Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015 13:32

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην "Ε": «Πληρώσαμε ακριβά το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος"»

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην "Ε": «Πληρώσαμε ακριβά το "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος"»

«Η Αριστερά αλλά και η χώρα έχουν πληρώσει ακριβά τη λογική "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος". Γι’ αυτό η καινούργια βερσιόν "τι Τσίπρας, τι Μεϊμαράκης" είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη, και δεν θα δικαιωθεί στις κάλπες».

Μιλάει στην "Ε" ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, και αναφέρεται διεξοδικά στα κρίσιμα διακυβεύματα των εκλογών.

Ο κ. Παπαδημούλης εξηγεί:

- Γιατί δεν είναι μνημονιακό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Τι διαφορετικό προτείνει για την επόμενη μέρα.

- Πώς βλέπει το θέμα των συνεργασιών είτε υπάρχει αυτοδυναμία είτε όχι.

- Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο θέμα και δεν θα δοθεί λύση χωρίς την Ε.Ε. και τους άλλους μεγάλους "παίκτες".

- Την Ευρωπαϊκή Αριστερά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

- Πόσο επιβεβλημένο ήταν το νέο μνημόνιο που υποχρεώθηκε να υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ένα μνημόνιο το οποίο -εκτός των άλλων- οδήγησε στη διάσπαση ένα κόμμα αλλά και, για μία ακόμα φορά, τον κόσμο της Αριστεράς;

«Θα ξεκινήσω αντίστροφα. Δεν ήταν εύκολο -το αντίθετο, ήταν τραυματικό- να φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ σύντροφοι και συναγωνιστές που ήμασταν μαζί από εποχές δύσκολες για τον Συνασπισμό, ακόμη και εκτός Βουλής.

Στη ζυγαριά όμως, κόμμα ή πατρίδα, δεν υπάρχει δίλημμα. Η χώρα και οι πολίτες της, και δη οι ασθενέστεροι, ζυγίζουν πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό και ήταν αναγκαίο να αποκρουσθεί το Grexit εμπνεύσεως Σόιμπλε. Γι’ αυτό και ήταν αναγκαία η υπογραφή Τσίπρα και Τσακαλώτου σε μια δύσκολη συμφωνία και έναν συμβιβασμό. Σε λίγες μέρες, όλα αυτά θα κριθούν από τους πολίτες. Και είμαι αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει και η επιλογή της διάσπασής του θα αποδοκιμαστεί από τους πολίτες».

- Στέκει, νομίζετε, ο χαρακτηρισμός που προσδίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ ως "μνημονιακό" κόμμα;

«Oσοι το ισχυρίζονται, για να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., διαπράττουν ένα βαρύ λάθος ή απλά ψεύδονται.

Η Αριστερά, αλλά και η χώρα, έχει πληρώσει ακριβά τη λογική "τι Πλαστήρας, τι Παπάγος". Και η καινούργια βερσιόν, "τι Τσίπρας, τι Μεϊμαράκης" είναι το ίδιο ανιστόρητη και επικίνδυνη. Γι’ αυτό και δεν θα δικαιωθεί στις κάλπες.

Το μνημόνιο δεν είναι το δικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα. Aλλοι -αυτοί που τώρα ζητούν να επιστρέψουν στην κυβέρνηση- το έχουν χαρακτηρίσει "Ευαγγέλιο" και "ανάγκη, που ακόμη και αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί".

Εμείς διαπραγματευτήκαμε σκληρά, μόνοι, με όλους σχεδόν απέναντί μας. Και διαπραγματεύομαι σημαίνει κάνω και υποχωρήσεις, κερδίζω όμως και κάποια βήματα, που δεν πρέπει να χάσω τώρα».

- Τι διαφορετικό έχει πλέον να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τον εμπιστευτεί και πάλι ο λαός στις 20 Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι η γενική εντύπωση που επικρατεί είναι ότι το κόμμα σας υπαναχώρησε σε όλες τις "κόκκινες γραμμές" του;

«Αυτή η δήθεν "γενική εντύπωση" είναι η προπαγάνδα που εκπέμπει η Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης, είναι διαρκώς υπόλογος στους πολίτες και έτσι πορεύεται διαχρονικά η Αριστερά.

Aρα, λοιπόν, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και πάλι, διεκδικούμε ισοδύναμα μέτρα, ενώ στην πράξη εφαρμόζεται μια πολιτική υπέρ των πολλών, εκεί όπου δεν υπάρχει σύγκρουση με τη συμφωνία με τους δανειστές.

Το κεντρικό πολιτικό δίλημμα των εκλογών είναι: κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Ν.Δ. Oσοι για ιδιοτελείς λόγους το αρνούνται ή το αποφεύγουν, κάνουν λάθος».

