Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 09:15

Μικροί και μεγάλοι στο κυνήγι θέσης στη Βουλή - 2 έδρες για τη Ν.Δ. και "ρώσικη ρουλέτα"

Γράφτηκε από την

Στο κυνήγι της έδρας… μικροί και μεγάλοι στη Μεσσηνία, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει απότομα καθώς ουσιαστικά ανεπίσημα μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο. Τρεις πολιτικές εκδηλώσεις σήμερα στο νομό, εκλογές στο ΠΑΣΟΚ αύριο και πυρετός συσκέψεων για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, σηματοδοτούν την πορεία για τις εκλογές που αναμένεται να εξαγγελθούν ενδεχομένως και την εβδομάδα που έρχεται.
Το πολιτικό σκηνικό για πρώτη φορά στη χώρα παρουσιάζει μεγάλο αριθμό κομμάτων που εν δυνάμει μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδο στη Βουλή, όπως δείχνουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα. Το περίπλοκο εκλογικό σύστημα και ο τρόπος κατάληψης των εδρών από τα κόμματα που περνούν το όριο του 3%, δίνει ελπίδες σε πολλούς στο κυνήγι της έδρας. Η ελπίδα αλλά και η αβεβαιότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι η Μεσσηνία από την άποψη του αριθμού των ψηφοφόρων βρίσκεται στους "μεσαίους" νομούς, με αποτέλεσμα ακόμη και με μικρά ποσοστά να διεκδικούν έδρα τα κόμματα.
Με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να θεωρεί σίγουρη την κατάκτηση των 2 από τις 5 έδρες. Από εκεί και ύστερα το σύστημα γίνεται… ρώσικη ρουλέτα και οι 3 έδρες μπορούν να κατανεμηθούν στα πιο διαφορετικά κόμματα ανάλογα με την εκλογική δύναμη που θα αποτυπωθεί στην κάλπη.
Οι εκτιμήσεις αυτές… φουσκώνουν τα πανιά των ενδιαφερομένων που συνωστίζονται πλέον για μια θέση στα ψηφοδέλτια με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, όπου οι ελπίδες περιορίζονται στη μια έδρα και θα δοθεί σκληρή μάχη μηχανισμών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ανεξαρτήτως προσωπικού βεληνεκούς, οι διεκδικήσεις και οι διαθεσιμότητες είναι πολύ μεγαλύτερες από άλλες αναμετρήσεις.
Στη Νέα Δημοκρατία η μία έδρα ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά και το ερώτημα είναι αν θα επιλέξει αυτή ή εκείνη της άλλης εκλογικής περιφέρειας στην οποία θα είναι υποψήφιος. Η δυναμική επιστροφή του Γιάννη Λαμπρόπουλου που αποφάσισε να στηρίξει τον κ. Σαμαρά όταν βρέθηκε στο καναβάτσο λόγω της θεαματικής στροφής του υπέρ του μνημονίου 2, του δίνει αβαντάζ στην κούρσα αλλά κανένας δεν γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθεί η μάχη των μηχανισμών. Ο Δ. Σαμπαζιώτης διατηρεί τους μηχανισμούς του και λόγω της ιδιότητάς του θεωρείται ένας από τους σίγουρους και ελπιδοφόρους υποψηφίους. Από εκεί και ύστερα υπάρχει ένα πλήθος διεκδικητών, αλλά η Νέα Δημοκρατία κυνηγά το όνομα-έκπληξη που… δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα. Με δεδομένο το ειδικό βάρος του κ. Σαμαρά στην εκλογική περιφέρεια της Μεσσηνίας αλλά και το γεγονός ότι ως αρχηγός κόμματος δεν χρειάζεται σταυρό, το μείζον ζήτημα είναι προς ποια πρόσωπα θα κατευθυνθούν οι ψήφοι που ελέγχουν οι μηχανισμοί του. Τυπικά και δημοσίως ο ίδιος θα μείνει αμέτοχος, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ίδιο θα γίνει με το μηχανισμό του.
Αιτήσεις συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο κατέθεσαν οι Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Αγγελος Κωτσιόπουλος, Γιάννης Αδαμόπουλος, Τάκης Κατσίβελας, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Μανώλης Μάκαρης, Παύλος Ιωαννίδης, Γιώργος Γιαννακόπουλος και Αντωνία Μπούζα. Οπως είναι γνωστό αυτοδίκαια συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο ο Γιάννης Λαμπρόπουλος. Πάντως πληροφορίες από διάφορες πλευρές αναφέρουν ότι η υπόθεση των υποψηφιοτήτων δεν έχει κλείσει και ενδεχομένως επιλεγούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι στον κατάλογο που προαναφέρθηκε.
