Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015 16:57

Στο Περιφερειακό σήμερα η μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλό Νερό - Τσακώνα

Στο Περιφερειακό σήμερα η μελέτη για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλό Νερό - Τσακώνα

Για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που αφορά τις εργασίες κανονικοποίησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Καλό Νερό - Καλαμάτα, πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα προτεινόμενα έργα είναι:  Μετατροπή της μετρικής μονής σιδηροδρομικής γραμμής σε κανονική εύρους 1.435 μέτρων με προδιαγραφές ηλεκτροκίνησης. Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής στις περιοχές, όπου εφαρμόζονται μικρές ακτίνες καμπυλότητας και νέες χαράξεις σε Καλό Νερό - Κοπανάκι και Μελιγαλά - Βαλύρα. Επανασχεδιασμός των υφιστάμενων τεχνικών (γέφυρες - οχετοί) ως προς την υδραυλική τους επάρκεια και την εκ νέου, όπου απαιτείται, ανακατασκευή τους. Αλλαγές σε υφιστάμενους σιδηροδρομικούς σταθμούς και σιδηροδρομικές στάσεις και επαναπροσδιορισμός στα μήκη των αποβαθρών. Αποκατάσταση του υφιστάμενου κάθετου και παράπλευρου οδικού δικτύου στις αλλαγές που υφίσταται λόγω των εργασιών κανονικοποίησης - αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής. Κατασκευή νέων ανισοπεδοποιήσεων στα τμήματα των νέων χαράξεων και πιο συγκεκριμένα στα τμήματα Καλό Νερό - Κοπανάκι και Μελιγαλάς - Βαλύρα. Εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης με σύστημα ελέγχου συρμών ETCS (European Train Control System) - Level 1 και τηλεπικοινωνιών.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι «στόχος των προτεινόμενων έργων είναι να αυξηθεί η ταχύτητα μελέτης της σιδηροδρομικής γραμμής έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρόνου της συνολικής διαδρομής με ταυτόχρονη βελτίωση της ασφάλειας και της άνεσης των επιβατών. Με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής η Δυτική Πελοπόννησος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό άξονα κανονικού εύρους γραμμής, ο οποίος θα διευκολύνει την κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων».

Γ.Σ.