Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2024 08:40

Εύη Χριστοφιλοπούλου: "Τι με οδήγησε να ενταχθώ στη Ν.Δ."

Εύη Χριστοφιλοπούλου: "Τι με οδήγησε να  ενταχθώ στη Ν.Δ."

 

Τους λόγους που την οδήγησαν να ακούσει το κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εξηγεί στην πρώτη συνέντευξή της μετά την ένταξη στη Ν.Δ. η πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας επί ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Εν μέσω πληροφοριών που θεωρούν ως βέβαιη την συμμετοχή της στο κυβερνητικό ευρωψηφοδέλτιο, η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφέρεται στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ανασυγκροτηθεί η Ευρώπη ώστε να γίνει δυνατή, παραγωγική, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτηρίζει την Μεσσηνία δεύτερη πατρίδα της και ελπίζει να μπορέσει από το νέο της πόστο να υποστηρίξει τις τοπικές ανάγκες.

Είστε μια πολιτικός με μεγάλη διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ. Πλέον, όμως, περάσατε στο «γαλάζιο στρατόπεδο». Πώς αποφασίσατε αυτό το μεγάλο βήμα;

Εδώ και καιρό απείχα από κομματικές θέσεις, και από την καθημερινή πολιτική. Είχα λοιπόν την ευκαιρία να αξιολογήσω με νηφαλιότητα την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια. Εκτίμησα τη δυναμική οικονομική ανάκαμψη που βασίστηκε σε νέες επενδύσεις αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση με την ψηφιοποίηση του κράτους. Είδα την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της. Αξιολόγησα θετικά τις προσπάθειες να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από αλλεπάλληλες κρίσεις.

Από την άλλη πλευρά με εντυπωσίασε η θαρραλέα άσκηση αυτοκριτικής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπου χρειάστηκε. Κι αυτό γιατί η αξιολόγηση και η αυτοκριτική, που αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών, είναι παντελώς απούσες από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού συστήματος. Όμως προϋπόθεση για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων είναι η αναγνώριση των αστοχιών και ο σχεδιασμός των αλλαγών με αυτή την επίγνωση.

Για όλους αυτούς του λόγους στήριξα δημόσια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Σήμερα αποφάσισα να κάνω το επόμενο βήμα: να ενταχθώ στην Νέα Δημοκρατία, έχοντας επίγνωση των ευθυνών μου ως πολίτης και πολιτικός.

Το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη αναδεικνύει αφενός την σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από το Κέντρο, αφετέρου την άνοδο των δυνάμεων του λαϊκισμού, ιδιαίτερα της ακροδεξιάς. Είμαι μια πολιτικός του Κέντρου και την Ελλάδα το χώρο του προοδευτικού κέντρου καταλαμβάνει κυρίως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η μεγάλη αυτή πολυσυλλεκτική παράταξη αποτελεί συγκερασμό φιλελεύθερων και συντηρητικών δυνάμεων από κοινού με τις δυνάμεις του Κέντρου. Σε αυτήν την παράταξη επέλεξα να ενταχθώ και να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Έχει προ πολλού παρέλθει η εποχή των μπλε και πράσινων καφενείων. Παρελθόν αποτελούν επίσης οι πλατείες των αγανακτισμένων. Οι σύγχρονες προκλήσεις ξεπερνούν τις παλιές κομματικές αντιπαραθέσεις καταγγελτικού τύπου. Μπροστά στις νέες εξελίξεις της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνητής νοημοσύνης τίθενται σύνθετα ζητήματα ηθικής, δημοκρατίας, κοινωνικής πρόνοιας, εργασιακής ασφάλειας που δεν αντιμετωπίζονται με κομματικούς φανατισμούς. Η ίδια η κοινωνία απέδειξε ότι οι πολιτικές ιδεολογίες και εξαγγελίες δοκιμάζονται πια στις πολιτικές πράξεις και συμπεριφορές.

Η συνύπαρξή σας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως υφυπουργός τότε του Κυριάκου Μητσοτάκη σίγουρα ήταν το πρώτο τεστ συνεργασίας. Πιστεύετε ότι αυτό έπαιξε ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού να σας «καλωσορίσει» στη Νέα Δημοκρατία;

Είναι αλήθεια ότι η συνεργασία μου με τον σημερινό πρωθυπουργό στο τότε υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν εξαιρετική παρότι προερχόμασταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Είναι ιδιαίτερη τιμή το ότι υπήρξε εκτίμηση για τη συνεργασία μας, και από την πλευρά του Προέδρου, όπως φάνηκε από την πρόσφατη δήλωσή του.

