Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 17:14

Φουντώνει η αντιπαράθεση για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Νέδοντα

 

Φουντώνει η συζήτηση, η αντιπαράθεση και η αντίδραση για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Περιοχή Προστασίας του Νέδοντα, δίπλα στην περιοχή Νatura, που έχει προγραμματίσει η δημοτική αρχή Καλαμάτας.

Στη δημιουργία του αντιδρούν η μείζων μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και κάτοικοι της περιοχής τονίζοντας ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), το οποίο ψήφισε η παράταξη Νίκα, απαγορεύει τη λειτουργία σταθμού για τα σκουπίδια δίπλα στο Νέδοντα. Το ΓΠΣ που είναι νόμος του κράτους προβλέπει μεταξύ άλλων για το Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέδοντα, στο οποίο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σκοπεύει να λειτουργήσει σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών: 

«• Στο χώρο αυτό απαγορεύεται η εναπόθεση γαιών, μπάζων, η αμμοληψία, καθώς και κάθε ενέργεια που τροποποιεί τους φυσικούς μετασχηματισμούς εντός της κοίτης του ποταμού.

• Απαγορεύεται η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου πλην δημόσιων έργων που αφορούν την ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων ή αναγκαία έργα (γέφυρες, πεζογέφυρες, κ.λπ.).

• Δεν επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίων ή η τεχνητή κατασκευή αναβαθμού, τοίχου αντιστήριξης ή οποιαδήποτε αναδιαμόρφωση του φυσικού εδάφους, πλην μονοπατιών και χωματόδρομων που εξυπηρετούν την περιοχή.

• Νομίμως υφιστάμενες εγκαταστάσεις εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τη μετεγκατάστασή τους, χωρίς να είναι δυνατή η επέκτασή τους, εκσυγχρονισμός ή αλλαγή χρήσης».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης εκφράζει την αντίδρασή του για την επιλογή της κοιλάδας του Νέδοντα, προτείνει εκεί τη δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου αναψυχής και ζητεί συνολικό σχεδιασμό με βάση το ΓΠΣ και τις ανάγκες του δήμου, για τη χωροθέτηση των σταθμών μεταφόρτωσης.

Κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στο σταθμό μεταφόρτωσης, συγκεντρώνοντας υπογραφές, έχουν προσφύγει εγγράφως στον υπουργό Περιβάλλοντος και έχουν ζητήσει την παρέμβασή του.

Στην… άλλη όχθη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, σε χθεσινή δήλωσή του, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση και ανακοινώνει πως θα γίνουν 2 ή και 3 συνολικά τέτοιοι σταθμοί -υπονοώντας ότι ο ένας θα είναι στη ΜΟΛΑΚ- και αρκετά "πράσινα σημεία" μέσα στην πόλη.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΑ 

Αναλυτικά, σε χθεσινή του δήλωση, ο δήμαρχος Π. Νίκας ανέφερε ότι «στην πόλη μας πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον δύο ή και τρεις σταθμούς μεταφόρτωσης και θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης» και πρόσθεσε: «Οι σταθμοί μεταφόρτωσης γίνονται μέσα στις πόλεις, διαφορετικά δεν έχουν καμία αξία. Στο Περιστέρι και στη Γλυφάδα, για παράδειγμα, είναι στο κέντρο της πόλης. Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα, Από την σκουπιδιάρα τα σκουπίδια, χωρίς να πέφτουν στο έδαφος, περνάνε στο πρες, μέσω μιας χοάνης. Αυτό διαρκεί ελάχιστα λεπτά και δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση». Ενημέρωσε ότι πέρα από τους 2 - 3 σταθμούς θα γίνουν και αρκετά "πράσινα σημεία" μέσα στην πόλη, ένα κεντρικό και αρκετά σημεία - δορυφόροι, σε μια κατεύθυνση ορθολογικής διαχείρισης. Διευκρίνισε ότι «οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα μας βοηθήσουν να έχουμε λιγότερο προσωπικό, θα καίμε λιγότερα καύσιμα, δεν θα ανεβοκατεβαίνουν και δεν θα κάνουν χιλιόμετρα τα απορριμματοφόρα και μ’ ένα φορτηγό που μπορεί να μεταφέρει 80 τόνους, θα μεταφέρουμε όλα μας τα σκουπίδια». Είπε πως «πρέπει να γίνει σταθμός και στην ανατολική περιοχή της πόλης και στη δυτική και στη βόρεια» κι εξήγησε: «Προφανώς τα σκουπίδια τα οποία υποδεχόμαστε από τις περιοχές των τέως Δήμων Αρφαρών και Θουρίας και της ανατολικής περιοχής Καλαμάτας, δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα στην πόλη, πρέπει να γίνει δυτικά άλλος σταθμός μεταφόρτωσης». Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να έχει εμπιστοσύνη και ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση, δεν πρόκειται να θιγεί καμία περιοχή μάλιστα ειδικής περιβαλλοντικής προστασίας».

