Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 20:42

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια από την "Ανταρσία στο Μωριά"

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια από την "Ανταρσία στο Μωριά"

Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τους πολίτες της Πελοποννήσου η περιφερειακή παράταξη "Ανταρσία στο Μωριά", αύριο στις 4 μ.μ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη, όπου θα συζητηθεί η στρατηγική μελέτη (ΣΜΠΕ) του νέου ΠΕΣΔΑ. Σύμφωνα με την παράταξη, μαζί με την ψήφιση της μελέτης ανοίγει και ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, για την παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Η εν λόγω περιφερειακή παράταξη είναι ενάντια στην υπογραφή σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ, καθώς θεωρεί πως «για τα επόμενα 28 χρόνια η Πελοπόννησος θα μετατραπεί σε μια απέραντη χωματερή, όπου τεράστιοι όγκοι σύμμικτων σκουπιδιών θα θάβονται σε φαραωνικές μονάδες που θα μολύνουν μεγάλες εκτάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων». Και καταγγέλλει την περιφερειακή αρχή ότι «σήμερα θέλει να το παίξει "σωτήρας", αλλά εκπροσωπεί στην πραγματικότητα τα συμφέροντα της εταιρείας». Επιπρόσθετα κατηγορεί την περιφερειακή αρχή ότι «δεν αποκαθιστά τις υπάρχουσες χωματερές, αντίθετα εκβιάζει τους δήμους με πρόστιμα που μεταφέρονται στις πλάτες των κατοίκων», όπως και την κυβέρνηση γιατί «αφού μοίρασε τσάμπα υποσχέσεις ότι θα μπλόκαρε τη ΣΔΙΤ υπέρ ενός συστήματος αποκεντρωμένης φιλικής στο περιβάλλον διαχείρισης, έρχεται να βάλει την υπογραφή της στο περιβαλλοντικό έγκλημα επικαλούμενη ανύπαρκτες μικροβελτιώσεις».

 Η "Ανταρσία στο Μωριά" πιστεύει ότι «το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνολική σύγκρουση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυρίαρχης τάξης και της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά και άλλα κόστη της διαχείρισης των απορριμμάτων στη λαϊκή πλειοψηφία». Γι' αυτό και καλεί «το λαό της Πελοποννήσου στις επάλξεις να μην επιτρέψει να συντελεστεί με κανένα τρόπο το επερχόμενο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα. Είναι ώρα να σηκώσουμε κεφάλι, να στήσουμε πυρήνες αντίστασης σε κάθε πόλη και χωριό για να υπερασπιστούμε τη γη, το περιβάλλον και το δικαίωμά μας να ζούμε στον τόπο μας χωρίς σκουπίδια και μόλυνση, για  να μην ζήσουμε την κοινωνική καταστροφή που αυτή θα επιφέρει».