Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023 19:46

Καλαμάτα: Εφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος

Καλαμάτα: Εφυγε από τη ζωή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο Μεσσήνιος καθηγητής Δικαίου και Θεσμών και Πολιτικής της Χωροταξίας και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος.

Ο Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος σπούδασε Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στους Θεσμούς και Πολιτική Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στη Γαλλία και στη Μεγάλη Βρετανία. Εργάστηκε ως σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Δίδαξε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ενώ από το 1982 έως και την αφυπηρέτησή του το 2006 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών τα μαθήματα «Εισαγωγή στο Δίκαιο» και «Θεσμοί και Πολιτική Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού».

Στο πλαίσιο του επιστημονικού του έργου συνέγραψε βιβλία για νομικά και πολεοδομικά ζητήματα, ενώ επί χρόνια αρθρογραφούσε στην “Ε” για θέματα πολεοδομίας, περιβάλλοντος και αστικής ανάπτυξης.

Ζωντανή ήταν πάντα η αγάπη του για την Καλαμάτα και ιδιαίτερα για τη γειτονιά που μεγάλωσε την Ράχη. Το 2012 μάλιστα, κατά την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας είχε αναφέρει για το βιβλίο ότι “το έβγαλα για να προβάλω τη γειτονιά μου, τη Ράχη”, ενώ αναφερόμενος στη γειτονιά είχε πει: "Αν δεν ήμουν από τη Ράχη θα είχα καβαλήσει το καλάμι”.

Ήταν παντρεμένος με την πρώην υπουργό και πανεπιστημιακό Εύη Χριστοφιλοπούλου και απέκτησαν δύο παιδιά την Ελιάνα και τον Παύλο.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Παρασκευή στην 11 π.μ. στον ναό της Αγίας Μαρίνας στην Εκάλη και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει η ταφή στο Νεκροταφείο Καλαμάτας.