 

Ο ΜΑΝ. ΜΑΚΑΡΗΣ 

Ο Μαν. Μάκαρης σημείωσε ότι «η επιλογή της χωροθέτησης του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, γιατί, όπως εξήγησε: «Είναι περιβαλλοντικά επιζήμια. Ως γνωστόν η περιοχή της κοιλάδας του Νέδοντα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες (γήπεδο "Λουκαρέας") και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. Αλλωστε η απόφαση του ΣτΕ 1242/2016 για το ΓΠΣ Καλαμάτας είναι ξεκάθαρη: Για το περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα, που αποτελεί "την περιοχή εξόδου της χαράδρας… και την είσοδο του ποταμού στο χώρο του αστικού συγκροτήματος", προτείνεται η άσκηση δραστηριοτήτων ήπιας αναψυχής, ενώ απαγορεύονται απολύτως "η δόμηση και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου, πλην δημοσίων έργων που αφορούν την ασφάλεια και την αποτροπή κινδύνων". Είναι οικονομικά ασύμφορη, γιατί γίνεται με δαπάνες από τον δημοτικό προϋπολογισμό, ενώ ως γνωστόν μπορεί να γίνει με αξιοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ "Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων" και να εξασφαλιστεί σχετική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».

Ο κ. Μάκαρης τονίζει ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής του Νέδοντα» κι επισημαίνει: «Η συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας και να μετεξελιχθεί σε περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής. Οσον αφορά τη χωροθέτηση των αναγκαίων ΣΜΑ προτείνουμε να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός με βάση το ΓΠΣ και τις ανάγκες του δήμου». 

 

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΔΟΝΤΑ 

Κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν και έχουν συγκεντρώσει υπογραφές, στην έγγραφη αίτησή τους στον υπουργό Περιβάλλοντος, ενημερώνουν πως «το ΓΠΣ του Δήμου Καλαμάτας εκτός των άλλων, προβλέπει τα της λειτουργίας του περιβαλλοντικού πάρκου του Νέδοντα (βορείως της Καλαμάτας), με συγκεκριμένες χρήσεις, απαγορεύσεις, επιτρεπόμενες δράσεις κ.λπ.». Αφού αναφέρονται στο πεδίο βολής και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, σημειώνουν ότι «η δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον ως άνω χώρο θα υποβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, που βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του Νέδοντα προς την πόλη της Καλαμάτας και που είναι περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους. Επίσης, θα έχει ως συνέπεια η άσκηση των στρατευμένων παιδιών του ελληνικού λαού και οι αθλητικές δραστηριότητες, να γίνονται σε απόσταση αναπνοής από τον χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει θεσμοθετημένος άλλος χώρος για τον σκοπό αυτό (ΜΟΛΑΚ κ.λπ.), για τον οποίο έχει ληφθεί και απόφαση από το Δ.Σ. του Δήμου Καλαμάτας ως β' λύση». 

Οι κάτοικοι καλούν τον υπουργό: «α) Να μην επιτρέψετε τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο περιβαλλοντικό πάρκο του Νέδοντα. β) Να ασκήσετε τα δέοντα εις τρόπον ώστε να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του δήμου και της ΔΕΥΑΚ, που λειτουργούν σήμερα εντός του πάρκου, όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του Δήμου Καλαμάτας. γ) Να μην δεχθείτε αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων του πάρκου του Νέδοντα επί τα χείρω, δηλαδή να μην επιτραπεί διαχείριση απορριμμάτων, λειτουργία εγκαταστάσεων σε αυτό κ.λπ. (περιορισμός της εκτάσεως αυτού είναι ενδεχομένως σκόπιμος). δ) Να λάβετε υπόψη σας, τα διαλαμβανόμενα σε πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (υπ' αριθμ. 1242/2016 ΣτΕ), με την οποία απερρίφθη αίτηση ακυρώσεως του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας (του καποδιστριακού δήμου), που είχε ασκηθεί από το Δήμο Καλαμάτας. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι λοιπόν σε πλήρη ισχύ και μάλιστα τα σημεία του, τα οποία ο Δήμος Καλαμάτας επιχείρησε να ακυρώσει ως μη νόμιμα, έχουν πλέον την απόλυτη νομική τεκμηρίωση από το ανώτατο δικαστήριο, γεγονός που σημαίνει ότι στο εξής ο δήμος οφείλει να τηρεί απαρέγκλιτα το ανωτέρω ΓΠΣ/2011 του Δήμου Καλαμάτας. ε) Να μας ενημερώσετε εγγράφως επί των αιτημάτων μας».