Στο ΠΑΣΟΚ η μάχη περιορίζεται στην… εκπροσώπηση και είναι φανερό ότι τη βενιζελική πρωτοκαθεδρία στο νομό έχει η Νάντια Γιαννακοπούλου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κ. Γιαννακοπούλου εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό συχνά-πυκνά στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια του προπαγανδιστικού μηχανισμού να σηματοδοτήσει τις αλλαγές παρουσιάζοντας νέα πρόσωπα. Ο Δ. Κουσελάς παρά την διαγραφή του φαίνεται ότι θα πάρει… συγχωροχάρτι λόγω της αμφίσημης συμπεριφοράς στις ψηφοφορίες και στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συμμαζέψει την κατάσταση καθώς απειλείται πλέον με αφαίμαξη στελεχών από το κόμμα Κατσέλη-Καστανίδη. Ο Οδ. Βουδούρης είναι ήδη εκτός ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να τον δούμε πιθανόν στην Αθήνα με την ΔΗΜΑΡ. Ο Τάσος Αποστολόπουλος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το νέο πρόσωπο καθώς εμφανίζεται όλο και περισσότερο με την ιδιότητα του κομματικού στελέχους τον τελευταίο καιρό. Συνέχεια υποψηφιοτήτων με τον Λεωνίδα Φιλιππόπουλο, τον Γιώργο Κανελλόπουλο και από εκεί και ύστερα αναζητούνται… εθελοντές.
Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζει δημοσκοπική έκρηξη και εντυπωσιακή διεύρυνση αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις συμπληγάδες του κόμματος Κατσέλη-Καστανίδη, του διλήμματος "μνημονιακή ψήφος ή χρεοκοπία" και της επίθεσης κατά της Αριστεράς καθώς θα ενταθούν οι ιδεολογικές πιέσεις και οι ευρωπαϊκές παρεμβάσεις στις εκλογές, όπως ήδη γίνεται στη Γαλλία. Το ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο και χωρίς Βουδούρη, καθώς τα τοπικά στελέχη έβαλαν βέτο. Ηδη ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Μπάμπη Βακαλόπουλου, Γιάννη Καούνη, Μπάμπη Πατσούρη, Δημήτρη Τροχάτου και Παναγιώτη Χαλβατσιώτη.
Το ΚΚΕ είναι σε ετοιμότητα από καιρό και θεωρείται ότι ισχυρή υποψηφιότητα είναι αυτή του Αντώνη Κατσά, χωρίς να αποκλείονται και οι εκπλήξεις καθώς οι πιθανότητες εκλογής βουλευτή έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Στο ΣΥΡΙΖΑ με σίγουρη την υποψηφιότητα του Θανάση Πετράκου έχουν αρχίσει οι προκαταρκτικές συζητήσεις, συγκεντρώνονται διαθεσιμότητες για υποψηφιότητα και το βάρος δίνεται στη συμμετοχή νέων (και ηλικιακά) προσώπων.
Στο ΛΑΟΣ υπάρχει υπερπροσφορά ενδιαφερομένων καθώς οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι έχουν υποβληθεί 11 αιτήσεις για υποψηφιότητα. Ο Φώτης Χαρίτος προσφάτως διέψευσε μέσω του Facebook τις φήμες ότι θα μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος ο τ. αντινομάρχης Θανάσης Σαμέλης.
Στο κόμμα "Ανεξάρτητοι Ελληνες" του Π. Καμμένου η πρώτη υποψηφιότητα είναι αυτή του Χρ. Σταματόπουλου πρώην πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για τα άλλα ονόματα κρατούνται μυστικά μέχρι… νεωτέρας καθώς οι πιέσεις από το χώρο της ΝΔ είναι μεγάλες.
Δυστοκία φαίνεται ότι υπάρχει με τη "Δημοκρατική Συμμαχία" της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία άνοιξε γραφεία στην Καλαμάτα αλλά τα εγκαίνια και η κάθοδός της έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον καθώς το πολιτικό κλίμα…μυρίζει μπαρούτι. Ως πιθανός υποψήφιος φέρεται ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης Κ. Σπυρόπουλος ενώ γίνονται διερευνητικές συζητήσεις με αρκετά πρόσωπα. Εναν πρώτο υποψήφιο ανακοίνωσε η "Δράση" του Στ. Μάνου στο πρόσωπο του Καλαματιανού αρχιτέκτονα Χάρη Σαββίδη.
Από εκεί και ύστερα σε όλους τους άλλους πολιτικούς χώρους υπάρχει κινητικότητα, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να παρεμβαίνει όλο και συχνότερα συσπειρώνοντας στις πρωτοβουλίες της και άλλες μικρότερες πολιτικές ομάδες. Στον αντίποδα η "Χρυσή Αυγή" που καταγράφει δημοσκοπική άνοδο, δείχνει να οργανώνεται και πολιτικά με αλλεπάλληλες παρουσίες κεντρικών στελεχών στην Καλαμάτα. Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του οδοντιάτρου Δημ. Κουκούτση.
Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού επιβεβαιώνεται σε αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις, η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων είναι υπό διαμόρφωση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί ζεσταίνουν τις μηχανές σε μια μάχη που δεν θα θυμίζει τίποτε από τα παλιά, αλλά θα έχει έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.