Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 09:50

Η άποψη του Γαϊτανάρου για τα επεισόδια στην Πηγάδα

Γράφτηκε από την
Η άποψη του Γαϊτανάρου για τα επεισόδια στην Πηγάδα

Από τις 15/9/1945 και μέχρι σήμερα 15/9/2013, 69 ολόκληρα χρόνια, δίνω το "παρών" σαν στενός συγγενής πολλών εκτελεσθέντων στην Πηγάδα του Μελιγαλά, με ενεργό ανάμειξη στην τέλεση του μνημοσύνου και αυτό συγκεκριμένα μετά το 1982 (τότε που η τότε κυβέρνηση κατήργησε να τελείται επίσημο μνημόσυνο όπως γινόταν) και αναλάβαμε να το τελούμε οι συγγενείς των θυμάτων με συνεργασία του δήμου. Αυτό γίνεται στον Μελιγαλά και στο Φενεό. Μέγα λάθος, που το έχω γράψει κατ’ επανάληψη, αυτή η διάκριση που γίνεται στους μεν και στους δε! Απεναντίας θα έπρεπε να γίνονται αμφότερα τα μνημόσυνα δημόσια με την παρουσία των αρχών, των σχολείων, των πανεπιστημίων και στρατιωτικών σχολών, για να βλέπουν όλοι οι νέοι ποια είναι τα αποτελέσματα του εμφυλίου πολέμου.

Ετσι και φέτος οργανώθηκε από την επιτροπή στις 15 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρα Κυριακή, το καθιερωμένο μνημόσυνο. Ο δήμος όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου για να τελεσθεί το μνημόσυνο. Λίγες μέρες πριν την τέλεσή του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Δημήτρης Κουκούτσης επισκέφθηκε τον δήμαρχο Οιχαλίας κ. Φ. Μπάμη και του ζήτησε να επισκευάσει τον μεγάλο σταυρό της Πηγάδας διότι έχει υποστεί ζημιά. Ο δήμαρχος κάλεσε τον πρόεδρο του συλλόγου των θυμάτων κ. Μανιάτη και του γνώρισε πως η επισκευή θα γίνει από τον δήμο κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως σας είναι γνωστό από τον τοπικό Τύπο με τη δημοσίευση του πρακτικού.

Επειδή κάθε χρόνο διαδίδονταν πολλά σχετικά με το συγκεκριμένο μνημόσυνο του Μελιγαλά, ότι δηλαδή πρόκειται να συμβούν παρεξηγήσεις και αποδείχθηκε ότι αυτά ήταν φήμες, για να μην παρευρίσκεται κόσμος, κάτι τέτοιο είχε αρχίσει να ψιθυρίζεται και για το φετινό μνημόσυνο. Επειδή είχε προηγηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το θλιβερό σύνθημα στους τοίχους της Καλαμάτας: ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, Πηγάδα, Μελιγαλάς μισή δουλειά. Ποια ήταν η υπόλοιπη, να μας σκοτώσουνε και τους υπόλοιπους; 

Η επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για την τέλεση του μνημοσύνου όρισε ομιλητή τον απόστρατο αξιωματικό της Αστυνομίας Νικόλαο Κουτρουμπή, ασχολήθηκε με όλες τις λεπτομέρειες και συνεργάστηκαν με ιερέα του Μελιγαλά για την τέλεση του μνημοσύνου. Επειδή μερικές τοπικές εφημερίδες είχαν σχολιάσει αρνητικά την παρουσία της Χρυσής Αυγής, και ότι ακόμα θα δημιουργούσε επεισόδια, τότε επικοινώνησα τηλεφωνικώς κατ’ επανάληψη με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής κ. Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος τυγχάνει να είναι αδελφικός μου οικογενειακός φίλος, αυτός και η οικογένειά του, και τον παρεκάλεσα να παρευρεθεί φιλοξενούμενός μου. Μου απάντησε, ευχαριστώντας με για την πρόσκληση πως θα μου απαντούσε την Παρασκευή, προπαραμονή του μνημοσύνου. Την Παρασκευή επικοινώνησα δύο φορές μαζί του και μου γνώρισε ότι είναι αδύνατον να παρευρεθεί λόγω άλλων υποχρεώσεών του στην Αθήνα. Του είπα δε αυτά, σχετικά με τα σχόλια των εφημερίδων, και του γνώρισα ότι είχε προηγηθεί η συγκέντρωση με αυτά τα συνθήματα, που ήταν γραμμένα στους τοίχους, φοβούμενος φέτος περισσότερο μήπως συμβούν επεισόδια και με διαβεβαίωσε ότι θα επικρατήσει απόλυτη τάξη χωρίς κανένα επεισόδιο.

Το Σάββατο το βράδυ στο ξενοδοχείο "Φαραί Παλλάς" που είχαν έρθει οι δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής από την παραμονή, οι κ.κ. Μιχαήλ Αρβανίτης και Νικόλαος Κουζουλός, ενώ οι άλλοι βουλευτές θα έρχονταν μαζί με τους άλλους την Κυριακή απ’ ευθείας στον Μελιγαλά, και με τον βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δ. Κουκούτση μιλήσαμε αρκετές ώρες για το μνημόσυνο και ότι θα τηρηθεί απόλυτη τάξη και ησυχία εκ μέρους μας και δεν πρόκειται να προκαλέσουμε κανέναν. Αυτή ήταν η απόφαση όλων των βουλευτών και αυτών που θα έρχονταν απ’ ευθείας την Κυριακή. 

