Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 19:42

“Ναι” στην Ευρώπη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου - Αποχή μειοψηφιών

“Ναι” στην Ευρώπη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου - Αποχή μειοψηφιών

Υπέρ του "Ναι" στην Ευρώπη και το ευρώ, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τάχθηκε χθες η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του οργάνου.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης που τοποθετήθηκε υπέρ του "Ναι" στο δημοψήφισμα, είπε ότι «αυτή πρέπει να είναι η πολιτική μας επιλογή, όχι επειδή φοβόμαστε οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία, αλλά επειδή είμαστε αντίθετοι σε οποιονδήποτε εθνικό διχασμό».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας, που επέκρινε την κυβέρνηση, κάλεσε λαό να ακυρώσει τα μνημόνια και να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ.

Ο επικεφαλής της "Ανταρσίας για το Μωριά" Παναγιώτης Κάτσαρης παρατήρησε ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ενάντια σε όλα τα μνημόνια απ’ όπου κι αν προέρχονται. Το "Ναι" που ζητάτε, είναι για ένα νέο μνημόνιο».

Στη συνεδρίαση δε μετείχαν τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας ("Πελοπόννησος Πρώτα", "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία", 

"Πελοπόννησος Οικολογική"  που με κοινή τους δήλωση επέκριναν την Περιφερειακή Αρχή.

 

Απείχαν 3 παρατάξεις  της μειοψηφίας για το δημοψήφισμα

Τους λόγους για τους οποίους η μείζων μειοψηφία και δύο συνδυασμοί της ελάσσονος απείχαν από την χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου -με αποκλειστικό θέμα το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής 5 Ιουλίου-, εξηγούν σε κοινή τους ανακοίνωση οι παρατάξεις «Πελοπόννησος Πρώτα», «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» και «Πελοπόννησος Οικολογική».

Αφού αναφέρουν ότι μόλις χθες στη 1 το μεσημέρι τους γνωστοποιήθηκε η πρόσκληση για τη συνεδρίαση στις 5 χθες το απόγευμα, προσθέτουν ότι ζήτησαν αναβολή της για σήμερα Πέμπτη και χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη και προσχηματική τη συγκεκριμένη ενέργεια της διοίκησης της Περιφέρειας, για τους εξής λόγους:

Η παράταξη του κ. Τατούλη αρνήθηκε τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ. τη Δευτέρα  29/6, παρ’ ότι αυτό τέθηκε. Στη χθεσινή  συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο κ. Τατούλης τοποθετήθηκε ζητώντας από τον πρωθυπουργό να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, κάτι το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, για να μη χρεωθεί η κυβέρνηση τη διακοπή των συνομιλιών.

 

(…) Τα ζητήματα της δημοκρατίας, της λαϊκής ετυμηγορίας, της αξιοπρέπειας και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη, πιστεύουμε ότι απαιτούν, από όλους, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η παράταξη του κ. Τατούλη  επέλεξε να αντικαταστήσει και να υποβαθμίσει τον ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο, που απαιτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο με προειλημμένες αποφάσεις που έχουν παρθεί σε "άλλα" κέντρα».