Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 17:36

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Προϋπολογισμό 2012 της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Ο κ. Τατούλης και το προεδρείο του Πε.Συ. άφησαν στις τελευταίες μέρες του χρόνου και με διαδικασίες εξπρές, με πραξικοπηματικό τρόπο, να πάρει την απόφαση του ΠεΣυ παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή να πληρώσουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα, για την είσοδο και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα των απορριμμάτων.
Παράλληλα με συνοπτικές διαδικασίες και εκφυλιστικές πρακτικές μέσα σε μια ώρα πέρασαν τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για το 2012 παραμονές πρωτοχρονιάς.
Καταγγέλλοντας αυτό το πραξικόπημα και την εκφυλιστική τακτική του κ. Τατούλη και του Προεδρείου του Πε.Συ., οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση που συζητούσε τα παραπάνω ζητήματα, για να μην νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας τέτοιες μεθοδεύσεις.
Επειδή μίλησε για φυγομαχία ο κ. Περιφερειάρχης, δίνουμε στο λαό τις συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις μας που θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν στόχοι διεκδίκησης και αγώνα στο λαϊκό κίνημα, αφού στους 4 τοίχους των συνεδριάσεων του ΠεΣυ μόνο καταγράφονται και παίρνονται αποφάσεις εξυπηρέτησης των καπιταλιστών.
Παράδειγμα η ενίσχυση και η αδειοδότηση του τσιφλικιού που στήνεται στις Κολλίνες της Αρκαδίας παρά την αντίθετη πρόταση ακόμα και των ίδιων των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Με πολιτική απόφαση οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αδειοδότησαν για μονάδα που θα εκτρέφει 7600 γιδοπρόβατα, 1500 αγελάδες, 350 χοιρομάνες (δηλ. κάπου 7000 χοιρινά ) στην περιοχή. Την ίδια ώρα , που παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΠεΣυ και της ΠΑΣΥ δεν δόθηκε μια άδεια λειτουργίας στα παλιά μαντριά, δεν διατέθηκε ένα ευρώ για να πάει ρεύμα, νερό, να ανοιχθούν ή να συντηρηθούν δρόμοι πρόσβασης στους στάβλους των μικρών κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου.

Αναδεικνύεται η ορθότητα των εκτιμήσεών μας, ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Διοίκησης, ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι όργανα του αστικού Κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχει αποστολή να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.


Η Ευρωενωσιακή πολιτική που εφαρμοζόταν διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εντείνεται και κλιμακώνεται σήμερα από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ και υλοποιείται σε τοπικό επίπεδο από τους αιρετούς του ευρωμονοδρόμου, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνεχής φοροαφαίμαξη ολόκληρου του λαού προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ στους βασικούς άξονες διεκδίκησης:

- Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.

- Διεκδικούμε:
- Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
- Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ., αλλά και οποιωνδήποτε άλλων μορφών επιχειρήσεων.
- Κατάργηση των επιχειρήσεων και όλου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά την τοπική διοίκηση επιχείρηση. Ένταξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των περιφερειών με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων.
- Διεκδικούμε Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκή οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία. Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των μεγάλων έργων να  γίνεται από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους και των μεσαίων και μικρών έργων από Δημοτικό κατασκευαστικό φορέα.
- Για τους αιρετούς της τοπικής διοίκησης: Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφέρεια, δήμος) για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ. αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κλπ) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφ’ όσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα.

Σ΄αυτές τις προτάσεις-διεκδικήσεις ένα χρόνο τώρα, βρίσκουμε απέναντι την πλειοψηφία του Πε.Συ. που συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, γι΄αυτό τις θέτουμε στο λαϊκό κίνημα για διεκδίκηση.