Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 19:41

Δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου

Δεν ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για το 2015, και η αναβολή που αποφασίστηκε για μετά τις εκλογές της Κυριακής έχει σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις και με το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών.


Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Φορέα δεν ψήφισε την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό του 2015, προχθές το βράδυ στην Τρίπολη: Το θέμα αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές, ώστε να έχει πρώτα ψηφιστεί ο απολογισμός του 2014 και να υπάρξει διαφορετική εισήγηση, με συρρίκνωση των δαπανών και με εκτίμηση της πολιτικής κατάστασης και των κατευθύνσεων στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, οι θέσεις που κατατέθηκαν από το δήμο στην Ε.Ε. και στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου είναι: 
«Για το 2015 ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών προτείνεται να γίνει ως εξής: α) Ποσό σταθερής ετήσιας εισφοράς για όλους τους δήμους στο ύψος των 2.000 ευρώ (σύνολο 52.000 ευρώ). β) Ποσό ετήσιας εισφοράς ανά τόνο 0,20 ευρώ, και ανάλογα με τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που αντιστοιχούν σε κάθε δήμο, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων υπολειμμάτων τους από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). γ) Κάθε δήμος ή ομάδα δήμων που κάνουν διαχείριση, μετά από σχετική εκχώρηση της αρμοδιότητας από τον ΦΟΔΣΑ, να καλύπτουν - πληρώνουν τα έξοδα διαχείρισης. δ) Κάθε δήμος ή ομάδα δήμων πρέπει να καταβάλουν στο ΦΟΔΣΑ ενδεχόμενες οφειλές τους προς ΕΣΔΙΣΑ, με ρύθμιση που αποφασίζει η Εκτελεστική Επιτροπή. ε) Κάθε δήμος ή ομάδα δήμων να επιβαρύνονται με τα έξοδα μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους που έχουν προσλάβει, εκτός κι αν παρέχουν έργο στο ΦΟΔΣΑ για το σύνολο των δήμων. ζ) Προβλέπεται επιβράβευση δήμων που διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα απορρίμματα με μείωση των εισφορών, μέχρι το 50% με απόφαση της Ε.Ε. η) Σε δήμους που λειτουργούν ΚΔΑΥ καταβάλλεται απευθείας από τους εξυπηρετούμενους δήμους τέλος 0,20 ευρώ ανά τόνο. θ) Παρέχεται η δυνατότητα για έκτακτη εισφορά των δήμων-μελών, στις περιπτώσεις που αυτό κριθεί από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ αναγκαίο και πάντα για επενδυτικούς σκοπούς».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο δήμαρχος Καλαμάτας τάχθηκε από την αρχή της συνεδρίασης υπέρ της αναβολής της συζήτησης του προϋπολογισμού».