- Ο νέος πολιτικός σχηματισμός, οι πρώην σύντροφοί σας στη Λαϊκή Ενότητα, δηλώνουν ότι είναι αυτοί που παρέμειναν πιστοί στην αρχική "ρότα" του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κόμμα σας ανέκρουσε πρύμναν και -όπως υποστηρίζουν- μετέτρεψε σε "ναι" το "όχι" του δημοψηφίσματος. Ποια είναι η δική σας θέση;

«Η "ρότα" του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει "ενότητα" και όχι "διάσπαση". Γράφει "λύση εντός ευρώ" και όχι "δραχμή". Το δημοψήφισμα είχε ένα και μόνο ερώτημα: την πρόταση Γιούνγκερ. Και με "όπλο" την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, το διορθώσαμε όσο γινόταν και όσο οι συγκυρίες μας επέτρεπαν. Και υπάρχουν αλλαγές σημαντικές, αν συγκρίνει κανείς το κείμενο εκείνο και την τελική συμφωνία.

Η Αριστερά υπάρχει για να μπαίνει μπροστά στους λαϊκούς αγώνες, χωρίς να λογαριάζει κόστος και θυσίες. Δεν είναι για να κάθεται στα μετόπισθεν βγάζοντας, από την ασφάλεια της "γωνίας", λόγους περί ιδεολογικής καθαρότητας.

Ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονομέτωπος εναντίον της Δεξιάς και των συμφερόντων που εκπροσωπεί. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στον εμφύλιο της Αριστεράς. Ας κρατήσουμε, παρά τις διαφορές μας, τις πόρτες ανοιχτές για μετά τις εκλογές».

- Πιστεύετε ότι η μάχη για την ανάκαμψη της πατρίδας μας έχει ελπίδα για ένα αίσιο αποτέλεσμα όταν αυτή διεξάγεται "εντός των τειχών" -και με τους όρους- της Ε.Ε.;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του είναι μια αριστερή δύναμη, με σταθερά ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αγωνιζόμαστε μέσα στην Ευρώπη, δεν επιθυμούμε να δραπετεύσουμε από αυτήν.

Είναι μια μάχη που δεν πρέπει να τη δει κανείς στατικά. Θα πρέπει να παρατηρήσει κανείς τις πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη -η νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Βρετανία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα-, τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο· ακόμη και η χρηματιστηριακή κρίση στην Κίνα πρέπει να μας απασχολεί.

Ζητούμενο, για την Αριστερά, η ανατροπή της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλουν το Βερολίνο και οι σύμμαχοί του. Εκτός Ε.Ε., τι μέλλον μας περιμένει; Απομονωτισμός, ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια για τους πολίτες, και μια χώρα περισσότερο ευάλωτη σε μια "γειτονιά" πλήρως αποσταθεροποιημένη».

- Μόλις πέρυσι, ο Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει, στην Καλαμάτα, ότι "άλλο επενδύσεις και άλλο ξεπούλημα". Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια και στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, κρίνετε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση αυτή του στελέχους του κόμματός σας;

«Ασφαλώς και ισχύει. Αποσοβήσαμε 13 ιδιωτικοποιήσεις που είχε συμφωνήσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Θα πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό, στο σημείο αυτό, μεταξύ των συμφωνιών που έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά και αυτών που έκλεισε η κυβέρνηση Τσίπρα. Η πρώτη -πώς να το κάνουμε;- το ’χει στο ιδεολογικό της "μεδούλι" να θέλει να ξεπουλά "μπιρ παρά" τον εθνικό πλούτο και μετά να πληρώνουν τον λογαριασμό οι πολίτες. Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη: Θέλουμε συμπράξεις, ανάπτυξη, με απόλυτο σεβασμό των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών, με απόλυτο σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, για τον κ. Μεϊμαράκη και τους ομοίους του, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

- Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του προέδρου του, ζητεί αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές. Το ενδεχόμενο των συνεργασιών έχει αποκλειστεί;

«Συνεργασίες και Αριστερά είναι, διαχρονικά, δύο έννοιες ταυτόσημες. Εμείς επιδιώκουμε συνεργασίες, δεν θέλουμε όμως τροχοπέδη στην προοδευτική πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλοι, και συγκεκριμένα η ηγεσία της Ν.Δ., προσποιούνται ότι θέλουν τις συνεργασίες, αλλά δηλώνουν πως δεν ολοκλήρωσαν το πρόγραμμά τους λόγω των... συνεργασιών.

Ακόμη κι αν δεν πετύχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με έντιμα και ικανά πρόσωπα, από ένα ευρύτερο φάσμα. Και μόλις ανοίξουν οι προθεσμίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα προτείνουμε τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Για να περάσει οριστικά η χώρα στην εποχή των κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας και λαϊκής πλειοψηφίας».

- Η δημιουργία, λίγο πριν τις εκλογές, νέων πολιτικών συμμαχιών στη χώρα μας (όπως το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ λόγου χάρη) θα λέγατε ότι διευρύνει τη δυνατότητα έκφρασης του κόσμου;

«Αν κερδίσουμε τις εκλογές θα επιδιώξουμε την ταχεία συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη δυνατή κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη.

