Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015 08:39

Κατά εθνικού πάρκου στον Κυπαρισσιακό το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Κατά εθνικού πάρκου στον Κυπαρισσιακό το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Κατά της δημιουργίας εθνικού πάρκου για τη χελώνα καρέτα - καρέτα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τάσσεται η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου, ταυτιζόμενη με τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας.

Στη συζήτηση του θέματος της αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης - προστασίας του φυσικού κεφαλαίου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία του δημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, το Συμβούλιο, μετά την πρόταση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, αποφάσισε ότι: «Πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι σε θέματα χωροταξίας και προστασίας του περιβάλλοντος με ιδιαίτερο αναπτυξιακό ενδιαφέρον πρέπει να έχει αυτή την ευθύνη, αφού στην ευθύνη της βρίσκεται ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης είναι απαραίτητη η συμμετοχή και ο πρώτος ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δημοτικής Αρχής. Συντασσόμαστε με την άποψη της Δημοτικής Αρχής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου, γιατί δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της περιοχής

Ο κ. Τατούλης ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος «να σεβαστεί τη θεσμική ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και του Δήμου Τριφυλίας και να μην αποφασίσει ερήμην τους για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο».

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, τρία είναι τα βασικά ζητήματα σε σχέση με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. «Πρώτον, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παρεμβαίνει στην παγιωμένη νομική διαδικασία και υποδεικνύει στα συναρμόδια υπουργεία που υποβάλλουν το Προεδρικό Διάταγμα τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε αυτό να είναι σύννομο με το Σύνταγμα και με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία. Δεύτερον, γιατί δεν γίνεται αντιληπτή η αγωνία της δημοτικής αρχής, η οποία ευθαρσώς εκφράζει τις απόψεις της για τις απαραίτητες διορθώσεις και ζητά το αυτονόητο, να είναι συνομιλητής με το ΥΠΑΠΕΝ, ώστε να ενσωματωθούν οι προτάσεις και σκέψεις της; Τρίτον, πώς θεωρούν στο ΥΠΑΠΕΝ πως συσχετίζεται το γεγονός ότι αν προχωρήσει η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος θα σταματήσει η διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Δε γνωρίζει ο κ. αναπληρωτής υπουργός ότι χωρίς τη σύσταση φορέα διαχείρισης δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει διαδικασία ανάκλησης της προσφυγής;».

Σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς παρατηρεί ότι «ο επικείμενος χαρακτηρισμός ως Εθνικό Πάρκο, δηλαδή η απαγόρευση οποιασδήποτε οικονομικής ή άλλης εκμετάλλευσης, μιας σημαντικά μεγάλης σε έκταση περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, θα προκαλέσει αδιαμφισβήτητα τεράστιο οικονομικό και αναπτυξιακό πλήγμα και μάλιστα εν μέσω της δυσκολότερων οικονομικών συνθηκών που διανύει η χώρα μας».

Αναφέρει, ακόμα, ότι «μου φαίνεται αδιανόητο, στην Ελλάδα του 2015, να μην είμαστε ικανοί να ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο συνύπαρξης ανθρώπων και χελωνών, το οποίο δεν θα καταδικάζει μια ολόκληρη περιοχή στην παρακμή μέσω του οικονομικού αποκλεισμού της. Στην ουσία κάποιοι, από τον φόβο και μόνο μιας πιθανής επιχειρηματικής ασυδοσίας, κατέφυγαν στην επιβολή ενός είδους περιβαλλοντικού φασισμού.

Τη λέξη ανάπτυξη όμως, δεν φτάνει να την ψελλίζουμε μόνο όταν "στριμωχνόμαστε" από τις εξελίξεις, όπως πολλοί κάνουν το τελευταίο διάστημα. Πρέπει να την πιστεύουμε και να το αποδεικνύουμε στην πράξη. Και όσο έχουν το δικαίωμα όλοι αυτοί να υπερασπίζονται τις θέσεις τους ενάντια στην επενδυτική πρωτοβουλία, τόσο κι εμείς θα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας, να πιστεύουμε στην ανάπτυξη μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας, μεταξύ άλλων, παρατήρησε: «Φαίνεται ότι τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου είναι φιλέτα για τους   εφοπλιστές και τους καπιταλιστικούς ομίλους, που έχουν συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο από το μόχθο του λαού, τους επιδοτείτε κυβέρνηση και Ε.Ε. με ζεστό χρήμα και ψάχνουν έξοδο για κερδοφορία. Ετσι  άλλος ένας  εφοπλιστής, σε περίοδο βαθιάς κρίσης που βογγάει η εργατική λαϊκή οικογένεια, επεκτείνει τη δραστηριότητά  του στον τουρισμό για υψηλά βαλάντια. Η πλειοψηφία και η διοίκηση της Περιφέρειας πιέζετε την κυβέρνηση πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά να ολοκληρώσει για το κεφάλαιο τη βρώμικη δουλειά που δε μπορούσαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενοι».