Σάββατο, 06 Αυγούστου 2011 01:39

Με καπέλωμα της λύσης της απεργίας των ταξιτζήδων, και ο Σγουρός θύμα του συστήματος Τατούλη

Γράφτηκε από την

Μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Ενωση Περιφερειαρχών δίνουν ο Γιάννης Σγουρός και ο Πέτρος Τατούλης, και η υπόθεση λύσης της απεργίας των ταξί προσφέρεται για επικοινωνιακά κόλπα. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με ανακοίνωση έσπευσε να πανηγυρίσει γιατί… έλυσε λέει την απεργία με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου που κατέθεσε. Την πήρε το διασυνδεδεμένο σύστημα μπλογκ που στηρίζει Τατούλη, εξαπολύει λάσπη και ύβρεις σε όσους διαφωνούν μαζί του και άρχισε να παίζει "Τατούλης - Σγουρός 1-0". Πλην όμως στον κ. Σγουρό έχει αφιερώσει το κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα "Τα Νέα". Στο οποίο παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική ιστορία διαρκών διαβουλεύσεων του περιφερειάρχη Αττικής με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ Θύμιου Λυμπερόπουλου, που οδήγησε στη λύση της απεργίας.

 

Ιδού και τα πειστήρια:

Οι «δέκα μικροί πρωθυπουργοί»

Ο άνθρωπος που περίμενε αργά χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να πετάξει για τη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό τη Χαλκιδική έκανε ό,τι μπορούσε για να περάσει απαρατήρητος. Ετσι, ελάχιστοι από τους συνεπιβάτες του κατάλαβαν ότι θα συνταξίδευαν με αυτόν που στην πραγματικότητα δημιούργησε τις συνθήκες για να λήξει η απεργία των ιδιοκτητών ταξί. Ο Γιάννης Σγουρός, ύστερα από ένα 48ωρο αδιάκοπων διαβουλεύσεων με την πιο δύσκολη συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας, πιθανότατα σήμερα, πέτυχε αυτό που φαινόταν αδύνατο.

Ο περιφερειάρχης Αττικής είχε τις τελευταίες ημέρες στα χέρια του δύο στοίβες χαρτιά, τα οποία δεν ήθελε να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει. Η μια στοίβα ήταν περί τα 600 παραπεμπτικά ταξιτζήδων για ποινικές παραβάσεις που είχαν διαπράξει. Η άλλη αφορούσε περισσότερες από 2.500 αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας ταξί που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρειά του από τις αρχές Ιουλίου. Είχε επίσης υπόψη του πλήθος αναφορών από πολίτες και επιχειρήσεις της Αττικής που πλήττονται από την ακινητοποίηση των ταξί.

Μίλησε αρκετές φορές με τον Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο διατηρούσε πάντα πολύ καλές σχέσεις, και απευθύνθηκε σε γνωστούς του συνδικαλιστές προκειμένου να εντοπίσει τα λεπτά σημεία της αναμέτρησης των δύο πλευρών. Στο τέλος κατέληξε ότι το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να μιλήσει στους απεργούς με τη γλώσσα της πιάτσας.

Την Τρίτη κάλεσε στο γραφείο του τους πιο προβεβλημένους συνδικαλιστές της Αττικής και βολιδοσκόπησε τις προθέσεις και τις αντοχές τους. Με πρακτικό τρόπο τούς εξήγησε ότι «το κράτος δεν πρόκειται να υποχωρήσει» και, συνεπώς, η συνεννόηση είναι η μόνη διέξοδος που έχουν. «Γιατί, ρε μάγκες, βάζετε απέναντί σας ολόκληρη την κοινωνία;» φέρεται να είπε ο περιφερειάρχης. Και δεν δίστασε να τους επισημάνει ότι υπάρχει συσσωρευμένη οργή στους πολίτες. Από ένα σημείο και πέρα οι συνομιλητές του έδειξαν να αλλάζουν διάθεση. Αλλά συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν υπήρξε.

Το ίδιο βράδυ ως προσωρινός πρόεδρος όλων των περιφερειαρχών επικοινώνησε με τους συναδέλφους του και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην υπόλοιπη χώρα. Ορισμένοι τού είπαν ότι οι απεργοί «βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο» και επιθυμούν την εκτόνωση. Συγκάλεσε σύσκεψη περιφερειαρχών για την επομένη και ζήτησε από τους επικεφαλής των απεργών να προσέλθουν για έναν νέο κύκλο συζητήσεων με συγκεκριμένη ατζέντα: τη δέσμευση ότι οι Περιφέρειες δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην έκδοση καμιάς νέας αδείας πριν λυθεί νομοθετικά το θέμα.

Αυτό δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης και οι ηγέτες των απεργών, πρωτοστατούντος του Θύμιου Λυμπερόπουλου, ανέλαβαν να μεταφέρουν σήμερα στους συναδέλφους τους την πρόταση για λήξη της απεργίας. Οι εγγυήσεις που προσέφεραν οι «δέκα μικροί πρωθυπουργοί» -όπως είχαν χαρακτηριστεί οι περιφερειάρχες, όταν εισήχθη ο θεσμός διά χειρός Ραγκούση- έπεισαν.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Σγουρός αναχώρησε για τις σύντομες διακοπές του.

[Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"]

Τατούλης - Σγουρός 1 - 0

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η σημερινή απόφαση της ΕΝΠΕ που αποτελεί τον καταλύτη για την λύση της απεργίας των ταξί, αποτελεί μια νίκη στα σημεία για τον Πέτρο Τατούλη, απέναντι στο Γιάννη Σγουρό στην άτυπη προεκλογική περίοδο για την προεδρία της ΕΝΠΕ. Ο Πετράν που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τον πολιτικό χαρακτήρα της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, στην σημερινή συνεδρίαση κρατούσε στα χέρια του τον καταλύτη για την λύση του προβλήματος στην μορφή απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, και μάλιστα ομόφωνης.

Εθεσε λοιπόν σε γνώση των υπολοίπων περιφερειαρχών την απόφαση αυτή με την οποία από τις 11 Ιουλίου στην Πελοπόννησο έχουν παγώσει με εντολή Τατούλη και απόφαση του ΠΕΣΥ όλες οι εκδόσεις νέων αδειών ταξί, και με την εγγύηση της Περιφέρειας και του ΠΕΣΥ σχεδιάζεται η συνέχιση του διαλόγου των συνδικαλιστών με το υπουργείο για την εξεύρεση οριστικής λύσης.

Με την πολιτική αυτή διαδικασία ο Πετράν απέφυγε έξυπνα το σύνηθες καπέλωμα του Γιάννη Σγουρού που αγνοώντας το πολιτικό παιχνίδι επιχειρεί με κομματικούς όρους να πάρει προβάδισμα απέναντι στο Πέτρο Τατούλη σε μια υπόγεια διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα στηριχθεί για πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Το τάκλιν του Πέτρου Τατούλη λοιπόν σήμερα στην ΕΝΠΕ και η προώθηση μια πολιτικής λύσης που ούτε η κυβέρνηση είχε καταφέρει να διαμορφώσει ούτε η αντιπολίτευση που παράπαιε μεταξύ λαϊκισμού και κομματικής αλιείας ψήφων, αναδεικνύει ακόμα μια φορά το πολιτικό προβάδισμά του στην σκακιέρα των Περιφερειών, που δεν απέχει όμως πολύ και από αυτή της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ολοένα και περισσότεροι σοβαροί διαμορφωτές  της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος πάντως, βλέπουν την "ρηξικέλευθη", όπως χαρακτηρίζονταν πέρυσι τέτοια εποχή, επιλογή Παπανδρέου στο πρόσωπο του ανεξάρτητου Πέτρου Τατούλη στην Πελοπόννησο, ως μια εξαιρετική επιλογή για την θέση του προέδρου της ΕΝΠΕ, κάτι που κάνει τον Γιάννη Σγουρό να χάνει το χρώμα του.

Το παιχνίδι των Περιφερειών πάντως, παρότι στην σκιά της κρίσης και της κεντρικής πολιτικής που αγκομαχεί στον αγώνα της επιβίωσης και δεν είναι τόσο δημοφιλές, αποτελεί το ένα νέο πεδίο παραγωγής πολιτικής. Οπως συχνά λέει ο Πετράν η πολιτική στις Περιφέρειες οφείλει να κινείται στο τρίπτυχο ενός "άδολου, ακομμάτιστου πατριωτισμού", και ασχέτως με το αν αυτό πραγματικά επιτυγχάνεται δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι στην Ελλάδα των Περιγυριών στο πεδίο αυτό βρίσκεται η πηγή από όπου θα ξεκινήσει το διάδοχο πολιτικό σκηνικό μετά το τέλος της κρίσης.

[Από το σύστημα μπλογκ υποστήριξης Τατούλη]