Είναι ωστόσο αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει πολιτικές και επιστημονικές προσωπικότητες, με γνώμονα το όραμα και τις ικανότητές τους. Σε μία μεγάλη πολυσυλλεκτική παράταξη υπάρχει χώρος για όλους όσους θέλουν να προσφέρουν στη χώρα.

Η ακαδημαϊκή σας καριέρα ως καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μας οδηγεί να σας ρωτήσουμε τις απόψεις σας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ελπίζω σύντομα να δούμε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή και να εφαρμόζεται, μετά την ψήφισή του. Θα είναι προς όφελος όλων να εγκατασταθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα με διασφάλιση, ωστόσο των ποιοτικών και επιστημονικών προδιαγραφών που ισχύουν και για τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως προβλέπεται στο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας. Πιστεύω ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν συνιστούν απειλή για τα δημόσια, αντίθετα μέσα από την άμιλλα και τις συνεργασίες που θα αναπτυχθούν - και τις οποίες προβλέπει το νομοσχέδιο- θα υπάρξει αμοιβαίο όφελος. Η παράλληλη ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αυτονομίας των δημόσιων πανεπιστημίων, μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητά τους και θα τα κάνει πιο ελκυστικά στην προσέλκυση τόσο φοιτητών, όσο και ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού.

Ας διδαχθούμε από το πολύ επιτυχημένο σχετικό παράδειγμα της Κύπρου.

Είναι γνωστό ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής και ο στόχος της ενοποίησης διαφόρων τομέων καθυστερεί αρκετά. Θέλετε να κάνετε ένα σύντομο σχόλιο;

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη είναι αναγκαίο να ανασυγκροτηθεί. Απέναντι σε δύο πολέμους σε εξέλιξη, αυτόν της Ουκρανίας και αυτόν στη Γάζα η Ευρώπη καλείται να ενδυναμώσει το ρόλο της στο διεθνές επίπεδο. Καλείται και κάνει νέα βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έτσι ώστε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και τα συνεπαγόμενα αυτής και να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη και την πολιτισμική της ταυτότητα, εν τέλει να διατηρήσει σε ισχύ το Ευρωπαϊκό όραμα.

Ωστόσο, παρά τα σημερινά προβλήματα και τα ελλείμματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η Ε.Ε. είναι ένας σημαντικός παράγοντας που διαχρονικά συμβάλλει θετικά στην οικονομική αναδιάρθρωση και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Πιστεύω ακράδαντα στα κοινωνικά κεκτημένα της Ευρώπης και θέλω η Ελλάδα να ενισχύσει την θέση της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την Ευρώπη της δημοκρατίας, την Ευρώπη των πολιτών, την Ευρώπη του κοινωνικού κράτους. Να κτίσουμε μια Ευρώπη δυνατή, παραγωγική, ανταγωνιστική και κοινωνικά δίκαιη.

Λόγω της καταγωγής του αείμνηστου συζύγου σας καθηγητή του ΕΚΠΑ Δημ. Χριστοφιλόπουλου και τους πολυετείς δεσμούς σας με την Μεσσηνία, τι θα θέλατε να πείτε στους Μεσσήνιους ψηφοφόρους με αφορμή την επανεμφάνισή σας στον πολιτικό στίβο;

Η Μεσσηνία ήταν η αγαπημένη πατρίδα του Δημήτρη και η Καλαμάτα η «δεύτερη μάνα του», όπως έλεγε ο ίδιος. Είναι και για μένα αγαπημένη δεύτερη πατρίδα, το άλλο μου σπίτι, με δεδομένο ότι η μισή μου οικογένεια είναι εδώ! Πάντα θα είναι ξεχωριστή στο μυαλό και στην καρδιά μου. Ελπίζω ότι με την ένταξή μου στη Νέα Δημοκρατία και την επάνοδο στην πολιτική δράση θα μπορέσω να υποστηρίξω τοπικές ανάγκες και δημιουργικές πρωτοβουλίες φορέων και πολιτών.