Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 20:44

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Ηλ. Ανδρικόπουλος

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Ηλ. Ανδρικόπουλος

Σε παραίτηση από πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου οδηγήθηκε ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Ηλίας Ανδρικόπουλος, μετά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε -για μία ακόμα φορά- στην προχθεσινή άκαρπη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και την ανυπαρξία προτάσεων από τους περισσότερους δημάρχους.

 

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ (ο οποίος και πέρυσι τον Φεβρουάριο δήλωνε ότι προτίθετο να παραιτηθεί, αλλά τελικά παρέμεινε στη θέση του), γνωστοποίησε την απόφασή του νωρίς χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ηλ. Ανδρικόπουλος επέλεξε τον τρόπο αυτό ως έσχατο μέσο πίεσης από την πλευρά του προς τους συναδέλφους του δημάρχους, προκειμένου να παρουσιάσουν μια κοινή στάση απέναντι στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

ΝΙΚΑΣ: ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν συμφέρουν να στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο εκτιμά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μετά την χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα συνεδρίαση του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου, την περασμένη Τρίτη 9 του μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο δήμαρχος μετέφερε την πιο πάνω εκτίμηση στη συνάντηση του ΦοΔΣΑ, σημειώνοντας ότι μεταξύ του διαγωνισμού της Περιφέρειας και της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος, “για τους δήμους ένας δρόμος υπάρχει: ας στηρίξουν την προσπάθεια η οποία γίνεται από πλευράς κυβέρνησης για τροποποίηση του διαγωνισμού. Μάλιστα, η προσπάθεια από πλευράς δήμων πρέπει να είναι στην κατεύθυνση περαιτέρω βελτιώσεων, ιδιαίτερα στο ζήτημα της τιμής, η οποία πρέπει να είναι σαφώς μικρότερη, διότι η υπάρχουσα τιμή δεν μπορεί να περάσει από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο”.

Μάλιστα, ο Π. Νίκας, συνεχίζει η ανακοίνωση, παίρνει τη θέση αυτή παρά το γεγονός ότι η Μεσσηνία, με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, «βρίσκεται σε δυσκολότερη θέση σε σχέση με τους άλλους νομούς, διότι με αυτή καταργείται η εγκατάσταση στην Καλλιρρόη. Αυτό σημαίνει ότι τα σκουπίδια της Μεσσηνίας πρέπει να μεταφέρονται -και βεβαίως υπάρχει σκληρή αντίδραση και από την Παλιόχουνη και από τον Δήμο Ευρώτα».

Ωστόσο, η στάση του δημάρχου Καλαμάτας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, προκύπτει από την εκτίμησή του ότι «η σύνταξη του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου από τον Φορέα να καθυστερήσει σημαντικά, διότι πολλοί δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να παραδώσουν σύντομα το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης. Οι δήμαρχοι δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση, αφού μόνο 5 δήμοι από τους 26 έχουν κάνει βήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ τα πρόστιμα επικρέμονται. Αν επιβληθούν πρόστιμα στους δήμους, προφανώς δεν πρέπει να πληρώσουν εκείνοι, οι οποίοι προσπαθούν με την προσωρινή διαχείριση», όπως η Καλαμάτα, παρατήρησε ο Π. Νίκας.