταση του χρόνου διαβούλευσης, υπογραφή των ΣΔΙΤ μετά τις εκλογές και άλλα τέτοια». 

- Η περιφερειακή αρχή πανηγυρίζει για την 3η θέση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Της ασκήσατε κριτική και γι’ αυτό. Γιατί;

«Γιατί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ για την καπιταλιστική ανάπτυξη στους τομείς των ΑΠΕ, του τουρισμού για υψηλά βαλάντια, των δικτύων μεταφοράς. Πέρα από τις άμεσες επιχορηγήσεις σε καπιταλιστές στους πιο πάνω τομείς, διατίθενται και μέσω του ΕΣΠΑ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές στους πιο πάνω τομείς. Αυτά τα ποσά δεν διατίθενται με ευθύνη της ΕΕ, των κυβερνήσεων, αλλά και των πλειοψηφιών σε δήμους και περιφέρειες, για έργα που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Για έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής  προστασίας, για έργα αντισεισμικής θωράκισης, για μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των απολυμένων και ενίσχυση και όχι κατάργηση των κοινωνικών δομών σε πολιτισμό, αθλητισμό, κοινωνική πρόνοια. Τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ και αδιαμαρτύρητα Δήμοι και Περιφέρεια ψάχνουν για κονδύλια για αναπλάσεις πλατειών, για λιμάνια για να πιάνουν κρουαζιερόπλοια και μαρίνες για να δένουν γιοτ και άλλα τέτοια. Το ΕΣΠΑ είναι εργαλείο και ποσά στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων».

 

Ενταση του αυταρχισμού

 

- Στα δύσκολα θέματα το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό την προστασία των ΜΑΤ, υπό το φόβο αντιδράσεων και επεισοδίων. Πώς το σχολιάζετε;

«Η αντιλαϊκή πολιτική πάντα συνοδεύεται από ένταση του αυταρχισμού. Το σύστημα και η εξουσία, όταν βλέπουν τα δύσκολα, επιστρατεύουν κατασταλτικά μέτρα. Το ξέρουμε αυτό από τα αγροτοδικεία εδώ στη Μεσσηνία, αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο, από τις διώξεις στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα (από τη δεκαετία του ’90 εδώ στη Μεσσηνία), αλλά και από την παρουσία ΜΑΤ - Αστυνομίας στις εργατικές κινητοποιήσεις. Εμείς δουλέψαμε για αυτές τις κινητοποιήσεις έξω από το ΠεΣυ και τις στηρίξαμε. Θα θέλαμε και στο νέο ΠεΣυ ο λαός να παρεμβαίνει, να έρχεται οργανωμένα και να διεκδικεί για όλα τα ζητήματα. Η πίεση που μ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να ασκηθεί, μπορεί να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα, να αποτρέψει αντιλαϊκά μέτρα και να δώσει λύσεις σε ορισμένα ζητήματα».

- Με το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων που είχε εξαγγείλει ο κ. Τατούλης, τι γίνεται; Με το Καλάθι της Πελοποννήσου υπάρχει θετική εξέλιξη;

«Εσωσε τους αγρότες το συμβατικό καλάθι αγροτικών προϊόντων και τώρα προωθούν το ηλεκτρονικό καλάθι που στοιχίζει 600.000 ευρώ! Πρόκειται για κοροϊδία που δεν βοηθάει σε τίποτα τον φτωχό αγρότη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Η πλειοψηφία στο ΠεΣυ, οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στήριξαν το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Μεσσηνίας, την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη Πελοποννήσου ΑΕ (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Ενώσεις ΑΣ και ιδιωτικές εταιρίες), εξήγγειλαν δημοπρατήρια και κτηνοτροφικά πάρκα (προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ) για σταβλισμένα και καπιταλιστικές επιχειρήσεις στην κτηνοτροφία, έδωσαν fast track αδειοδότηση στην Αργολίδα για επένδυση 100 εκ. ευρώ στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων (χυμοποίηση πορτοκαλιών). Υπηρέτησαν πιστά την πολιτική της ΕΕ που θέλει να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και να ενισχύσει τους καπιταλιστικούς ομίλους, τις μεγάλες εταιρίες που θυσαυρίζουν.

Στην Πελοπόννησο, για πολλούς λόγους έχει καθυστερήσει αρκετά η συγκέντρωση γης. Γι' αυτό προγραμματίζουν  τα παραπάνω "έργα" στην Περιφέρεια, για να επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Το ζήτημα είναι ότι όσοι υπερασπίζονται την ΚΑΠ και την ΕΕ θα ακολουθήσουν τον ίδιο ολισθηρό δρόμο που χτυπάει την αγροτιά, γι' αυτό οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη». 