Οσο πιο δυνατός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, τόσο πιο σταθερή και προοδευτική θα είναι αυτή η κυβέρνηση και τόσο πιο γρήγορα θα συγκροτηθεί. Αυτό που αποκλείεται κατηγορηματικά είναι το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών. Η χώρα χρειάζεται επιτέλους κυβέρνηση τετραετίας». 

- Η είσοδος, δημοσκοπικά τουλάχιστον, και άλλων κομμάτων στην επόμενη Βουλή, μπορεί να σημαίνει, κατά τη γνώμη σας, ότι ο ελληνικός λαός επιζητεί τη συνεργασία του πολιτικού κόσμου της χώρας μας μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια;

«Δηλαδή, η είσοδος της Χρυσής Αυγής το 2012 ήταν εντολή συνεργασίας; Αν, δηλαδή, εισέλθει στη Βουλή -τι φάρσα και αυτή- το κόμμα Λεβέντη, μπορεί κανείς να μιλήσει για εντολή συνεργασιών;

Η ψήφος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, και χύθηκαν ποταμοί αίματος για το δικαίωμα αυτό μέχρι σήμερα».

- Η αυξημένη ανεργία και η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής στη χώρα μας -με περικοπές σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση- έχει δημιουργήσει συνθήκες που λίγο απέχουν από την ανθρωπιστική κρίση. Τι έγινε για να ανακουφιστούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στους 7 μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

«Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, κουπόνι σίτισης, επιδότηση ενοικίου για εκατοντάδες χιλιάδες. Ρύθμιση 100 δόσεων που ωφέλησε 1.000.000 συμπολίτες μας. Δεν φτάνουν, αλλά δείχνουν το δρόμο.

Η ανθρωπιστική κρίση δεν θα μας... εγκαταλείψει έτσι εύκολα, θέλω όμως να σας θυμίσω ότι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης ήταν το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γείτονες της πλαϊνής πόρτας. Δεν ήταν αρκετό -αλλά τόσο μπορούσαμε στις δεδομένες συνθήκες- αλλά και ποτέ δεν θα είναι αρκετό μάλλον. Αρκεί να είσαι με τους μη έχοντες από την ίδια πλευρά του λόφου - και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι.

Αυτός είναι ένας επιπλέον, και από τους πιο σημαντικούς χωρίς αμφιβολία, λόγους, για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής».

- Εντονα τραγικά στοιχεία κυριαρχούν στο δράμα των προσφύγων, τους οποίους ορισμένοι -ίσως και ηθελημένα- θέλουν να "μπερδεύουν" με τους παράνομους μετανάστες, ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα. Αργησε η Ελλάδα, νομίζετε, να κινητοποιήσει τους θεσμούς της Ευρώπης, ώστε να υπάρξει μια αξιοπρεπής διέξοδος για τους ανθρώπους αυτούς;

«Το προσφυγικό ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, και δη προεκλογική, εκμετάλλευση. Επιπλέον, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και αν δεν σκύψουν σε αυτό, και κυρίως στις ρίζες του, η Ε.Ε. αλλά και οι υπόλοιποι μεγάλοι "παίκτες", λύση δεν θα δοθεί.

Τούτων δοθέντων, παρ’ όλ' αυτά, ναι, η χώρα μας άργησε απελπιστικά. Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι στην κατάσταση ώς τον Ιανουάριο. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν βρήκε το παραμικρό σχέδιο αντιμετώπισης στα υπουργικά συρτάρια, ενώ και τα Κοινοτικά κονδύλια σχεδόν είχαν χαθεί.

Ισως, γιατί ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. νόμιζαν πως με ξενοφοβικούς λόγους και ένα τείχος στον Εβρο θα αντιμετωπισθεί το θέμα».

- Ως αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τι πιστεύετε ότι πρέπει να διακρίνει τον συγκεκριμένο θεσμό που, θα πρέπει να ομολογήσουμε, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δυσκίνητος σε συνθήκες κρίσεων, οι οποίες προκύπτουν όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια;

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους δεδομένους πολιτικούς συσχετισμούς, πρέπει να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Είναι άλλωστε ο μόνος θεσμός της Ε.Ε. με εκλεγμένους αντιπροσώπους και ως εκ τούτου, εγγύτερα στον Ευρωπαίο πολίτη.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα αγωνισθεί, προσδοκώντας και σε καλύτερους συσχετισμούς, π.χ. μετά τις εκλογές στην Ισπανία. Και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να έχει λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εποπτεία της συμφωνίας Ελλάδας και εταίρων, είναι μια πρόταση στην κατεύθυνση αναβάθμισης του Κοινοβουλίου, που συναντά ισχυρότατη υποστήριξη από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου».