Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014 20:35

Παρέμβαση για τα πρόσφατα γεγονότα στο Πλατύ

Παρέμβαση για τα πρόσφατα γεγονότα στο Πλατύ

 

Της Δήμητρας Λυμπεροπούλου

Επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Οικολογική»

 

Η παρέμβαση αυτή γίνεται με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, το οποίο από ό,τι φαίνεται δεν είναι και το μοναδικό, της δημιουργίας αυτοσχέδιας και παράνομης χωματερής κοντά σε κατοικημένες περιοχές στο Πλατύ του Δήμου Καλαμάτας. Το γεγονός αυτό μάλιστα λαμβάνει χώρα μια εβδομάδα πριν την ορκωμοσία της νέας-παλαιάς δημοτικής αρχής. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων δημοτικό απορριμματοφόρο εθεάθη να εναποθέτει μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών. Οι κάτοικοι της περιοχής σταμάτησαν το απορριμματοφόρο την στιγμή που πήγε να εναποθέσει σκουπίδια, κάλεσαν την Αστυνομία, όμως ο οδηγός του απορριμματοφόρου εξαφανίστηκε, ανησυχούν όμως καθώς ο χώρος βρίσκεται σε κατοικημένοι περιοχή. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η δημοτική αρχή επαναλειτουργεί παρανόμως χωματερή 4 στρεμμάτων στα όρια των Τ.Κ. Πλατέος και Αριοχωρίου. Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελούσε τον πρώ­ην σκου­πι­δό­το­πο του τέ­ως Δή­μου Αρ­φα­ρών στο Πλα­τύ τον οποίον όπως φαίνεται από τα γεγονότα χρη­σι­μο­ποι­εί ο Δήμος Κα­λα­μά­τας για την ε­να­πό­θε­ση α­πορ­ριμ­μά­των και μπάζων ακόμα και σήμερα. Υποτίθεται ό­τι ο σκου­πι­δό­το­πος αυ­τός εί­χε κλεί­σει εδώ και χρόνια. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή, η λειτουργία αυτών των ανεξέλεγκτων χωματερών είναι παράνομη και επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων. 

Η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε άμεσο κλείσιμο αυτής της παράνομης χωματερής και ζητούμε ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Δήμο Καλαμάτας. Είναι νόμιμη η εναπόθεση των απορριμμάτων και μπαζών στο Πλατύ; Και γιατί όλα έγιναν εν κρυπτώ από την τοπική κοινωνία και από τους τοπικούς άρχοντες; Γιατί ο οδηγός του απορριμματοφόρου εξαφανίστηκε; 

Ο κατάλογος των περιοχών ανά την Πελοπόννησο, που έχουν βρεθεί απορρίμματα της Καλαμάτας, όλο και μεγαλώνει. Μεγαλόπολη, δάσος της Φολόης, Θουρία, τώρα και στο Πλατύ, αύριο άραγε πού αλλού;

Η δημοτική αρχή να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη πρακτική παρέμβασης/επέμβασης στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Καλούμε όλους τους πολίτες να μην δείχνουν πλέον καμία ανοχή και να καταγγέλλουν αυτά τα φαινόμενα που σε καμιά περίπτωση δεν ταιριάζουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

 

Κατά τα άλλα διεκδικούμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021. Καλή μας επιτυχία.