- Ωστόσο, το Περιφερειακό Συμβούλιο στήριξε τα αιτήματα των αγροτών κι εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους. Φtάνει αυτό;

«Εχει σημασία να δούμε ποιους στήριξε η πλειοψηφία του ΠεΣυ. Στήριξε τα αιτήματα των λεγόμενων "ανεξάρτητων" μπλόκων που η ηγεσία τους ήταν σφιχταγκαλιασμένη με την ΠΑΣΕΓΕΣ, ήταν ο γνωστός αγροτοπατέρας Πεβερέτος και πρόεδροι ενώσεων ομάδων παραγωγής που ρουφάνε τον ιδρώτα αγροτών, συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που έπαιξαν ρόλο, έβαλαν πλάτη για να εφαρμοστούν οι πολιτικές της ΚΑΠ και των κυβερνήσεων. Μερικοί από αυτή την ηγεσία ήταν και πρόεδροι σε διάφορους "αμαρτωλούς" συνεταιρισμούς. Η ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν αυτό το πλαίσιο, προσπαθούν να βγάλουν λάδι την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που έφτασαν το λάδι στο 2,15 ή στο 2,75. Η αγροτιά πρέπει να τους μαυρίσει και να ψηφίσει αγρότες που αγωνίζονται χωρίς να κοροϊδεύουν το λαό, χωρίς να λογαριάζουν κόπο και θυσίες. Τέτοιους αγρότες έχει στα ψηφοδέλτια της η "Λαϊκή Συσπείρωση", που παλεύουν για κατώτερες εγγυημένες τιμές, για επιδότηση ζωοτροφών και εφοδίων στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ενάντια στα χαράτσια και στους πλειστηριασμούς, για δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, για σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ».

- Διαφωνήσατε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα. Γιατί; Δεν είναι έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος;

«Διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που επιβάλλει ο ιδιώτης και όχι με τις ΑΠΕ γενικότερα. Είμαστε υπέρ ενός κρατικού δικτύου παραγωγής - μεταφοράς - διανομής που θα περιλαμβάνει λιγνίτη, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά εργοστάσια κλπ. Σημασία έχει ποιος έχει την ενέργεια και κατ’ επέκταση ποιος έχει την εξουσία στα χέρια του. Πράγματι η Περιφέρεια έπαιξε το ρόλο της ως βαστάζος ιδιωτικών συμφερόντων. Εκανε έργο υπέρ τους. Ο λαός, όμως, θα δει από αυτή την ανάπτυξη, αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος, θανάτους από μαγκάλια, νέα θηλιά στους λαϊκούς ανθρώπους που έβαλαν φωτοβολταϊκά 200 ή 300 kW και τώρα βλέπουν να πέφτουν οι τιμές, να σπάνε συμβόλαια, να τους φορολογούν με 30% και άλλα. Επίσης, θα υπάρξουν επιπτώσεις στο περιβάλλον (χιλιάδες τόνοι σίδηρο, μπετό, ανεξέλεγκτες χωματουργικές δραστηριότητες). Να αναφέρουμε και το εξής: Σε περίοδο κρίσης, 459 ιδιώτες για ΑΠΕ πήραν επιχορήγηση 224,5 εκ. ευρώ, για 59 θέσεις εργασίας. Σε περίοδο κρίσης, για 3,8 εκ ευρώ επιχορήγησης, δημιουργείται μία(!) θέση εργασίας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται».

- Πώς κρίνετε τις σχέσεις της περιφερειακής αρχής με τους Γερμανούς και τον αρμόδιο υπουργό Φούχτελ; Δε θα συμβάλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στη μείωση της ανεργίας;

«Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης της ΕΕ. Οι δήμοι και οι περιφέρειες, τα υπουργεία και οι κυβερνήσεις γενικότερα δουλεύουν νόμιμα για τα μεγάλα συμφέροντα, για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Οι επενδύσεις που ίσως έρθουν, θα είναι με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα συνθήκης Μπολκενστάιν. Αν ο λαός δεν έρθει σε ρήξη με αυτή την πολιτική, δεν θα δει άσπρη μέρα. Τι θα κάνει, όμως, ο κ. Βουδούρης που είναι υπέρ αυτού του δρόμου; Θα τον εξανθρωπίσει; Θα τον κάνει πιο πολιτισμένο; Μην τσιμπίσει ο λαός σε ψεύτικες υποσχέσεις, τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ: ΕΕ, τουρισμός, ΚΑΠ, ΑΠΕ, με καπιταλιστές στο τιμόνι και με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται».

- Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει και εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής;

«Ο λαός μπορεί να το αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Είναι νεοναζί, παιδί του συστήματος, εχθρός του ΚΚΕ, του αγωνιζόμενου λαού, των μεταναστών και συνολικά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων. Τα βάζουν με ανήμπορους εργάτες, αλλά κάνουν κωλοτούμπες και κλαψουρίζουν μπροστά στον εισαγγελέα, απαρνιούνται τα σύμβολά τους, για να μείνουν στο παιχνίδι. Στους δήμους λένε πως δεν κατεβάζουν ψηφοδέλτιο για να κάνουν κολλεγιές με άλλους, γιατί ξέρουν πως ούτε ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να συγκροτήσουν. Ο λαός πρέπει να δει ότι στηρίζονται και υπερασπίζονται καπιταλιστές, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και να βγάλει συμπεράσματα. Χρειάζεται όμως και η καταδίκη τους σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, να είναι και να αισθάνονται ανεπιθύμητοι παντού».

- Παρά την έντονη κριτική ο Πέτρος Τατούλης υποστηρίζεται και από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Πώς το κρίνετε; Είναι τόσο πετυχημένος ή είναι στοίχημα για τη συγκυβέρνηση;

«Είναι πετυχημένος για τα μεγάλα συμφέροντα, τους εργολάβους, για την ΤΕΡΝΑ και τους ιδιώτες. Πήγε τη "γραμμή" της κυβέρνησης - ΕΕ μέχρι τέλους. Εκανε αντικομμουνισμό (χυδαίο και προηγούμενων δεκαετιών κάποιες φορές), πήρε κατασταλτικά μέτρα όποτε χρειάστηκε.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι ηγεσίες τους δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τον στηρίξουν, πέρα από τα μικροσυμφέροντα και την πάλη τους για τις καρέκλες. Αντίβαρο σε αυτή την πολιτική δεν μπορεί να είναι απλά μια αλλαγή στη θέση του χαλίφη. Οι κύριοι Τατούλης και Βουδούρης αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα και θέλουν το λαό προίκα για τις αλλαγές που έρχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε συμμετείχε σε ψηφοδέλτια εδώ στην Πελοπόννησο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σε πολλούς δήμους (εκτός από 4 που κατέβηκε μόνος του) και έχει δείξει δείγματα γραφής, ακόμα και από θέσεις αντιδημάρχων και προέδρων Δημοτικών Συμβουλίων για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής».

- Κλείνοντας, είστε αισιόδοξος για τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και για μια αλλαγή συσχετισμών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;

«Το ΚΚΕ από το ’60 προειδοποιούσε ότι η τότε ΕΟΚ ήταν "λάκκος των λεόντων". Είπε όχι στην ΕΕ, το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τον ευρωστρατό, την ΚΑΠ, το σχέδιο Ανάν, στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και σε άλλες χώρες κλπ. Το λέγαμε έγκαιρα και επιβεβαιωθήκαμε. Το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του πολέμησε στα σωματεία, τις επιτροπές, τους συλλόγους, τη Βουλή, την Ευρωβουλή, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, για να περάσουν φιλαλαϊκά μέτρα, μέτρα ανακούφισης, αλλά και έργα που θα βοηθήσουν σημαντικά το λαό (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά). Το ΚΚΕ έχει κρυστάλλινη πρόταση διεξόδου, ρεαλιστική. Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με λαϊκή εξουσία.

Ασχετα αν ο λαός συμφωνεί σε όλα μαζί μας, μπορεί να κάνει ένα βήμα στην αλλαγή συσχετισμών, να στριμώξει το σύστημα περισσότερο. Οσο πιο ενισχυμένο είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο ενισχυμένη θα είναι η φωνή του λαού. Μπορεί να κάνει το βήμα τώρα ένα μέρος του λαού, που είδε τι έγινε μετά τις εκλογές του 2012. Δεν χρειάζεται πλήρη συμφωνία. Ενα καλό αποτέλεσμα θα είναι ένα βήμα για να μπορεί ο λαός να διεκδικεί από καλύτερες προϋποθέσεις και να ανοίγει ο δρόμος για άλλη εξουσία».