Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011 21:28

Ο δήμαρχος Λάρισας Κων. Τζανακούλης υποψήφιος της ΝΔ στην ΚΕΔΕ

Γράφτηκε από τον

Στη μάχη των εκλογών της νεοσύστατης Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διαδόχου σχήματος της ΚΕΔΚΕ, ρίχνεται η Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ) -από το χώρο της ΝΔ- με επικεφαλής το δήμαρχο Λαρισαίων και απερχόμενο αντιπρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Κωνσταντίνο Τζανακούλη. Χθες μάλιστα, παράλληλα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, δόθηκε στη δημοσιότητα και η ιδρυτική διακήρυξη αρχών της ΑΔΑΚ. Ακολουθούν αποσπάσματα από τη διακήρυξη:
“Σήμερα σ’ αυτή την δύσκολη ελληνική και διεθνή οικονομική συγκυρία όπου τα πάντα είναι ρευστά, η τοπική αυτοδιοίκηση. καλείται να παίξει καταλυτικό ρόλο, γι’ αυτό δεν μπορεί να μείνει ούτε ουδέτερη ούτε άπραγη. Σ' αυτό το κλίμα της γενικής αμφισβήτησης των πάντων η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να επιτρέψει την ισοπέδωση και καταρράκωσή της. Είναι ο θεσμός που πάντα βρέθηκε πιο κοντά στον πολίτη, είναι ο θεσμός που οι πολίτες τον εμπιστεύονται και από τον οποίο περιμένουν πολλά. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Οι δυσκολίες πολλές και μεγάλες και για την Τ.Α. Οι άνθρωποι που την υπηρετούν καλούνται να τις ξεπεράσουν αγωνιζόμενοι σκληρά, μεθοδικά και πολλές φορές με αυταπάρνηση.
Οι δυσκολίες γίνονται ακόμα μεγαλύτερες αφού η κεντρική εξουσία δε φαίνεται να είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ούτε οικονομικά ούτε θεσμικά. Εδώ και 2 χρόνια περίπου, η Τ.Α. βιώνει μία πολύ δύσκολη συγκυρία, οι χρηματοδοτήσεις θεσμοθετημένες και μη, που τα προηγούμενα χρόνια κατακτήθηκαν με αγώνες και πολλή δουλειά, έχουν ελαχιστοποιηθεί ή περικοπεί με αποτέλεσμα έργα να έχουν σταματήσει ή να μην έχουν αρχίσει. Η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται με καθυστέρηση σε πολλούς ΟΤΑ, η δε εξόφληση προμηθευτών, εργολάβων κλπ μεταφέρεται στο απώτερο μέλλον. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθούν η διακοπή του προγράμματος «Θησέας», η μη πλήρης απόδοση των νομοθετημένων παρακρατηθέντων, η κατά 50% περικοπή της ΣΑΤΑ ΟΤΑ και σχολείων, η καθυστερημένη απόδοση των ΚΑΠ (χωρίς καμία ΚΥΑ), η καθυστέρηση των έργων του ΕΣΠΑ, η άγνωστη έναρξη του πολυσυζητημένου προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ. Καμία σύγκριση δε μπορεί να γίνει με τους πόρους που είχε η Τ.Α. τα έτη 2008 και ιδιαίτερα το 2009.
Οι δημοτικές αρχές βρίσκονται σε απόγνωση αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές τους υποχρεώσεις. Και αυτό αντανακλά στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία που στηρίζεται αρκετά στα έργα και τις προμήθειες των δήμων.
Ολη αυτή η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη αφού ο πολυδιαφημισμένος νόμος 3852 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» μόνο προβλήματα ήρθε να προσθέσει. Σύσσωμη η Τ.Α., σχεδόν ομόφωνα εδώ και 10 χρόνια περίπου, αγωνιζόταν για τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση και είχε διατυπώσει τις απόψεις της και τις προτάσεις της, αποτέλεσμα αποφάσεων συνεδρίων και μελετών. Δυστυχώς αυτές ελάχιστα αξιοποιήθηκαν, αφού αυτό το «μόρφωμα» δεν έχει καμία σχέση με τις ελπίδες και τις προσδοκίες όχι μόνο των ανθρώπων της Τ.Α. αλλά και όλων των πολιτών που περίμεναν έναν διαφορετικό διοικητικό χάρτη και όχι δήμους-τέρατα αποτέλεσμα εμμονών και κομματικών εμπαθειών. Που περίμεναν ένα σύστημα αποκεντρωμένο, ευέλικτο με λιγότερο «εναγκαλισμό» από την κεντρική εξουσία αλλά και λιγότερο δαπανηρό, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των πολιτών.
Σήμερα, μετά από 8 μήνες πλήρους σχεδόν εφαρμογής του «Καλλικράτη» σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, οι αστοχίες είναι ορατές και οι δήμαρχοι όπως και οι 13 περιφερειάρχες βρίσκονται σε πολύ μεγάλο προβληματισμό. Αυτό βέβαια έγινε αντιληπτό από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν και τροποποιούν άρθρα του «Καλλικράτη», ακόμα και πολλά απ’ αυτά που δεν πρόλαβαν ή δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστούν.
Και μέσα σ’ όλο αυτό το ζοφερό κλίμα ήρθε μετά από 10 μήνες καθυστέρηση, το Π.Δ. 75 για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική Ενωση Δήμων, που φέρνει ένα καλπονοθευτικό σύστημα εκλογών ελάχιστα δημοκρατικό και αντιπροσωπευτικό, ένα Π.Δ. που συνοδεύτηκε από μία ερμηνευτική εγκύκλιο που μόνο στόχο είχε να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών της ΚΕΔΕ αλλάζοντας δεδομένα δεκαετιών”.
Η ιδρυτική διακήρυξη της ΑΔΑΚ καταλήγει σε κάλεσμα: “Καλούμε όλους τους ανθρώπους της Τ.Α. που έχουν τις ίδιες απόψεις με μας, τις ίδιες ελπίδες και προσδοκίες, τα ίδια πιστεύω για την Τ.Α., να συνταχθούν μαζί μας για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτή την άσχημη κατάσταση αλλά και την εικόνα αυτού του θεσμού μέσα από τις διοικήσεις των ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ” .