Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 14:38

ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: Δεν τους ανήκει το μέλλον των παιδιών μας

Γράφτηκε από την

ΞΕΚΙΝΗΣΕ η χειρότερη σχολική χρονιά όλης της μεταπολεμικής περιόδου, όπως κυνικά δηλώνουν οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι, το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και η Κυβέρνηση.Tο κουδούνι του αγιασμού κτύπησε για σχολεία με άδεια ταμεία, με εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικού προσωπικού και χωρίς βιβλία, για πρώτη φορά από το 1946.
Οι υποκριτικές δηλώσεις αγανάκτησης της κας Διαμαντοπούλου και οι προσπάθειες των κυβερνητικών στελεχών για μετακύλιση των ευθυνών σε άλλους θεσμούς και πρόσωπα, αδυνατούν να καλύψουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για τους μαθητές της χώρας. Μιας κυβέρνησης που επέτρεψε, με απόλυτη γνώση της, εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο, να φτάσει στο απροχώρητο η υπόθεση των σχολικών βιβλίων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο σχεδιασμός των περικοπών των δημοσίων δαπανών, της κατάργησης δημόσιων οργανισμών και της διευκόλυνσης των κάθε λογής κερδοσκόπων στο πλαίσιο της απόλυτης πειθάρχησης στο Μνημόνιο
Το νέο <σχολείο> και η νέα <ψηφιακή τάξη> είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα της Κυβέρνησης του μνημονίου της ντροπής.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε σχολικά βιβλία με την έναρξη των μαθημάτων θα υποχρεώσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν λύση σε μεταχειρισμένα βιβλία ή φωτοτυπίες, που σημαίνει υποβάθμιση της διδασκαλίας.
Οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει και τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων στις πλάτες των γονέων.
Περιορίζονται ή καταργούνται σημαντικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και λειτουργίες (ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, μέτρα στήριξης παιδιών μεταναστών, με ειδικές ανάγκες κ.λπ.,  , κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μουσικά / καλλιτεχνικά / αθλητικά σχολεία, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.).
Γενικεύονται τα πολυάριθμα τμήματα που ως γνωστόν περιορίζουν τις γνωστικές δυνατότητες των παιδιών αλλά και περιορίζουν την εργασία των εκπαιδευτικών,  και συγχρόνως δημιουργούνται μεγάλα απρόσωπα σχολεία που θα συντελούν στην όξυνση των φαινομένων παραβατικότητας και βίας.
Συναφές με τα παραπάνω είναι το ζήτημα της καθημερινής μετακίνησης των μαθητών σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να φοιτούν ανελλιπώς στο σχολείο. Γι’ αυτό και οι έρευνες δείχνουν ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες παρεμποδίζεται η τακτική φοίτηση, δημιουργούνται κενά στη μόρφωση και τελικά ενισχύονται φαινόμενα όπως ο λειτουργικός αναλφαβητισμός, η σχολική αποτυχία και η εγκατάλειψη του σχολείου (μαθητική διαρροή). Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι για την καθημερινή μετακίνηση των παιδιών. Το αποτέλεσμα θα είναι να επιβαρυνθούν οι γονείς με ένα επιπλέον έξοδο.
Το κλείσιμο των σχολικών μονάδων ιδίως στην ύπαιθρο, θα δυσχεράνει την πρόσβαση των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο, θα ενισχύσει το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής,  θα αυξήσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων και θα συντείνει στην αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης, που σημαίνει ταυτόχρονα ενίσχυση της εγκατάλειψης και ερήμωσης της υπαίθρου. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων της Δημητσάνας, αλλά και όλων πολιτών της υπαίθρου που αγωνίζονται για να μην κλείσουν τα σχολεία στο τόπο τους.
Σήμερα, η κυβέρνηση ξεπουλάει τη χώρα και με το μνημόνιο στην Παιδεία ξεπουλάει και το μέλλον της. Όμως, το μέλλον αυτό δεν της ανήκει. Ανήκει στο λαό αυτής της χώρας, στους εργαζόμενους και στη νεολαία του, που δοκιμάζονται αφόρητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί εδώ και τώρα στη συγκρότηση Μετώπου Παιδείας όλων των βαθμίδων:
- Για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Παιδεία και της κυβέρνησης που την στηρίζει.
- Για μια ποιοτική Δημόσια, Δημοκρατική και Δωρεάν Παιδεία για όλους.


ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας


NEWSLETTER