Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010 19:51

Η ΠΟΤΑ μπορεί να προχωρήσει μόνο με τις προϋποθέσεις του ΣτΕ, δηλώνουν Πετράκος - Πατσαρίνος

Γράφτηκε από την

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Θανάσης Πετράκος και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νίκος Πατσαρίνος για την πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική συγκεκριμένες διατάξεις του νομοθετήματος για την ΠΟΤΑ έκαναν την εξής δήλωση:
Η απόφαση του Σ.τ.Ε. η οποία κρίνει ως αντισυνταγματική την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 17,5 στρεμμάτων καθώς και την δυνατότητα να χαρακτηριστεί ΠΟΤΑ μια περιοχή εκτός σχεδίου χωρίς να προηγηθεί συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός δικαιώνει τις θέσεις που είχαμε διατυπώσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας όταν συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της εν λόγο επένδυσης:
Ότι ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ο καθορισμός των χρήσεων  γης και η συνολική μελέτη για την «φέρουσα ικανότητα» μιας περιοχής και φυσικά  συνολική μελέτη για την οικολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η θεσμική προστασία του αιγιαλού αποτελούν ουσιώδεις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε επένδυση.
Είναι αντισυνταγματική η αναγκαστική απαλλοτρίωση για ιδιωτικά συμφέροντα
Είναι απαράδεκτο να καθυστέρει τόσο πολύ  έγκριση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών Natura και ιδιαίτερα για ευαίσθητες περιοχές
Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε ότι: Η σημαντικότατη αυτή απόφαση του Σ.τ.Ε. τορπιλίζει έμμεσα το απείρως χειρότερο νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις (fast track) και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να «πέσει» το κατάφωρα αυτό αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.
Τέλος μετά τις εξελίξεις αυτές τονίζουμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ΠΟΤΑ πολύ, χωρίς να προηγηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες και προϋποθέσεις που επιβάλει η απόφαση του Σ.τ.Ε. το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο θύλακα που υπερασπίζει το σύνταγμα και την νομιμότητα προκειμένου να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.
NEWSLETTER