Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 10:01

Αρχισε περίοδος πολιτικής ρευστότητας - Ο κομματικός χάρτης σε πλήρη ανασύνταξη

Γράφτηκε από την

Οι πρόσφατες εκλογές σηματοδότησαν την έναρξη μιας περιόδου πολιτικής ρευστότητας άγνωστης διάρκειας, και είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις τις οποίες δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Το βέβαιο όμως είναι ότι το κομματικό σύστημα με τη διάταξη που παγιώθηκε τα χρόνια της μεταπολίτευσης έχει οριστικά καταρρεύσει, νέες δυνάμεις αναδύονται ενώ άλλες είναι υπό διαμόρφωση. Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς ουσιαστικά βρισκόμαστε στη μέση της θητείας των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εν μέσω πλήρους ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών. Αυτό βεβαίως δεν δημιουργεί κάποιο θεσμικό πρόβλημα, όμως εκ των πραγμάτων θα πυροδοτήσει αργά ή γρήγορα εξελίξεις.

Σε επίπεδο περιφέρειας, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα με τα αποτελέσματα κατά νομούς, οι οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τη σημερινή πλειοψηφία Τατούλη συνετρίβησαν και οι σχετικοί μηχανισμοί έχουν αποσαθρωθεί. Το ΠΑΣΟΚ πέραν των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνης περιδίνησης και σαρωτικών αλλαγών με αβέβαιη εξέλιξη. Τα στελέχη που πλαισιώνουν τον περιφερειάρχη έχουν ουσιαστικά αποκοπεί από τον μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους και οι μηχανισμοί που τα εξέλεξαν έχουν διαλυθεί. Το ΛΑΟΣ βρίσκεται υπό εξαφάνιση και δεν μπορεί να ασκήσει ουσιαστική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα. Με δεδομένα αυτά η σημερινή πλειοψηφία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της δίνει η νομή εξουσίας για να στήσει μηχανισμούς, οι οποίοι όμως χωρίς πολιτική υποστήριξη δεν μπορούν να πάνε μακριά.
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία διατηρεί έναν σταθερό πυρήνα περισσότερο σε ιδεολογική βάση ως "θεματοφύλακας" του αστικού συστήματος απέναντι στην ανερχόμενη ριζοσπαστική Αριστερά, στηριγμένη στην ξενοφοβία και την ανασφάλεια που γεννά η κοινωνική έκρηξη. Αυτή τη λογική επιχείρησε να εκφράσει "προνομιακά" ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με συχνές αναφορές στον αστικό κόσμο που δεν πρέπει να κιοτέψει και διαρκείς επιθέσεις προς την Αριστερά. Οι εξελίξεις δεν του βγήκαν και το πολιτικό του μέλλον πλέον συναρτάται από την πορεία που θα έχει ως κομματικός σχηματισμός η Νέα Δημοκρατία μέσα στην τρικυμία των νέων μέτρων που θα έρθουν αργά ή γρήγορα. Και από το κατά πόσον οι σημερινοί του συνεργάτες θα τον ακολουθήσουν στις πολιτικές πιρουέτες χωρίς κίνδυνο να βρεθούν απομονωμένοι από τον φυσικό πολιτικό τους χώρο.
Οι εκλογές έφεραν σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ ισχυρό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εχασε όμως την έδρα της Κορινθίας για ελάχιστες ψήφους (0,33%) καθώς θα μπορούσε να την κερδίσει από την πρώτη κατανομή. Αλλά και την έδρα της Λακωνίας που την πήρε στην πρώτη κατανομή, αλλά την "έκλεψε" η Νέα Δημοκρατία καθώς ήταν η 50ή από το "δωράκι" τους εκλογικού νόμου αφού οι αδιάθετες έδρες στη διαδικασία της εξομάλυνσης ήταν 49! Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι η κεφαλαιοποίηση σε περιφερειακό επίπεδο των υψηλών ποσοστών και πώς αυτή μπορεί να γίνει όταν το στελεχικό δυναμικό του κόμματος προς το παρόν αναφέρεται σε… μονοψήφιο ποσοστό και πρέπει να προσελκύσει ένα υψηλότατο ποσοστό σε κάθε νομό. Ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών αποτελεί "αντίδοτο" σε αυτή τη δυσκολία, αλλά όπως τονίστηκε από την αρχή όλα είναι ρευστά και κανένας δεν μπορεί από τώρα να προσδιορίσει τους συσχετισμούς αλλά και το χαρακτήρα που θα πάρουν οι επόμενες εκλογές.
Ασφαλώς ρόλο έχουν και οι υπόλοιπες δυνάμεις και ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν την πολιτική τους επιρροή και οργάνωση. Το πλέον χαρακτηριστικό γεγονός όμως των εκλογών είναι η σταθεροποίηση της Χρυσής Αυγής σε υψηλά ποσοστά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία φυσικά θα επιχειρήσει να παίξει ρόλο διεκδικώντας θέσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ


