Η "Λαϊκή Συσπείρωση" κατηγορεί τον κ. Τατούλη, γιατί το σοβαρό αυτό θέμα δε συζητήθηκε στο προχθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο και δε δόθηκε ο λόγος στους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί. Κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο Συμβούλιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Περιφέρεια και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες πως δεν τους ενημέρωσαν έγκαιρα, καθώς το πρώτο κρούσμα είχε εκδηλωθεί στις 19 Μαΐου, για να προλάβουν την εξάπλωση της ασθένειας, αλλά και υπεύθυνα, αφού δεν είχαν καμία γραπτή ενημέρωση, αλλά μόνο προφορική.
«Οταν έπρεπε να ψεκάσουν για τα κουνούπια (Φλεβάρης - Μάρτης του 2014), ο κ. περιφερειάρχης και η διοίκηση της Περιφέρειας ασχολούνταν με τις καθαιρέσεις των αντιπεριφερειαρχών και την οργάνωση του εκλογικού μηχανισμού με στόχο την επανεκλογή τους στην Περιφέρεια», επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" παρατηρεί ότι «στη χθεσινή (10 - 06 - 2014) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνήθηκαν να συζητηθεί το σοβαρό πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε περιοχές της Λακωνίας, εξαπλώνεται ταχύτατα και απειλεί με γενικευμένη εξάπλωση» και σημειώνει: «Αρνήθηκαν στους πληττόμενους κτηνοτρόφους να εκθέσουν τα προβλήματά τους, πράγμα νοσηρό και απαράδεκτο που δημιουργεί νέα δεδομένα, νέα ήθη, αφού είναι η πρώτη φορά που δεν επέτρεψαν σε κοινωνική ομάδα να εκθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο σοβαρό πρόβλημα. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα αποφύγουν να λογοδοτήσουν για τις εγκληματικές ευθύνες τους στο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού».
Αναφέρει, ακόμα, ότι «από το Δεκέμβρη του 2013 με το υπ' αριθμ. Α.Π. 4803/153132/10.12.2013 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν ενημερωθεί ότι στη Λακωνία και τη Μεσσηνία υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καταρροϊκός πυρετός. Και όμως δεν πήραν τα αναγκαία μέτρα, όπως προβλέπονται από το πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού. Χαρακτηριστικά καταγράφει πως «δεν τοποθετήθηκαν εντομοπαγίδες και δεν εστάλησαν τα δείγματα για ταυτοποίηση και ταξινόμηση στο αρμόδιο εργαστήριο, δεν κοινοποιήθηκαν εργαστηριακά αποτελέσματα στους κτηνοτρόφους. Οι κτηνιατρικές αρχές δεν οργάνωσαν και δεν συντόνισαν την εφαρμογή της ενεργητικής και της παθητικής επιτήρησης, εκρίζωσης και ελέγχου του καταρροϊκού πυρετού. Δεν προγραμματίστηκαν και δεν πραγματοποιήθηκαν μηνιαίες δειγματοληψίες στα κοπάδια. Δεν οργανώθηκε ενημερωτική εκστρατεία σε τοπικό επίπεδο. Δεν εντοπίστηκαν πηγές προέλευσης εντόμων φορέων για να παρθούν μέτρα καταπολέμησης. Ακόμη και όταν εμφανίστηκε ο καταρροϊκός πυρετός χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τη λήψη αναγκαίων μέτρων. Δεν οργανώθηκε άμεσα δειγματοληπτικός έλεγχος στα κοπάδια, για να εντοπιστούν εκείνα που έχουν ευαίσθητα ζώα στον καταρροϊκό πυρετό, δεν πάρθηκαν τα ενδεδειγμένα μέτρα επί υποψίας και επιβεβαίωσης καταρροϊκού πυρετού». κατάσταση είναι επικίνδυνη, δυστυχώς όλα δείχνουν ότι θα πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" σημειώνει ότι «εμείς θα επιμείνουμε να συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο ή κύρια για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά γιατί πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για άμεσα επείγοντα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης».
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ζητεί: «Να αποζημιώνονται τα σφαγμένα ζώα ως παραγωγικές μονάδες. Να προστατευτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων από ενδεχόμενη πτώση τιμών. Επιδότηση ζωοτροφών για τα έγκλειστα ζώα. Να παρθούν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την θωράκιση της Περιφέρειας από διάφορες ασθένειες που κατά καιρούς πλήττουν την κτηνοτροφία. Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο. Αμεση λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται (αεροψεκασμοί κλπ.) για την εξάλειψη της ασθένειας».
Γ.Σ.