Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 20:22

Ψήφισμα κατά της υποβάθμισης του ΤΕΙ στη Σπάρτη

Ψήφισμα κατά της υποβάθμισης του ΤΕΙ στη Σπάρτη

Για την κατάργηση - υποβάθμιση των εργαστηριακών μαθημάτων του ΤΕΙ Σπάρτης διαμαρτύρεται με ανοικτή επιστολή της - ψήφισμα η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, διότι κάτι τέτοιο «θα οδηγήσει στην ουσιαστική ακαδημαϊκή του αποδυνάμωση και θα το καταστήσει μη ανταγωνιστικό» όπως εξηγεί.

Η επιστολή επίσης αναφέρει πως πρόσφατα έγινε ευρεία σύσκεψη αρχών και φορέων της Λακωνίας, προκειμένου να αξιολογήσουν τις πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου προγράμματος μαθημάτων, το οποίο θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Συγκεκριμένα, συντελείται μεγάλης κλίμακας αντικατάσταση των ωρών εργαστηριακής άσκησης των σπουδαστών με μία μορφή εκπαίδευσης, που καλείται "Ασκηση πράξης" η οποία δεν απαιτεί εργαστηριακό εξοπλισμό (μπορεί να γίνει σε μία μεγάλη αίθουσα θεωρίας μόνο με πίνακα) και μάλιστα χωρίς υποχρεωτική φυσική παρουσία των σπουδαστών. Η μείωση των εργαστηριακών ωρών σε σχέση με το προηγούμενο (τρέχον) Π.Σ., κυμαίνεται μεταξύ 33,3% - 100%, ανά εξάμηνο και κατά μέσο όρο υπερβαίνει το 73% (επί του συνόλου των προσφερόμενων εργαστηριακών ωρών). «Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να βάλλει κατευθείαν στην ταυτότητα και στην ποιότητα των σπουδών στο τμήμα. Είναι δε αξιοσημείωτο, ότι σε κανένα από τα υπόλοιπα 10 ομότιτλα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. ανά την Ελλάδα, δεν σημειώθηκε παρόμοια αντικατάσταση εργαστηρίων. Μία άλλη διάσταση του ζητήματος, είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις. Η δραστική μείωση της υποχρεωτικής παρουσίας των σπουδαστών στους χώρους του τμήματος, οδηγεί σε μία νέα εικόνα: ερημωμένο ΤΕΙ, ερημωμένη από φοιτητές πόλη, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην αγορά στέγης, εστίασης, διασκέδασης και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Ηδη με την πρόσφατη παύση λειτουργίας του κυλικείου του τμήματος, η παραπάνω εικόνα έχει αρχίσει να σχηματίζεται, μετατρέποντας το τμήμα σε έναν αφιλόξενο για τους σπουδαστές χώρο» εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης.

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Οι θεσμικοί φορείς και η κοινωνία της Λακωνίας μπορούν και θέλουν να στηρίξουν και να αναπτύξουν τη λειτουργία της υφιστάμενης Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, διατηρώντας τον τεχνολογικό χαρακτήρα και την ακαδημαϊκή της ταυτότητα, αλλά και υποστηρίζοντας την επέκτασή της, με νέα τμήματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Η Λακωνία καλλιεργεί, δύναται και οραματίζεται την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο και για την κοινωνία της και δεν συμμερίζεται ούτε και υιοθετεί μεμονωμένες, ευκαιριακές και καιροσκοπικές μεθοδεύσεις περί του αντιθέτου, απ’ όπου και αν προέρχονται αυτές».