Ανάλογη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στους δήμους, και για τη Νότια Πελοπόννησο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας ακόμη και σε συνθήκες ισχυρής πόλωσης που διαμορφώθηκαν στις 17 Ιουνίου. Ακόμη και στην Καλαμάτα βρέθηκε μακριά από τις συνήθεις επιδόσεις της, παρά την ανοιχτή παρέμβαση του δημάρχου Παν. Νίκα που εκφράστηκε παντοιοτρόπως. Με δεδομένο το γεγονός ότι θα αναγκασθεί να διαχειριστεί ουσιαστικά τα μέτρα του δεύτερου μνημονίου, κινδυνεύει να πληρώσει στην αυτοδιοίκηση πολύ περισσότερα από όσα κέρδισε με την αντιμνημονιακή ρητορεία των εκλογών του 2010.
Παρά τη θεαματική του άνοδο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να λύσει πολλά ζητήματα για να μπορεί να εκφράσει τον κόσμο που τον ακολούθησε πολιτικά και να δημιουργήσει κινήσεις συνεργασίας με κόμματα και πρόσωπα χωρίς ισχυρούς κλυδωνισμούς και αντιδράσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζει αξιόλογη καταγραφή κυρίως στους κεντρικούς δήμους, αλλά πολλά θα κριθούν από την πορεία της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμμετοχή της σε αυτή.
Το ΠΑΣΟΚ ακόμη και σε αυτό το πεδίο που ήταν προνομιακό γι’ αυτό με δεδομένη την κατάσταση αποσύνθεσης θα αναγκασθεί να παίξει δευτερεύοντα ρόλο και να αναζητήσει συμμαχίες που μπορεί να το κρατήσουν στο παιχνίδι, έχοντας υποχωρήσει σε πρωτόγνωρα ποσοστά σε ιστορικούς δήμους όπως αυτός της Καλαμάτας, όπου με μονοψήφιο ποσοστό κέρδισε την τρίτη θέση με βραχεία κεφαλή από τη Χρυσή Αυγή! Το κόμμα της Ακροδεξιάς συγκέντρωσε σε πολλούς δήμους υψηλότατα ποσοστά και είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση και σε τοπικό επίπεδο, αν και τα πράγματα είναι λιγότερο πολιτικά και περισσότερο δύσκολα από τις εκλογές στην Περιφέρεια.
Αυτή είναι μια πρώτη ακτινογραφία της κατάστασης που διαμορφώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι το γεγονός ότι ο κομματικός χάρτης είναι υπό πλήρη ανασύνταξη, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και ως εκ τούτου οι επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης κινούνται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, ενώ ένα πιθανό σενάριο είναι και οι… τριπλές εκλογές.

ΚΟΜΜΑ    ΑΡΓΟΛΙΔΑ    ΑΡΚΑΔΙΑ    ΚΟΡΙΝΘΙΑ    ΛΑΚΩΝΙΑ    ΜΕΣΣΗΝΙΑ
ΝΔ    36,27%    34,64%    30,99%    40,99%    41,59%
ΣΥΡΙΖΑ    21,49%    22,94%    24,67%    17,47%    21,55%
ΠΑΣΟΚ    14,44%    14,50%    14,21%    14,59%    11,65%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ    9,44%    7,34%    9,99%    10,87%    7,76%
ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ    5,53%    5,70%    6,93%    4,81%    4,11%
ΔΗΜΑΡ    4,76%    5,53%    5,47%    3,74%    4,44%
ΚΚΕ    3,08%    3,72%    2,17%    3,54%    4,13%
ΛΑΟΣ    1,15%    1,72%    1,57%    1,25%    1,36%


ΚΟΜΜΑ    ΚΑΛΑΜΑΤΑ    ΤΡΙΠΟΛΗ    ΣΠΑΡΤΗ
ΝΔ    38,63%    33%    38,26%
ΣΥΡΙΖΑ    23,86%    23,60%    19,10%
ΠΑΣΟΚ    9,05%    14,07%    15,82%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ    8,55%    8,01%    10,28%
ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ    4,71%    6,30%    4,54%
ΔΗΜΑΡ    4,89%    5,61%    4,32%
ΚΚΕ    4,35%    3,01%    3,69%