Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 19:18

Ερώτηση Γόντικα για τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ

Ερώτηση Γόντικα για τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ

"Τι επαναδιαπραγμάτευση γίνεται για την διαχείριση των απορριμμάτων και με ποια ανταλλάγματα;", ρωτάει με επερώτησή του τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Νίκος Γόντικας.

Αφού αναφέρεται στη διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης και τις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, παρατηρεί: «Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υπογράψει τη σύμβαση ΣΔΙΤ για την παράδοση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ψάχνει φόρμουλα για να το σερβίρει, να γίνει πιο εύπεπτο, μιας και είχε σε όλα τα επίπεδα σηκώσει ψηλά τον πήχη της αντιπαράθεσης με τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αντίστοιχα και εσείς κ. περιφερειάρχα με σταθερότητα στην ίδια γραμμή 4 χρόνια, τώρα πιέζετε να υπογραφεί σύμβαση, βάζετε πρόστιμα στους δήμους για να συμβιβαστούν, κρατάτε το χαρτί της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και περιμένετε στη γωνία».

Ο Ν. Γόντικας ρωτάει τον Π. Τατούλη: «1) Για ένα έργο που την ευθύνη έχει η Περιφέρεια, που κάνατε εσείς όπως λέτε σκληρές διαπραγματεύσεις μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου, που η υπόθεση είναι στο και πέντε για να πέσουν οι υπογραφές, τι επαναδιαπραγματεύσεις και με ποια ανταλλάγματα γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του ανάδοχου του έργου και των εμπλεκόμενων τραπεζών; 2) Τι θα γίνει με το έργο αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ: Εχει συμβασιοποιηθεί, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες και έχει λήξει η περίοδος χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ. Οσα πρόστιμα και να βάζετε στους δήμους που μετακυλύονται στους δημότες, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ανοιχτές χωματερές. Με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των δήμων συντηρούνται παλιές, και δημιουργούνται νέες ανοιχτές χωματερές. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου, καμίας αρχής για αυτά τα εγκλήματα; 3) Πάλι με δηλώσεις του οικολόγου αναπληρωτή υπουργού θα αδειοδοτούνταν το έργο "προσωρινή ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων" στο Δήμο Τρίπολης. Η σημερινή κυβέρνηση διέθεσε 11 εκατ. ευρώ, με υπογραφή στις 5/2/ 2015 του τότε υπουργού Εσωτερικών για 14 τέτοια έργα στην Πελοπόννησο, που θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ. Πού βρίσκεται η πορεία υλοποίησής τους;».