Την Κυριακή το πρωί στις 8 εγώ, η σύζυγός μου και η κυρία Εφη Λαδά, σύζυγος του αειμνήστου Ιωάννη Λαδά, μεταβήκαμε στο Μελιγαλά. Συναντήθηκα με πολλούς υπεύθυνους του μνημοσύνου, απόντος του κ. Χρήστου Μπένου, διότι καθυστέρησε και φτιάξαμε την κατάσταση της τελετής και τα ονόματα αυτών που θα κατέθεταν στεφάνια  και θα έκαναν χαιρετισμό σε συνεννόηση με τη Χρυσή Αυγή. Επικρατούσε απόλυτη τάξη και ηρεμία χωρίς κανένα επεισόδιο, με μόνο το αίτημα της Χρυσής Αυγής να κατέβει κάτω από το προαύλιο της εκκλησίας η ομάδα του ΛΑΟΣ όπως και έγινε. Την κανονική ώρα μετά τη θεία λειτουργία, ο ιερέας άρχισε το μνημόσυνο, και μετά έκανε χαιρετισμό ο κ. Χρ. Μπένος ο οποίος χειροκροτήθηκε απ’ όλους χωρίς καμία διαμαρτυρία από κανέναν μα κανέναν, που είχε δηλώσει στον τοπικό Τύπο ότι το μνημόσυνο δεν πρόκειται να καπελωθεί από καμία παράταξη. Εν συνεχεία ήρθε στο βήμα ο δήμαρχος κ. Φ. Μπάμης ο οποίος και αυτός χειροκροτήθηκε και άρχισε την ομιλία του λέγοντας: «Ως απλός πολίτης αυτού του δήμου και αυτής της πατρίδας είναι δύσκολο να μιλώ για τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της πατρίδας και συγκλόνισαν όλη την χώρα μια συγκεκριμένη εποχή, πόσο μάλλον σαν δήμαρχος μιας δοκιμασμένης περιοχής. Ηταν οι εποχές που η Ελλάδα πολεμούσε να διώξει τους κατακτητές της και ο σφετερισμός της εξουσίας εκφράστηκε με δύο αντίπαλα πολιτικά μέρη που ταλαιπώρησαν την χώρα για πολλά χρόνια…». Τότε διέκοψαν τον δήμαρχο και του πήραν το μικρόφωνο. 

Εδώ αρχίζουν τα επεισόδια. Μπαίνοντας εγώ στη μέση, προσπαθώντας να ηρεμήσω τους διαμαρτυρόμενους για τα όσα είπε ο δήμαρχος, το οποίο πιστεύω ότι επέτυχα χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, γι’ αυτό και με αποκάλεσαν πυροσβέστη. Ολα αυτά τα συμβάντα θα τα είδατε στα κανάλια των τηλεοράσεων, τα οποία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Ο δήμαρχος μετά από αυτό αποχώρησε και ακολούθησαν ο κ. Μανιάτης και ο κ. Μπένος και ορισμένοι άλλοι. Το λόγο έλαβε αμέσως ο κ. Κασιδιάρης ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα του Μελιγαλά, για τον Αρη Βελουχιώτη και τον Μπελογιάννη και έκανε σχόλια για τη σημερινή πολιτική. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, εν συνεχεία ο εθνικός ύμνος και έκλεισε με την δήλωσή μου: «Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους εσάς που είχατε την καλοσύνη να παρευρεθείτε στο σημερινό μνημόσυνο, με την τόσο μεγάλη και απίστευτη κοσμοσυρροή και να σας ζητήσω συγγνώμη για όσα κακώς συνέβησαν».

Μετά τμηματικά απεχώρησαν άπαντες με μεγάλη ησυχία και τάξη. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν όλοι οι διατελέσαντες δήμαρχοι στο Μελιγαλά από το 1944 μέχρι σήμερα ευρισκόμενοι εν ζωή, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων που είχαν θύματα και κοινοτικοί σύμβουλοι, καθώς επίσης και άλλοι πολλοί παράγοντες, στρατηγοί εν αποστρατεία, πολιτικοί, ανώτατοι και κατώτατοι υπάλληλοι και πλήθος κόσμου, από τους οποίους αν θέλετε μπορείτε να λάβετε σωστές πληροφορίες.

Τα συμβάντα γεγονότα τα οποία δεν θέλω να αποκρύψω, όμως τα είδατε και τα ακούσατε από τα ΜΜΕ στα κανάλια και μπορείτε να σχηματίσετε καθαρή και σωστή γνώμη των συμβάντων, τα οποία καταδικάζω και κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για να αποφευχθούν τα χειρότερα και των υπεύθυνων που προκάλεσαν τα επεισόδια και κατακρίνω τις ύβρεις που αμαύρωσαν τη μνήμη των συγγενών μας.

Τελειώνοντας υποβάλλω θερμή παράκληση για να σχηματίσετε σωστή και αντικειμενική γνώμη να διαβάσετε με προσοχή μεγάλη την παρούσα επιστολή μου, την οποία δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει με αυτά που διαβάσατε στις εφημερίδες και είδατε στα κανάλια για να σχηματίσετε σωστή και ορθή εικόνα του μνημοσύνου. Γιατί είναι μεγάλη αμαρτία και ασέβεια προς τους νεκρούς μας όταν προσπαθούμε να αμαυρώσουμε και να εκμεταλλευτούμε τη μνήμη τους.

 

ΔΗΛΩΣΗ

Επειδή γίνονται ανακρίσεις για τα γεγονότα της Πηγάδας και έχω κληθεί και εγώ ως μάρτυς να καταθέσω, αυτή η επιστολή μου είναι και η κατάθεσή μου.

Παρακαλώ πολύ όποιος αμφιβάλλει για αυτά τα γραφόμενά μου να μου υποβάλει μήνυση για ψευδορκία.

Λυκούργος Γαϊτανάρος


NEWSLETTER