Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 14:36

Ομιλία Γούργαρη στην ημερίδα «Κρίση και Ναρκωτικά»



Κυρίες και κύριοι

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι βαθειά κοινωνικό, πάει μαζί με την εκμετάλλευση, έχουν αναπτυχθεί γύρω του μεγάλα οικονομικά και άλλα συμφέροντα.
Πρόκειται για επικίνδυνες φαρμακευτικές ουσίες, γι’ αυτό είναι και πρέπει να παραμείνουν απαγορευμένες.
Δεν θα γίνουν λιγότερα επικίνδυνα αν νομιμοποιηθούν.
Όλα τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα, δεν χωρούν λογικές νομιμοποίησης ορισμένων, άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι τα λεγόμενα μαλακά είναι προθάλαμος των σκληρών.
Σε καθεστώς νομιμοποίησης η πρόληψη θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Ξεπερνούν κάθε όριο απόψεις που λένε ότι ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα της αυτοπροσβολής, της αυτοκτονίας και οι νέοι μας έχουν δικαίωμα να καταστρέφουν τη ζωή τους κάνοντας χρήση ναρκωτικών.
Βεβαίως δεν αποτελεί λύση η υποκατάσταση των ναρκωτικών με χρήση άλλων. Το πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων γενικεύτηκε, χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν τη δόση τους από τα νοσοκομεία, παραμένοντας όμως εξαρτημένοι. Τα κυκλώματα του εμπορίου άπλωσαν τα πλοκάμια τους και εδώ, γιατί δεν φτάνει η νόμιμη δόση.
Ζούμε σε περίοδο γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης που θα οξυνθεί παραπέρα και στη χώρα μας και στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. γενικότερα.
Σε μια περίοδο που οι δημοκρατικές ελευθερίες συρρικνώνονται, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, η ανεργία εκτοξεύεται στα ύψη και η φτώχεια δίνει τη σκυτάλη στην εξαθλίωση, ακριβώς αυτή τη χρονική περίοδο η κυβέρνηση που εφαρμόζει αυτή την καταστροφική πολιτική, με τη στήριξη και άλλων δυνάμεων προωθεί νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των ναρκωτικών.
Για μας, τη Λαϊκή Συσπείρωση το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΚΚΕ, δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό το γεγονός. Υπάρχει το προηγούμενο της Αργεντινής, υπάρχει η εμπειρία της Αργεντινής όπου στην περίοδο της κρίσης κυκλοφορούσαν νόμιμα φτηνά ναρκωτικά, γέμισαν οι δρόμοι από το περιβόητο «πάκο» ή αλλιώς «κλέφτης του μυαλού», «εξολοθρευτής των φτωχών», που θέρισε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που δεν είχαν μια θέση στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στο νοσοκομείο, που τους είχαν στερήσει όλα τους τα δικαιώματα.
Δεν μπορεί και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην πατρίδα μας μια τέτοια εξέλιξη.
Καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, τους επιστήμονες, τους συλλόγους, όλους όσους δραστηριοποιούνται γύρω από τα ναρκωτικά:
Να εντείνουμε τον αγώνα να στηριχτεί η πρόληψη και τα κέντρα πρόληψης, να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα και να πολλαπλασιαστούν, να μεγιστοποιηθεί η ενημέρωση.
Να σημάνουμε γενικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας.
Λέμε ξεκάθαρα:
ΟΧΙ στους ψεύτικους παράδεισους των ναρκωτικών, που οδηγούν στην καταρράκωση και το θάνατο.
ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά
ΟΧΙ στη νομιμοποίησή τους
ΟΧΙ στο διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά.

Από τη Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου